A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
2
Bronzérem
1
HUNVég Zsombor
11:20CselgáncsZsombor Veg-Aleksandar Kukolj
HUNMagyarország
12:16ÚszásSzabad 4 x 200m
HUNMagyarország
14:00KézilabdaSpanyolország-Magyarország
HUNHámori Luca
16:18ÖkölvívásAnna Hamori-Marissa Williamson
HUNKovács Richárd
17:38ÖkölvívásRichard Kovacs-Sofiane Oumiha
HUNMagyarország
21:05VízilabdaMagyarország-Japán
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
Milák Kristóf szerezte meg a magyar küldöttség második érmét, egyben első ezüstérmét a párizsi olimpiai játékokon. Ugyan a fő számának számító 200 méteres pillangóúszásban legyőzte őt az elmúlt évek egyik, ha nem a legjobb úszója, a 100-as távon Milák Kristófnak még mindig megmaradt az esélye arra, hogy Tokióhoz hasonlóan Párizsból is egy-egy arany- és ezüstéremmel távozzon.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a XXXIII. Nyári Olimpiai Játékokról, Párizsból.
Milák Kristóf megúszta minden idők nyolcadik legjobb idejét a 2024-es párizsi olimpia úszóversenyeinek férfi 200 m pillangó versenyszámának döntőjében, az újkori olimpiák történetének [2 méteres mélysége miatt] egyik leglassabbjának számító medencéjében. Az 1:51,75 perces időnél korábban saját maga ötször úszott gyorsabban, illetve a huszonháromszoros olimpiai bajnok Michael Phelps egyszer. Az 1:51,75-ös idő szerda este 20:40-ig minden egyes versenyen elég volt a végső győzelemhez. Ezúttal Milák Kristófnak egy csodálatos ezüstérem jutott, ugyanis Léon Marchand 1:51,21-es ideje az örökranglista negyedik helyét, egyben az aranyérmet jelentette a francia klasszisnak.

Milák Kristóf, olimpia, Párizs, 200 m pillangó, úszás, rajt, döntő
Milák Kristóf olimpiai ezüstérmes lett 200 méter pillangón a párizsi olimpiai játékokon
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Milák Kristóf és a legyőzője is egy valódi zseni

A 22 éves Léon Marchand ötszörös világbajnokként érkezett meg a Paris La Défense Arenába, rengeteg francia szinte csak miatta látogatja az úszóprogramokat, és a hazaiak előzetesen tartottak is a kedvencük betlijétől. Nos, ugyan egy kisebb botlása volt Marchandnak, de az is egy doppingügyben – a medencében 

a vasárnapi 400 m vegyes után szerdán este két órán belül nyerte meg a 200 m pillangót és a 200 m mellet. 

Mind a hármat új olimpiai rekorddal. Finoman szólva is elviselte a terhet, a napról napra remek hangulatot teremtő közönség francia része pedig nem győzik hálálkodni neki.

Marchand még egy egyéni számban indul Párizsban – 200 méter vegyesen – és ott sem tűnik célszerűnek ellene fogadni kétszeres világbajnokként. A Kós Huberthez hasonlóan Bob Bowman által felkészített úszóklasszis szerezte eddig mind a három francia aranyérmet az olimpiai uszodában, a házigazdáknak ezenkívül egy ezüstjük van egy orosz születésű úszónő, Anastasiia Kirpichnikova jóvoltából.

Milák Kristóf
Milák Kristóf a bronzérmes Ilya Kharunt több mint egy másodperccel előzte meg
Fotó: Csudai Sándor - Origo

150 méterig úgy tűnt, hogy a világcsúcstartó, olimpiai, világ- és Európa-bajnok Milák Kristóf a 200 méteres pillangóúszásban megakadályozhatja Léon Marchand-t a hibátlan teljesítményben, ám az utolsó hosszon a francia a 72 százados lemaradásból 54 százados előnyt csinált, és megszerezte az aranyérmet.

Az utolsó 50 métert Marchand 28,97 másodperc alatt teljesítette. Összehasonlításképpen, Milák a 2022-es budapesti világrekordjánál az utolsó hosszt 29,83 másodperc alatt úszta. Majdnem egy másodperccel lassabban.

Vagyis, ha Milák ezt meg is ismétli a szerda esti fináléban, akkor sem védte volna meg a címét.

Az elmúlt 14-15 hónapban a sajtónyilvánosság elől elzárkózó Milák Kristóf teljesítményére tehát egy rossz szavunk sem lehet, szerdán este csupán annyi történt, hogy a világ jelenlegi talán legjobb úszója megvillant a hajrában ellene. Ahogy mondani szokták, Milák inkább az ezüstérmet nyerte meg, nem pedig az aranyat vesztette el, hiába vezetett 150 méternél. A párizsi úszócsarnokban a magyar újságíró-kollégákkal éppen arról beszélgettünk a futam előtt, hogy milyen idő kellhet a győzelemhez. Egyikünk sem gondolt arra, hogy az 1:51,75 ne lenne elég az aranyéremhez.

