A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
Vágólapra másolva!
A magyar sportrajongók többsége tudja, hogy az olimpiák során hazánknak a legtöbb érmet, 89-et (ebből 38 az arany) a vívók gyűjtöttek össze. Az összes érmet tekintve csak hárommal vannak lemaradva tőlük a kajakozók-kenuzók, viszont az utóbbiak csak 1936 óta szerepelnek az ötkarikás játékokon. A magyar úszók eddig tízzel kevesebb érmet szereztek, mint a hajóban húzók, viszont míg a kajak-kenu eddig 28 aranyat szállított, addig az úszósport eggyel többet, 29-et. Az idei, párizsi olimpián is ettől a három sporttól várhatjuk a legjobb eredményeket.

A vívás eddig minden nyári olimpián szerepelt, és Magyarországot csak négyen nem képviselte versenyző. Az első olimpia idején (a XIX. században) a Monarchia tisztjei ugyan előszeretettel gyakorolták a vívást („élesben” is), de még nem érezték át az akkor induló sportmozgalom történelmi jelentőségét. A harmadik olimpiát, 1904-ben az Egyesült Államokban rendezték, és akkoriban még nem úgy volt, hogy foglalunk egy jegyet a délutáni repülőre, és reggel már pástra lépünk. Az 1920-as olimpián a világháború győztes hatalmai nem engedték indulni a vesztesek sportolóit, míg 1984-ben hazánk akkori gyáva, és megalkuvó vezetői a becsülettel készülő sportolók álmait szétzúzták, hogy mindenben megfeleljenek az országunkat megszállás alatt tartó Szovjetunió vezetőinek. A többi olimpián viszont rettegett a világ a magyar fegyverforgatóktól. 1908-tól 1960-ig (10 olimpia során, mert ennyin indulhatott ezen idő alatt magyar sportoló) a kard egyénit mindig magyar vívó nyerte, és csak 1924-ben nem sikerült megnyerni a csapatviadalt ebben a fegyvernemben.

Szilágyi Áron négyszeres olimpiai bajnok lehet a férfi kardvívásban
Fotó: AFP 

Most sem elképzelhetetlen, hogy a kard egyénit, és a csapatot Magyarország nyerje. 

Sőt, miután azóta már nemcsak az urak indulnak ebben a fegyvernemben úgy is módosítható a kijelentés, hogy mind a négy kardarany hazánkba kerülhet.

 Ennek csak az mond ellent, hogy a mai, modern világban, a kiegyensúlyozott erőviszonyok korában ez nehezen képzelhető el. Mármint józan ésszel. Mert egyébként semmi nem szól ellene. Szilágyi Áron a magyar küldöttség legismertebb sportolója, világszinten sem hemzsegnek majd az olimpián olyan versenyzők, akik az elmúlt három játékok mindegyikén szereztek aranyérmet. Most a negyedikre készül, és egy csapat arannyal „felbruttósítva” még magasabb helyre kerülne a világ valaha élt legnagyobb sportolói között. A vívók szövetségi kapitánya, Boczkó Gábor egyébként azt mondta: 

Ha egy magyar vívó elindul az olimpián, akkor nem lehet más célja, mint az aranyérem.

A 12 vívószámból kilencben lesz honfitársunk. Mind a hat egyéniben, és három csapatban. Utóbbiban két győzelemmel már érmet lehet szerezni. Optimális esetben ezüstöt, kissé rosszabb esetben bronzot. Igaz az is előfordulhat, hogy egy csapat egy győzelemmel és két vereséggel negyedik, egy másik meg két győzelemmel és egy vereséggel ötödik. Ez csak valószínűségszámítás, de a magyar nevek azért minden ellenfélben tiszteletet kell, hogy ébresszenek! A férfiak kardozóknál Szilágyi Áron, Szatmári András és Gémesi Csanád egyéni indulása mellett a csapatviadalon a remek formában lévő Rabb Krisztiánt nevezik majd, míg a nőknél Márton Anna, Pusztai Liza és Szűcs Luca indul egyéniben (is), míg Battai Sugár Katinka csatlakozik hozzájuk csapatban. A harmadik fegyvernem, ahol csapatot is indíthatunk a férfi párbajtőr, itt a legutóbb egyéniben ezüstérmes Siklósi Gergely mellett Koch Máté és Andrásfi Tibor próbálkozhat egyéniben, míg Nagy Dávid csapatversenyben lesz bevethető. Egyéniben női párbajtőrben Muhari Eszter szerepel, női tőrben Pásztor Flóra, férfi tőrben Dósa Dániel. Utóbbi már azzal is nagyot tett, hogy eljutott Párizsba, mert ebben a fegyvernemben nagyon rég járt magyar olimpián.

Koch Máté
Koch Máténak meglesz az olimpai aranyérem is? 
Fotó: AFP

A víváshoz hasonlóan az úszás is minden újkori nyári olimpián műsoron volt. Ki ne tudná, hogy Magyarország első két olimpiai aranyát egy úszó, Hajós Alfréd szerezte? Talán azt is tudják sokan, hogy a negyediket és az ötödiket is úszó, Halmay Zoltán, 1904-ben, St. Louisban.

Három éve sokan mondták, hogy az egész olimpiai csapat legnagyobb aranyesélyese egy úszó: Milák Kristóf. Ő be is váltotta a hozzá fűzött reményeket, 200 pillangón olimpiai bajnok lett, sőt a szám rövidebb távján második. Rajta kívül a hosszútávúszó, Rasovszky Kristóf tudott még másodikként célba érni. Idén mindketten ott lesznek az olimpián, előbbi 24 éves, utóbbi 27, vagyis joggal reménykedhetünk abban, hogy megismételhetik három évvel ezelőtti teljesítményüket. Rasovszky esetleg túlszárnyalja, és ha Kós Hubert hozza a tőle elvárhatót (esetleg két távon is), akkor úszóink négy arannyal teszik boldoggá a magyar szurkolókat.

