Vágólapra másolva!
A franciaországi Nimes-ben pénteken a férfi kard és a női párbajtőr egyéni selejtezőjével kezdődik a 2001. évi világbajnokság, amelyre a magyar csapat első fele szerda reggel utazik el.

A vb pénteki programja a magyar érdekeltséget illetően Fodor Kendével, Lengyel Balázzsal és Mincza Ildikóval kezdődik. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a két szakágban csak ők képviselik színeinket, hiszen a világranglista 1-16. helyezettjei mentesülnek a selejtező alól, s így Nagy Tímea, Tóth Hajnalka, Hormay Adrien, valamint Ferjancsik Domonkos és Nemcsik Zsolt csak szombaton, a 64-es táblán kapcsolódik be a csatározásba.

Szintúgy az olimpiai bajnoki címvédő Nagy Tímea, aki Sydneyben a magyar vívósport egyetlen érmét szerezte, ráadásul vezeti a világranglistát, s ez a kívülálló számára előjelnek igazán nem rossz.

"Nekem viszont nem túlságosan jó előjel, ha arra gondolok, hogy az atlantai olimpián is én vezettem a rangsort, s akkor nem kerültem dobogóra" - mondja Nagy Tímea. "Szó nincs arról, hogy ez a világranglistavezetői titulus nagy biztonságérzetet adna. Nagyon sok kiváló versenyző van, aki a ranglistán most éppen nincs az első 16 között, így selejtezőre kényszerül, de utána nagyon komoly ellenfél lehet a táblán."
Arra a kérdésre, hogy mennyire zavaró, hogy a vb-program a női párbajtőrrel kezdődik, a következőket válaszolta az olimpiai bajnoknő: "Engem egyáltalán nem zavar, sőt örülök is, hogy a hazai felkészülésből menetből vívhatok a vb-n, nem kell a helyszínen edzenem"

Nagy Tímea és Ferjancsik mellett más magyar vívó nincs a nyolc között a ranglistákon, de ebben komoly szerepet játszik, hogy versenyzőink a pénzszűke miatt csak kevés egyéni Világkupa viadalon indultak. A csapat Vk-versenyeken viszont ott voltak, ahol kellett, s ez meg is látszik a rangsorolásokon. A férfiaknál kardban és párbajtőrben a második, tőrben a 18. (ez azért kilóg a sorból), a nőknél párbajtőrben és kardban a harmadik, tőrben a hatodik helyre rangsorolták együtteseinket. Ami az idei eddigi két világverenyt illeti, vívóink a júliusi koblenzi Európa-bajnokságon minden idők legjobb magyar szereplését produkálták (két arany: Mincza, női párbajtőrcsapat, 1 ezüst: női tőrcsapat, 6 bronz: Nemcsik, Knapek, Király, Nagy O, Juhász A.,férfi kardcsapat), az augusztusi pekingi Universiadén, papíron szintén erős összeállításban, viszont az eddigi legrosszabbat (nulla érem).

"Meggyőződésem, hogy az Universiadét nem vették komolyan a versenyzőink, egyszerű kirándulásnak tekintették. A vb-n azonban ez nem fordulhat elő" - mondja erre reagálva Kovács Tamás, a Magyar Vívó-szövetség főtitkára, aki egyben a szakmai munkát is koordinálja. "Három érem megszerzése a célunk, közte egy arany, amire női párbajtőrben a legjobbak az esélyeink."

A magyar vb-csapat, férfiak, tőr (zárójelben a világranglistán elfoglalt helyezés): Marsi Márk (14.), Juhász Bence (34.), Juhász Attila (72.), Berjozkin Anton (86.); párbajtőr: Fekete Attila (17.), Kovács Iván (34.), Kulcsár Krisztián (35.), Imre Géza (42.); kard: Ferjancsik Domonkos (5.), Nemcsik Zsolt (11.), Fodor Kende (27.), Lengyel Balázs (69.); nők, tőr: Mohamed Aida (9.), Lantos Gabriella (18.), Knapek Edina (19.), Varga Katalin (22.); párbajtőr: Nagy Tímea (1.), Tóth Hajnalka (14.), Hormay Adrien (15.), Mincza Ildikó (20.); kard: Nagy Orsolya (22.), Csaba Edina (25.), Nagy Annamária (30.), Sznopek Gabriella (133.).

Fábik Tibor

Korábban:

Nagy Tímea éremre vágyik a vívó-vébén

Mindent egy helyen az Eb-ről