A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNUngvári Attila
10:20CselgáncsAbylaikhan Zhubanazar-Attila Ungvari
HUNÖzbas Szofi
11:10CselgáncsRenata Zachova-Szofi Ozbas
HUNMagyarország
16:00KézilabdaMagyarország-Angola
HUNAkilov Plylyp
20:32ÖkölvívásOleksandr Khyzhniak-Pylyp Akilov
HUNMagyarország
21:05VízilabdaSpanyolország-Magyarország
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
Elérkezett az a nap, amelyet magyar szempontból az egyik leginkább lehetett várni a 2024-es párizsi olimpián. Milák Kristóf kedden 11 óra után néhány perccel beugrik a vízbe a férfiak 200 méteres pillangóúszásának előfutamában, szűk két perccel később pedig egy fokkal okosabbak leszünk, hogy mi az eredménye az elmúlt 15 hónap kálváriájának.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a XXXIII. Nyári Olimpiai Játékokról, Párizsból.
2023. április 19. és 22. között, Kaposváron rendezték meg tavaly az úszó országos bajnokságot. Milák Kristóf 100 és 200 méteren, gyorson és pillangón mind a négy aranyat megnyerte (a két pillangószámban ráadásul megúszta az olimpiai A-szintet is), 50 méteres gyors- és pillangóúszásban pedig ezüstérmes volt. A világelitbe a 2017-es, budapesti vb-ezüstéremmel berobbanó magyar úszó egy olimpiai és három világbajnoki aranyéremmel a birtokában 15 hónappal ezelőtt topformában volt, és senki nem gondolta, mi fog történni a párizsi olimpiáig az akkor 23 éves sportolóval.

Milák Kristóf, úszás, vizes vb 2022
Megjósolhatatlan, mire számíthatunk Milák Kristóftól pillangóúszásban a 2024-es párizsi olimpiai játékokon
Fotó: Csudai Sándor -  Origo

Milák Kristóf útja a kaposvári úszó-ob-től a párizsi olimpiai játékokig

Milák Kristóf 2023. június 21-én jelentette be, hogy mentális okok miatt szeptemberig pihenőt kér, ezáltal lemondta a részvételét a 2023-as, fukuokai világbajnokságon. A Budapesti Honvéd SE versenyzője 100 és 200 méter pillangón is címvédőként indulhatott volna a tavalyi vb-n, így azonban nem került rá sor. Ám szeptemberben Milák nem tért vissza az uszodába, majd hónapokon keresztül folyamatosan érkeztek az egymással olykor ellentmondó hírek, hogy éppen merre jár és mit csinál. Egyes hírek szerint az edzést is teljesen hanyagolta, az azonban biztos, hogy versenyezni 2023-ban már nem versenyzett. Sem a budapesti világkupán, sem a Romániában rendezett rövidpályás úszó-Európa-bajnokságon, sem sehol máshol. 

Milák Kristóf, úszás, vizes vb 2022
Milák Kristóf gyakorlatilag eltűnt a nyilvánosság elől az elmúlt 15 hónapban
Fotó: Csudai Sándor -  Origo

Zala György erőnléti edző arról beszélt, hogy Milák vele dolgozik, de ezt az edzőn kívül senki sem tudta megerősíteni. A Budapesti Honvéd SE ügyvezető elnöke, Gergely István októberben megértést kért az úszó ügyében, az azonban közben kiderült, hogy Milák Kristóf az úszók szövetségi kapitányának, Sós Csabának a telefonhívásaira sem reagál, és a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnökével, Wladár Sándorral sem kommunikál. Edzője, Virth Balázs tavaly ősszel elárulta, hogy tanítványa fél éve nem végzett olyan edzésmunkát, amely az élsporthoz szükséges. A szakember akkor úgy fogalmazott, ahhoz, hogy Párizsban 200 méter pillangón megvédje az olimpiai bajnoki címét, Miláknak "már tegnap" meg kellett volna kezdenie az edzéseket.

Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó ráadásul hónapok óta nem áll szóba a sajtóval, az egyik utolsó nyilatkozatát a Hír TV-nek adta, amelyben kimondta: a párizsi olimpiára koncentrál, addig viszont igazából semmi más nem érdekli őt.

Milák Kristóf, úszás, vizes vb 2022
Milák Kristóf idén tavasszal ugrott ismét medencébe versenyen
Fotó: Csudai Sándor -  Origo

„Remélem, hogy újra motiválni tudom majd az embereket, egyúttal pedig sikerül tudatosítanom bennük azt is, hogy 

a versenyzésben szünetet tartani nem hátralépés, hanem a siker egyik része lehet

– ezt már idén februárban nyilatkozta Milák Kristóf, miután első magyarként csatlakozott a párizsi olimpiai és paralimpiai játékok hivatalos fizetéstechnológiai partneréhez. Ezen beszédét követően pedig valami megváltozott: nyilvánosságra került, hogy Milák valóban nekilátott az edzéseknek, és versenyre készül, méghozzá a magyar bajnokságon.

