A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásAuriane Mallo-Breton-Eszter Muhari
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
Szombaton a női párbajtőrözők és a férfi kardozók egyéni versenyével megkezdődtek a vívás küzdelmei a párizsi olimpián. Az első körből ketten, Muhari Eszter és Gémesi Csanád jutott tovább a nyolcaddöntőbe, míg Szatmári András és Szilágyi Áron egyaránt kiestek.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a XXXIII. Nyári Olimpiai Játékokról, Párizsból.
A vívás (és a tekvandó) versenyeinek az a Nagy Palota (Grand Palais) ad otthont a 2024-es párizsi olimpián, amelyet már az 1900-as világkiállításon is fő épületként használtak, és amelyet az elmúlt években éppen az ötkarikás játékok miatt felújítottak. Felemelő volt belépni ebbe a különleges épületbe, szinte (de csak szinte) teljesen el is feledtette azt, hogy az önkéntesek a csarnok előtt teljesen más irányba tereltek minket, mint kellett volna, így jóval tovább tartott megtalálni a végső helyünket. 

Grand Palais, vívás, Nagy Palota, olimpia, Párizs
A Nagy Palota ad otthont a vívás versenyszámainak a párizsi olimpiai játékokon
Fotó: Csudai Sándor -  Origo

A kupolás, rendkívül tágas helyen rendkívül hideg volt a légkondícionálónak köszönhetően, a lelátón pulóverben is didergett a tömeg, a csarnok atmoszférája viszont legalább kiváló volt, így a több ezer szurkoló nagyszerű hangulatot tudott teremteni az asszók közben.

Muhari Eszter, párbajtőr, párizsi olimpia
Muhari Eszter (balra) győzelemmel kezdte a párizsi olimpiai játékokat
Fotó: Csudai Sándor -  Origo

Muhari Eszter 15-10-es sikerével rajtoltak a párizsi olimpia magyar vívóeredményei

Első magyarként a párbajtőröző, Muhari Eszter lépett pástra, a 21 éves tatabányai tehetség a legjobb 16 közé jutásért a kínai Tang Csün-jao ellen kezdte meg a küzdelmeket. A magyar vívó Kun Anna kiesése miatt indulhatott el élete első olimpiáján, ahol 

az első körben 3-2-es hátrányból a második három perc végére 10-5-re fordított, végül pedig idő előtt, 15-10-re győzött, így továbbjutott. 

A világranglista-9. Muhari a nyolcaddöntőben a 2022-es világbajnok, a dél-koreai Szong Sze-ra ellen folytatja, délután 14:10-től.

Muhari Eszter, párbajtőr, párizsi olimpia
Muhari Eszterre egy dél-koreai világbajnok vár a nyolcaddöntőben
Fotó: Csudai Sándor -  Origo

A magyar férfi kardozók közül először a 2017-ben világbajnok Szatmári András kezdte meg a vívást, méghozzá a hazai közönség hangos buzdítása által támogatott Boladé Apithy ellen. Szatmári 2-0-s, majd 4-2-es előnyre tett szert, de 6-5-nél már a 38 éves ellenfele vezetett. 8-6-os francia előnynél jött a rövid szünet, de 10-10-nél egyenlíteni tudott Szatmári, így az elhalkult franciák között egy-egy "Igen!" és "Hajrá!" is hallatszódott a lelátóról. 12-11-nél ismét magyar vezetés volt, ám 

következett egymás után három olyan francia tus, amelyet Szatmári értetlenséggel fogadott, így 14-12-nél egy találatra került a kieséstől. Apithy pedig nem hibázott, és 15-13-as sikerrel a francia kardvívó jutott tovább a helyi közönség nagy örömére.

Szatmári András
Szatmári András is kiesett
Fotó: Csudai Sándor -  Origo

A világranglista-5., háromszoros olimpiai címvédő Szilágyi Áron a következő idősávban a kanadai Fares Arfa ellen nyitotta a sort. 

Szilágyi váratlan módon 0-6-tal kezdett, 

nem találta a rést a 29 éves riválisán. A magyar klasszis azonban nem omlott össze, sorozatban szerzett négy tust, így már csak két tus volt a különbség. Ám a kanadai ismét belelendült, és 10-4-es előnyre tett szert. 10-6-ra szépített Szilágyi, de ezután nem csökkent a különbség, a kanadai pedig 15-8-ra győzött, és megfosztotta a magyar vívót attól a lehetőségtől, hogy sorozatban negyedszer is olimpiai bajnok legyen. Szilágyi meccs utáni nyilatkozatát ITT olvashatja el.

Valóságos hidegzuhany volt Szilágyi Áron kiesése
Fotó: Csudai Sándor - Origo

A férfi kardozók becsületét Gémesi Csanád mentette meg, aki az amerikai Eli Dershwitz ellen nyert 15-10-re. A végeredmény ellenére, szoros, feszült hangulatú meccset tudott megnyerni a balkezes, 2023-ban világbajnok amerikai ellen.

Gémesi Csanád fantasztikusan vívott
Fotó: Csudai Sándor - Origo

A csapattal tavaly világbajnok, Tokióban olimpiai bronzérmes Gémesi  nagyon összeszedetten vívott, szívósan küzdött, nem engedte ellépni esélyesebb ellenfelét. Miközben a másik páston Szilágyi Áron "szenvedett" a kanadai Fares Arfával szemben, Gémesi tartotta a lépést Dershwitzcel, 7-7 után 9-7-es vezetéshez jutott, majd fokozatosan növelte előnyét.

Gémesi 15.25-től a tunéziai Faresz Ferjanival találkozik a nyolc közé jutásért.

Kapcsolódó cikkek

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!