A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!

Portugália rendezheti a 2004-es Európa-bajnokságot

A portugálok jobbak nálunk...

Közel harminc portugál futballszakember és újságíró ugrott talpra a teremben, amikor Lennart Johansson, az UEFA svéd elnöke bejelentette, hogy mely ország adhat otthont az Eb-nek. Egidius Braun német UEFA-alelnök természetesen nagyon sajnálja, hogy csak egy győztes lehet, hiszen "három kitűnő pályázat érkezett".

A portugál pályázat

Jelmondat:
Szeretjük a focit

Hivatalos honlap
Portugal2004

A nevezés ideje
1998 szeptembere

Stadionok és városok
Das Antas, Porto
(50.000 férőhely)
Do Bessa, Porto
(30.000)
Afonso Henriques, Guimares
(30.690)
Intermunicipal do Algarve, Faro/Loule
(30.000)
Jose Alvalade, Lisszabon
(43.000)
Magalhaes Pessoa, Leiria
(30.000)
Municipal de Aveiro, Aveiro
(30.000)
Municipal de Braga, Braga
(30.000)
Municipal de Coimbra, Coimbra
(30.000)
Da Luz, Lisszabon
(70.000)

Portugál Labdarúgó Szövetség
alapítási éve: 1914
FIFA-tagság kelte: 1926
UEFA-tagság kelte: 1954
Klubok száma: 1420
Igazolt játékosok száma: 100 000

A válogatott nemzetközi sikerei
világbajnokság: elődöntős 1966-ban
Európa-bajnokság: elődöntős 1984-ben
Utánpótlás (U-20) világbajnok (1989, 1991)

Klubsikerek
BEK-győztes: Benfica (1961, 1962), FC Porto (1987)
KEK-győztes: Sporting Lisboa (1964)
Világkupa-győztes: FC Porto (1987)

Jelentős sportrendezvények
BEK-döntő: Lisszabon (1967)
Utánpótlás (U-20) világbajnokság: (1991)

Deutsch Tamás, ifjúsági és sportminiszter: - Először is gratulálni szeretnék a nyertesnek. A Horn-kormány döntését jónak ítélem meg, mind a labdarúgás, mind az infrastruktúra hasznára vált volna, ha mi rendezhetjük az Eb-t. Sikernek könyvelem el, hogy Magyarország végig egyenrangú partnere volt két Európai Unió-tag versenytársának. Maga a pályázat több szempontból bizonyult hasznosnak. Az EU-csatlakozás szempontjából komoly diplomáciai előnyökkel járt, másrészt elkészült a stadionkorszerűsítési program, amelyet végre is fogunk hajtani, igaz, más határidőkkel. A Népstadion 2002-ig teljes felújításon esik át, amelyre tavasszal pályázatot ír ki az ISM. A befektetőknek és beruházóknak ez nyilván több tízmilliárd forintjába kerül majd, de ez nem állami beruházás. Olyan konzorciumra van szükség, amely nemcsak felépíti, hanem hasznosítja is az új Népstadiont. Az MLSZ-nek, az államnak és az önkormányzatnak még tárgyalni kell arról, hogy mi legyen a többi stadion sorsa. Arról, hogy a 2008-as rendezést megpályázzuk-e, a következő hetekben, hónapokban döntünk közösen osztrák kollégáinkkal. Az ISM-MLSZ vita nem tett jót a pályázatnak, de az elnökválasztás nélkül semmi esélyünk sem lett volna.

Bicskei Bertalan, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: - A kérdés az volt, hogy az UEFA sportpolitikai döntést hoz-e, vagy inkább egyéb szempontokat vesz-e figyelembe a 2004-es Európa-bajnokság helyszínének kijelölésénél. Ha sportpolitikai döntés született volna Aachenben, akkor egyértelműen mi nyerünk, hiszen Közép-Kelet-Európa labdarúgásának felzárkóztatását tartják szem előtt, ha az osztrák-magyar pályázatra szavaznak. Sajnos, nem így történt, az egyéb, főként üzleti és szakmai szempontok döntöttek Portugália javára. Magam a különböző műholdas csatornákon már hónapok óta figyelemmel kísértem a luzitánok előkészületeit, s láttam, hogy a portugálok a stadionok tekintetében jócskán előttünk járnak, nem is beszélve arról, hogy labdarúgásuk színvonala is magasabb, mint a miénk, vagy az osztrákoké. A portugáliai Eb - nyilván ez is sokat nyomott a latba - üzleti szempontból is jóval nagyobb sikert ígér az UEFA számára is. Igaz, ezt tudtuk a szavazás előtt is, mégis reménykedtünk, de hát most tudomásul kell vennünk, hogy a döntés nem ránk esett és az élet így is megy tovább.

A magyar delegáció tagjai politikai okokra vezetik vissza a vereséget.

Bozóky Imre MLSZ-elnök szerint a labdarúgásban egyelőre elmaradt a hangoztatott kelet-európai nyitás: - A térség országai egyedül képtelenek megrendezni ilyen rangos eseményt, és az itt élő embereknek még sokáig várniuk kell, mikor érezhetik majd saját bőrükön, hogy mit is jelent labdarúgó Eb-nek otthont adni.

