Vizsgák bulival egybekötve

Vágólapra másolva!
Átlagos hétköznap délután, négy órakor a Liszt Ferenc téri Barokko kávézó még zárva, de szemmel láthatóan elég nagy a nyüzsgés a bejára-ton túl. Nem tolakodó és türelmetlen vendégekről, vagy serénykedő vendéglátókról van szó, hanem Dän Von Schulz és a party.[origo].hu közös dj-iskolájának növendékeiről. A srácok ma vizsgáznak, majd este a Barokkóban egy hatalmas partyt csapnak.
Vágólapra másolva!

Az osztályfőnök késik csak kicsit, mintegy négy után tíz perccel érkezik laptoppal, lemeztáskával, szendviccsel és üdítővel a hóna alatt. Reggel óta nyomja a pedált, hogy ideérjen, gyors reggeli, aztán nyomás a pincébe, ahol már javában végzik a hallgatók a dj-pult összeszerelését.

Dän Von Schulz, az ő jobbkezének tekinthető Stefa, és a hazai tech-house atyja, dj Clark alakítja a tanári kart. Egyikőjük se ma kezdte a szakmát, épp ezért a diákok legtöbbje Schulz és Clark bulijain vagy rádióműsorain ismerkedett meg az elektronikus zenével. Maximális tisztelettel beszélnek róluk, nem csak a tudásukat ismerik el, hanem emberileg is sokra tartják őket.

Több mint kétszázan jelentkeztek a december közepén meghirdetett dj-iskola felhívására, s közülük választották ki azt a huszonhárom embert, aki nekivághatott az egy hónapos kurzusnak. A felvételi elbeszélgetésen - Schulz elmondása szerint - próbálták felmérni a jelentkezők ambícióit, és leginkább azt, hogy ki milyen viszonyban áll a zenével. Anélkül ezt ugyanis nem lehet csinálni, hogy valakinek ne a zene legyen mindene, látni akarják a lelkesedést és a csillogást a felvételiző szemében.

Diákjaik legtöbbje a húszas éveit tapossa, soha életében nem diszkózott előtte, és mindnyájukat a zene szeretete hajtotta a dj-iskola padjai közé. Különféle helyekről és élethelyzetekből keveredtek ide: van köztük még tanuló, különböző szakmunkás, egyetemista, tanár, ügyvéd, banki szakember, állatorvos. Ami összeköti őket, hogy az elmúlt egy hónapban a Barokko pincéjében töltötték a hétköznapjaikat délután négytől hétig.

Az osztály tisztában van vele, hogy ez az egy hónap mire volt elég. Legtöbbjük eddig inkább csak távolról figyelte a dj munkáját partizás közben, néhányuknak adatott meg a dj-pult mögé kerülni. Ám mégis valahogy ott van a lehetőség, mert úgy érzik, megtanulták az alapokat, és tudják jól, innentől kezdve rajtuk múlik, hova fejlődnek tovább szakmailag.

Forrás: [origo]

Sokuk nem rendelkezik a megfelelő felszereléssel, így a gyakorlást csak korlátozottan tudják igénybe venni, épp ezért tervbe van véve a megfelelő kellékek beszerzése. Tudják, hogy nem sztár dj-ként fognak kikerülni innen, és ha valójában hivatásos lemezlovasok szeretnének lenni hazánkban, akkor még hosszú évek nehéz munkájába kell kezdeniük.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről