Vágólapra másolva!

Olimpia 2012: Londont szemlézi a NOB

Szerdától szombatig Londonban ismerkedik a körülményekkel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szemlebizottsága, amely sorra járja a 2012-es nyári játékok rendezési jogára kandidáló városokat.

Az 1984-ben Los Angelesben női 400 méter gáton aranyérmes marokkói Naval el-Mutavakel vezette 13 tagú delegáció - amely előzőleg, február 3. és 6. között Madridban járt - egyeztető tárgyalásokkal, illetve helyszíni látogatásokkal igyekszik felmérni a lehetséges rendezők, így a brit főváros felkészültségét.

A házigazdákra nehéz feladat vár az elkövetkező napokban, hiszen túl azon, hogy meggyőzően kell bemutatniuk értékeiket, kénytelenek megküzdeni azzal a nehézséggel is, amit egy-két közelmúltbeli nyilatkozat okozott nekik.

Az uralkodó II. Erzsébet például egy, a Buckingham-palotában tartott decemberi fogadáson azt mondta: úgy véli, Párizsnak vannak a legjobb esélyei a hét év múlva sorra kerülő olimpia megrendezésére. Majd még hozzátette: nem hiszi, hogy az ország közvéleménye annyira támogatja London pályázatát, mint Párizsét a franciák.

Nem sokkal később a kandidáló bizottság két illetékese az Observer című hetilapnak úgy nyilatkozott: meg van győződve a francia főváros sikeréről. "A realitás az, hogy ha lenne is egy varázspálcánk, és a világ legjobb pályázatát nyújtanánk be, akkor sem nyernénk" - mondta egyikük, a nevét nem vállalva.

A londoni vendéglátók mindezekkel együtt igyekeznek majd meggyőzni a szemlézőket, hogy a lakosok igenis támogatják a rendezési szándékot. Az illetékesek elsősorban a főváros kulturális sokszínűségére, kiemelkedő sporthagyományaira - így arra, hogy London már két nyári olimpiának is sikerrel adott otthont -, illetve a pályázat technikai pozitívumaira fektetik a hangsúlyt, miközben persze azt is vázolniuk kell majd, hogy miként gondolják megoldani a várható közlekedési problémákat.

A NOB-delegáció legközelebb New Yorkba (február 21-24.) utazik, majd Párizs (március 9-12.) és Moszkva (március 14-17.) következik a sorban. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság július 6-án Szingapúrban dönt, mely város adhat otthont a 2012-es játékoknak.

Mindent egy helyen az Eb-ről