Berzi Sándor, az MLSZ főtitkára szintén csalódott volt: - Azt hittük, sikerül elnyerni a rendezést. Ezért dolgoztunk hosszú éveken át. Remélem, hamarosan értékelni lehet a vesztes pályázatot és akkor, ha van rá igény, újra harcba lehet szállni az Eb-ért.

Missura Gábor, a magyar pályázat projektigazgatója úgy vélekedett, hogy az Európai Unió csak hangoztatja a bővítést, de amint a példa is bizonyítja, a labdarúgásban ez még elmarad. - Portugália már teljes jogú tagja az EU-nak, mi pedig csak várunk a csatlakozásra. Nagyon bánt, hogy az UEFA még nem akar nyitni Kelet felé. - hongoztatta Missura, aki elmondta még, hogy körülbelül 100 millió forintot emésztett fel a pályázás, de ez korántsem tekinthető kidobott pénznek. - Rendelkezésünkre állnak olyan anyagok, amelyek segítségével megpályázhatjuk a 2008-as Eb-t, persze ehhez a nagypolitika támogatására, hozzájárulására is szükség van. - zárta le mondandóját a projektigazgató.

Az Osztrák Labdarúgó Szövetség elnöke, Beppo Mauhart értetlenül fogadta az UEFA döntését: - Nem értem, hogy az európai szövetség miért hangoztatja Kelet-Európa integrációját, amikor cselekedete másról árulkodik. Erre egy nyugati ország adhat otthont az Eb-nek - mondta már-már ingerülten Mauhart.

Heinz Palme, az osztrák fél projektigazgatója úgy gondolja, hogy Portugália azért nyerhette el a rendezést, mert a teljes ország állt ki a pályázat mellett. - Azt hiszem, az UEFA most már egyértelműen a kis országokat támogatja, de egyelőre olyanokat - mint például Belgium, Hollandia, vagy Portugália -, ahol a feltételek adottak. Nálunk és Magyarországon sok mindent kellett volna csinálni, ha mi rendezzük az Eb-t - mondta Palme, hozzátéve: - Ha az elmúlt évben a magyar labdarúgás nem ment volna át annyi viszályon, az nem lett volna hátrány, de szeretném hangsúlyozni, nem emiatt vesztettünk. Még nem tudni, hogy nekivágunk-e a 2008-as Eb-rendezésnek.

A spanyolok véleménye szerint az egész világot meglepte az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) végrehajtó bizottsága, de nem azzal, hogy Portugáliának ítélte az Európa-bajnokságot, hanem azokkal az érvekkel, amellyel magyarázta a szavazás eredményét.

A vb az "itélethozatalát" a következőkkel indokolta: a portugálok rendelkeznek a legjobb infrastruktúrával, távközléssel, szállodákkal és stadionokkal. A spanyol delegáció - amely az eredményhirdetést követően pánikszerű gyorsasággal elhagyta a termet - természetesen nem értett egyet a döntéssel, az indoklást pedig egyenesen elutasítja.

Angel Villar, a spanyol delegáció vezetője egyenesen sértésnek nevezte, hogy Portugáliának jobb lenne az infrastruktúrája az övékénél és - a magyarokhoz hasonlóan - ők is fenntartják azon véleményüket, hogy politikai döntés született.

Mezey György, az MLSZ alelnöke: - Én sajnos az előkészületek utolsó fázisaiból már kimaradtam, mert az Unió Labdarúgó Eb Közalapítvány elnökeként nem lehettem tagja annak a kormányküldöttségnek, amely Bécsbe utazott és többek között az osztrák kancellárral is egyeztethette a közös pályázat részleteit. Ezért számomra a döntéshozók a sötét ló szerepében tűntek fel, olyan pókerjátékosoknak, akik csak az utolsó pillanatban játsszák ki lapjaikat. Így is tisztában voltam azzal, hogy ha nyerünk, akkor az nem csak labdarúgásunknak, hanem uniós csatlakozásunk felgyorsításának is sokat jelentett volna. Nem nyertünk, és ez azt igazolja, hogy az UEFA-ban a valóságban politikai sugallatú döntés született.

Borókai Gábor kormányszóvivő szerint várható volt a 2004-es labdarúgó Európa-bajnokság megrendezéséről hozott keddi döntés, amelynek értelmében Portugália ad otthont a sporteseménynek. "Nincs ok az elkeseredésre" - hangoztatta az MTI kérdésére válaszolva. Mint elmondta: nincsenek adatai arról, hogy eddig mennyi pénzt fektettek a magyar előkészületekbe, ám véleménye szerint, ha Magyarország pályázik a 2008-as Európa-bajnokság megrendezésére is, akkor ezek a befektetések hasznosulhatnak. A szóvivő úgy nyilatkozott, hogy a kormány - mivel a kabinet ülése idején még nem volt ismert a döntés - nem tárgyalt arról, hogy Magyarország a 2008-as időpontra is pályázzon-e.

Korábban:

Elérkezett a döntés napja: Aachenben ma délután 16 órakor hozzák nyilvánosságra a 2004-es labdarúgó Eb rendezésére kiírt pályázat eredményét. A korábbi információktól eltérően sorrendet is felállítanak a három kandidáló (Ausztria és Magyarország, Spanyolország, Portugália) között.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!