Milák Kristóf
Milák Kristóf nem tűnt elégedettnek a verseny után, nyilatkozat hiányában pedig ez a látszat megerősítésre vár
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Sós Csaba szövetségi kapitány is úgy gondolja, hogy Milák Kristóf a lehető legjobban építette fel az úszását.
„Olimpián nem nagyon gondolkozom időeredményben, pláne, hogy ez egy valóban lassú medence. Az viszont várható volt, hogy két gigász ütközetét látjuk majd, még a melegítő medencéből is kijöttek a versenyzők, hogy lássák ennek a két klasszisnak a csatáját. Nagy mérkőzés volt, sajnos nem jól jöttünk ki belőle. [Milák] három úszását vizsgálva mindegyik egy másodperccel jobb volt, 

ez rendkívül tudatos dolog, másképp nem is lett volna esélye, szerintem ő benne ennyi volt most" 

– nyilatkozta szerdán este az MTI-nek Sós Csaba.

Milák Kristóf
Sós Csaba szerint Milák Kristófban jelenleg nem volt több
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Milák edzője, Virth Balázs tavaly ősszel elárulta, hogy tanítványa fél éve nem végzett olyan edzésmunkát, amely az élsporthoz szükséges, az olimpia előtt pedig szintén kijelentette, hogy az úszó nincsen igazán jó formában. Ebből (ennek ellenére?) kerekedett ez a szenzációs időeredmény és helyezés.

Arra talán sosem kapunk választ, hogy pontosan mi történt Milák Kristóffal 2023. június 21. óta, amikor bejelentette, hogy mentális okok miatt pihenőt kér. 

  • Mi is állt a háttérben?
  • Mi volt a valódi oka annak, hogy szinte napra pontosan egy évet hagyott ki versenyzés szempontjából, a két országos bajnokság között?
  • Mi az oka, hogy Sós Csabának a telefonhívásaira sem reagált, és a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnökével, Wladár Sándorral sem kommunikált?
  • Miért döntött úgy, hogy nem nyilatkozik a médiának, és még egy olimpiai ezüstérem megszerzése után is csak egy fejrázást kapnak az érdeklődő magyar médiumok?

Szinte mindenkit érdekelnek a válaszok ezekre a kérdésekre, de egyelőre bizonytalan, hogy Milák valaha megválaszolja-e ezeket. Amikor úgy érzi, hogy eljön ennek az ideje, talán megteszi. Akár már szombaton este, egy újabb olimpiai (arany)érem megszerzése után.

Milák Kristóf
Milák Kristóf Tokióban egy arany- és egy ezüstérmet szerzett. Párizsban eddig egy ezüstöt
Fotó: Csudai Sándor -  Origo

Milák Kristóf 100 méter pillangón is versenyez a párizsi olimpián

A 24 éves magyar úszó elmúlt két napon látott teljesítménye alapján egyáltalán nem kizárt, hogy a rövidebb távon hasonló eredményt ér el, mint Tokióban, amikor második lett. A férfiak 100 méteres pillangóúszásának előfutamait pénteken 11 órától, középdöntőit aznap 21 órától, fináléját pedig szombaton 20:30-tól rendezik meg. A rajtlistán ott van Milák Kristóf és a csütörtökön este a 200 méteres hátúszás döntőjében vízbe ugró Kós Hubert is, méghozzá azonos előfutamban. Ebben a mezőnyben nincsen ott Léon Marchand, ott van viszont a Tokióban Milákot legyőző, immáron nyolcszoros aranyérmes Caeleb Dressel. Ugyan a világcsúcstartó amerikainál idén a kanadai úszó, Josh Liendo jobb időre volt képes ezen a távon, szinte bizonyosan Dresselt kell majd legyőznie annak, aki olimpiai bajnok szeretne lenni. 

Nem sokan vannak a mezőnyben, akik idén többször is képesek voltak 51 másodpercen belüli időre, és Milák és Kós is köztük van.

Kettejük eddigi olimpiai formája alapján pedig nyugodtan be lehet írni a naptárainkba azt az augusztus 3. 20:30-at, mint a 100 méteres férfi pillangóúszás döntőjének időpontját. Kellemeset csalódhatunk, ha nézzük akkor a párizsi uszodában történteket.

2024Párizsolimpia, 2024párizsiolimpia, Olimpia2024, OlimpiaPárizs, Párizs2024, 2024 Paris olympic games, férfi 200, pillangó, DÖNTŐ,Milák Kristóf, 2024. 07. 31.
IMG_7027
IMG_7020
IMG_7021
IMG_7019
IMG_7018
IMG_7017
IMG_7015
2024Párizsolimpia, 2024párizsiolimpia, Olimpia2024, OlimpiaPárizs, Párizs2024, 2024 Paris olympic games, férfi 200, pillangó, DÖNTŐ,Milák Kristóf, 2024. 07. 31.
IMG_7027
IMG_7020
IMG_7021
IMG_7019
IMG_7018
IMG_7017
IMG_7015
2024Párizsolimpia, 2024párizsiolimpia, Olimpia2024, OlimpiaPárizs, Párizs2024, 2024 Paris olympic games, férfi 200, pillangó, DÖNTŐ,Milák Kristóf, 2024. 07. 31.
IMG_7027
IMG_7020
IMG_7021
IMG_7019
IMG_7018
IMG_7017
IMG_7015

Kapcsolódó cikkek

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!