Utópisztikus vágy?

Nem, de nyilván tudjuk: nem lesz így. Pedig a már nem teljesen fiatalok emlékezhetnek rá, hogy 1992-ben egy másik nyugat-európai olimpia előtt így kalkuláltunk: Egerszegi nyer hármat, Darnyi kettőt, aztán vettünk valamit rágcsálni, meg inni, majd hátra dőltünk és számoltunk: 1-2-3-4-5! Csak az uszodából!

Milák Kristóf a 200 m-es férfi pillangóúszásban az aranyra tör
Fotó: AFP

Ezúttal talán a három évvel ezelőtti Milákhoz hasonlóan ismét az egész olimpiai csapatunk legnagyobb aranyesélyese egy úszó: Kós Hubert. 

Kétszáz háton különleges balszerencse kellene ahhoz, hogy ne legyen érmes, de ott azért a dobogó legfelső foka a realitás. 

Száz háton is odaérhet, de a kettő talán együtt nem lesz meg, ám az egy arany-egy ezüst kombó teljesen elképzelhető. Milák Kristóf kevésbé kiszámítható. Lehet mindkét pillangón érmes, a rövidebben aranyérmes is. Ám róla a legjobb szakemberek is csak bizonytalanul mernek beszélni, finoman szólva nem volt nyitott könyv a felkészülése egy kivülálló számára. Viszont zseni, és az ilyenek bármire képesek. Még úszásban is.  A többi medencében úszó versenyzőnk talán jobban kiszámítható. A 23 tagú csapatból a 15 éves Jackl Vivien 400 vegyesen az első hatban lehet, Késely Ajna 800-on, Pádár Nikolett 200 gyorson, Németh Sándor 100 gyorson, Sárkány Zalán 1500-on döntőt úszhat. Szabó Szebasztián is 50 gyorson, de az teljesen kiszámíthatatlan. Egy rajt, egy nagy levegő, és őrült csapások. Más miatt kiszámíthatatlan a két nyíltvízi, 10 kilométeres szám. 

Nyilván ide kell számolni a szennyezett vizet is, de ezen kívül is van elég bizonytalansági tényező.

Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid a vízi csata után akár együtt is állhat majd a dobogón (egyikük a tetején), de 6-8 komoly vetélytárssal sajnos számolni kell. A hölgyeknél az ellenfelek sorolják a 6-8 komoly vetélytárs közé Fábián Bettinát. A szegedi születésű tinédzser feladata, hogy olyan teljesítményt nyújtson, hogy négy év múlva már ő nézzen úgy a többiekre: ki előzhet meg közületek?

Vizes Eb Belgrádban, Rasovszky Kristóf
Rasovszky Kristóf a férfi nyíltvízi úszók 10 kilométeres versenyében a belgrádi vizes Európa-bajnokságon 2024. június 12-én
Fotó: MTI/Derencsényi István

Az úszóknál kisebb, 16 fős csapattal mennek Párizsba a kajak-kenu sport klasszisai. Ebben a sportban rossz hír nekünk, hogy csak 10 számot rendeznek, viszont jó, hogy ismét két-két versenyző indulhat egy-egy számban. Vagyis lehet ismét magyar arany és ezüst, mint volt három éve a kajakosok „királyszámában” vagyis egyesben. A szakvezetés négy érmet remél (közte legalább egy aranyat), a közvélemény mer ennél nagyobbat is álmodni. Persze a szövetségi kapitány, Hüttner Csaba nemcsak álmodozik, hanem minden apróságra odafigyelt, mikor ezt mondta: 

A pálya egyelőre zsákbamacska, mert lehet balos szembeszél is, de az uralkodó szél a jobbos hátszél. Viszont az elemzések azt mutatják, hogy általában akkor a legszélcsendesebb, amikor a versenyek lesznek. Nagyon meleget jósolnak, de én azt szeretném, ha a körülmények nem befolyásolnák a küzdelmet.

Kopasz Bálint, Varga Ádám - bármelyikük megnyerheti az egyest
Fotó: AFP 

A 10 számból 3-3 férfi és női kajak, 2-2 férfi és női kenu. A négy kenu számban nem valószínű a nagy siker, a hat kajakban viszont bármi elképzelhető. Hat aranyérem is, mert ha egyenként nézzük a három férfi kajak versenyt nehéz elképzelni, hogy bármelyik egységünknél legyen jobb. Persze az igazság majd a futam napján derül ki, de amikor két olyan párost néznek az ellenfelek a döntő előtti rajtnál, mint Nádas Bence-Tótka Sándor illetve Kopasz Bálint-Varga Ádám, vagy a két utóbbi klasszist az egyéni döntőre várva, akkor azért csak megijednek! És még ott van a négyes is! Mely utoljára 20 éve nyert, vagyis itt az ideje!

A női négyes meg az elmúlt három olimpián győzött, neki „megszokásból” kellene. 

Bár a négyes összetételét megelőző kisebb vihar nem tett jót senkinek (a hatszoros olimpiai bajnok, Kozák Danuta nem lesz ott Párizsban), de Csipes Tamara remek formában van, és akár azt is megcsinálhatja, amit Kozák 2016-ban. Akik nem emlékeznek rá, azok kedvéért: nyert egyesben, párosban, négyesben. Az utóbbi siker alkalmával az egyik társa Csipes volt.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!