A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
Vágólapra másolva!
Párizsban egyes helyszíneken rettenetes állapotok uralkodnak egy nappal a hivatalos megnyitó előtt. Nekünk a kézilabdameccseknek otthont adó South 6 Aréna környékén gyűlt meg a bajunk a tanácstalan segítők tucatjaival.

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a XXXIII. Nyári Olimpiai Játékokról.

Minden kezdet nehéz. De nem gondoltuk, hogy ennyire az lesz. A Párizs déli részén található South 6 Aréna ad otthont a kézilabdázók csoportmeccseinek. (A csoportmérkőzések után a mezőny állva maradt 8-8 csapata északra, Lille-be költözik.) Már az is érthetetlen, hogy miért ebbe a viszonylag kis csarnokba (7800 néző a maximális befogadóképessége) tették a kézilabdát. 

A kérdés azért is jogos, mert Franciaországban ez a labdasport nagyon eredményes és nagyon népszerű.

Mást ne mondjunk, mindkét francia csapat az olmpiai címvédő.

FRA-PARIS-PARIS 2024
A párizsi South 6 Aréna, a kézilabdameccsek színhelye
Fotó: Hans Lucas via AFP 

Nos, ide érkeztünk meg mintegy 4 órával a magyar-francia női mérkőzés kezdete előtt. A bejutás gördülékenyen ment (az idevezető villamoson átélt "élményeket" most hagynám, de a dzsungelt idéző belső állapotok miatt többen az ájulás ellen küzdöttek a járműben), majd következett az a 30 perc, amelyhez foghatót olimpián még sosem éltem át - pedig pályafutásom során ez a hetedik nyári olimpia, amin részt veszek. Nem szaporítanám a szót: arra az egyszerű kérdésre, hogy hol van az olimpiai kézilabdacsarnok sajtóközpontja, mintegy tíz ember tíz különféle választ adott. 

Menjünk le, de inkább ne, menjünk fel, de mégse, menjünk jobbra, de inkább balra, körbe, de jobb lenne egyenesen - nagyjából így zajlott a dolog.

Pedig az iránymutató táblák a helyükön álltak, mégsem tudta senki, mit kezdjenek vagy mit mondjanak. Az egészben az volt a döbbenetes, ahogyan a kérdezett hivatalos emberek megrettentek attól, hogy valaki megszólította őket vagy kérdést tett fel nekik. Szokatlan szituáció lehetett ez a számukra egészen biztosan.

FRA-PARIS-PARIS 2024
Óriási volt a készültség, de senki sem tudott semmit
Fotó: Hans Lucas via AFP / Hans Lucas via AFP/Riccardo Milani / Hans Lucas

A kézimeccsekre a jegyek az árusítás megkezdése után napokkal elkeltek, így a későbbiekben esély sem volt arra, hogy a hoppon maradt szurkolók jegyhez jussanak. A csarnok körül minden meccs előtt és után hatalmas a tömeg, s odabent az összes meccs telt ház előtt zajlik. 

Azok a szerencsés szurkolók, akik jegyhez jutottak, tényleg kiváltságos helyzetben érezhetik magukat.

 A magyarok is, akik a csütörtök esti 19:00-kor kezdődő, franciák elleni mérkőzésre hangolnak.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!