„Kezdődik a bajnokság, színt kell vallani, tehát ott minden kiderül. Régen találkoztam vele, az elmúlt hetekben nem. Jöjjön ki ebből a gödörből, amiben van és térjen vissza a megszokott formájához – mondta Milák Kristóf helyzetéről Sós Csaba áprilisban. – Tenerifében [egy spanyolországi edzőtáborban] meglepően jó állapotban volt és remekül edzett, ez az utolsó információm róla. 

Azt kérték, hagyjuk őt nyugodtan, hagyjuk békén, én így teszek. 

Szerintem ott lesz az ob-n és úszni is fog."

Milák Kristóf, úszás, vizes vb 2022
Milák Kristóf nagyszerűen teljesített az idei úszó-ob-n
Fotó: Csudai Sándor -  Origo

Ott volt, és úszott. Idén április 9. és 12. között a budapesti Duna Aréna adott otthont az úszók országos bajnokságának, ahol tehát majdnem pontosan egy év után tért vissza Milák Kristóf versenyen. Nem is akárhogyan: az éremgyűjteménye még csillogóbb volt, hiszen a kaposvári 4-2-0-hoz képest ezúttal 5-1-0 lett a mérlege – a változást az 50 méteres gyorsúszás jelentette, amelyet ezúttal megnyert. Az úszó ugyan egyik versenyszáma után sem adott interjút, edzője, Virth Balázs viszont elmondta, hogy szerinte az jól látszódott, hogy Milák a hosszú kihagyás alatt becsületesen dolgozott a szárazföldön. Ugyanakkor hozzátette, 

a fő számában, 200 méter pillangón érződött, hogy még hiányzik az állóképessége 

– Milák ugyanis 1:54,90-es idővel nyert, négy és fél másodperccel elmaradva a saját világcsúcsától.

Egy informátor május elején arról számolt be, hogy az úszó országos bajnokság befejezése óta megtartott 38 edzésből Milák Kristóf összesen 6-on jelent meg, míg a többi 32-ről igazolatlanul hiányzott. Ennek ellenére a hónap végén a Mare Nostrum nemzetközi úszóverseny-sorozat második, barcelonai állomásán is ott volt, majd a sorozat harmadik, monte-carlói záróállomásán 1:53,94 perces eredménnyel győzött a fő számában. Június közepén aztán, a belgrádi úszó-Eb-n Milák 1:54,43-as idővel nyert aranyérmet 200 m pillangón.

Milák Kristóf, úszás, vizes vb 2022
Milák Kristóf Párizsban is szeretne ünnepelni
Fotó: Csudai Sándor -  Origo

„Ha tudja tartani az iramot - tekintve, hogy ő egy győztes típus - akkor extra sebességre kapcsolva meg tudja majd védeni az olimpiai elsőségét" – mondta Wladár Sándor a klasszis úszóról július elején a Mandinernek. Az elnök mellett többek között Hargitay András is elmondta az Origónak, hogy egyértelműen hisz abban, hogy a magyar úszó minden egyes lépése előre megtervezett volt a furcsa felkészülés során.

Milák Kristóf 1:50,34-es idővel, világcsúccsal nyerte meg a 2022-es budapesti vb-t 200 m pillangón, idén ennek az időnek a közelébe sem került. A tavalyi ob-n 1:52,88 volt a győztes ideje, míg a legnagyobb riválisai közül tavaly, Fukuokában Léon Marchand 1:52,43-mal, idén, Dohában Honda Tomoru pedig 1:53,88-cal győzött ebben a számban a világbajnokságokon. Marchand 1:52,43-as ideje a 22 éves francia úszó egyéni csúcsa, és a francia sportoló a hazai közönség mellett amiatt is egyértelműen egy jó formában lévő Milák legnagyobb kihívója lehet Párizsban, mert ennél az időnél jobbra senki nem volt képes a 200 méteres pillangóúszás történetében, csak Michael Phelps és Milák Kristóf. 

Egy 1:52-es idő tehát szinte garantálja az olimpiai dobogót, de akár az aranyérmet is.

Milák Kristóf 200 méter pillangón a párizsi olimpián

Kalandos út végén, nem a magyar úszóküldöttség többi tagjával utazva, de szombaton megérkezett Párizsba Milák Kristóf, ahol kedden megkezdi az olimpiai szereplését 200 méteres pillangóúszásban. 

  • Délelőtt 11 óra után néhány perccel, a harmadik előfutamban a négyes pálya lesz az övé, a következő futamban pedig többek között Léon Marchand és Márton Richárd is ott lesz.
  • Ha minden jól megy, és továbbjut, kedden 20:42-től Milák a középdöntőben folytatja, majd egy ottani jó úszás esetén bejut a másnapi döntőbe.
  • Szerdán este 20:36-kor pedig Milák Kristóf megvédheti az olimpiai bajnoki címét 200 méter pillangón. 

A magyar úszás történetének egyik legkaotikusabb 15 hónapját lezárva, minden kritikusának egyértelműen válaszolva. Hajrá, Kristóf!

Kapcsolódó cikkek

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!