Donbasz Arena - Donyeck

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

A Sahtar Donyeck tulajdonosa, a milliárdos üzletember Rinat Ahmetov elmondása szerint akkor gondolt először egy új stadion építésére, amikor 1999-ben a helyszínen tekintette meg a Franciaország-Ukrajna mérkőzést a Stade de France-ban. Az elnevezés a donyecki medencére utal, amelyet "Donyeckij baszejnnek" hívnak, ennek rövidítése a Donbasz kifejezés.

Forrás: AFP/Alexander Khudoteply
Forrás: AFP/Alexander Khudoteply

A Sahtar ultramodern stadionját ugyanaz a cég tervezte, amely a müncheni Allianz Arenát, a manchesteri Etihad Stadiumot és a pekingi Nemzeti Stadiont. Az építkezést 2006. június 27-én kezdték, a látványos megnyitóünnepséget pedig 2009. augusztus 29-én rendezték, a fő attrakció Beyoncé koncertje volt.

A Sahtar első mérkőzését 2009. szeptember 27-én játszotta a stadionban az Obolon Kijev ellen, az ukrán válogatott pedig 2009. november 18-án lépett pályára először itt egy görögök elleni vb-selejtezőn. Maga a stadion építési költsége 175,8 millió euró volt, de a környező létesítményekkel (többek között 13 hektáros füvesített park szökőkutakkal) együtt az egész projekt mintegy 300 millió euróba került.

Épült: 2006-2009.
Férőhelyek száma: 51 504 fő
Mérkőzések az Eb-n: Franciaország-Anglia, Franciaország-Ukrajna, Anglia-Ukrajna, C1-D2 negyeddöntő, elődöntő

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!