Vágólapra másolva!
A szerb sztárklub, a Crvena Zvezda hiába nyereséges a játékospiacon, óriási adósságot halmozott fel, Romániában pedig eurómilliókat sikkasztottak az átigazolási pénzekből.

Az év futballeseményére kerül sor Szerbiában a hét végén, hiszen a bajnokság 13. fordulójában a Partizan Beograd és a Crvena Zvezda találkozik. A két csapat szokás szerint az első két helyet foglalja el a tabellán, ám anyagilag nagyon nehéz helyzetben vannak, olyannyira, hogy az ország miniszterelnök-helyettese, Alekszandar Vucic bejelentette: az állam anyagi segítséget nyújt nekik.

35 millió eurós bevételből 60 milliós adósság

A Crvena Zvezda elnöke, Vladan Lukic a hét elején mondott le azzal az indokkal, hogy belefáradt az egyesület 60 millió eurós (17 milliárd forint) adósságával vívott harcba. Vucic egy munkacsoportot jelölt ki a klub élére annak érdekében, hogy konszolidálja az anyagi helyzetet, amíg januárban meg nem tartják az elnökválasztást. A testületben ott van többek között a klub egykori legendás futballistája, Dragan Dzajic is, aki már az 1991-es BEK-győzelem idején is tagja volt a Zvezda vezetőségének, majd 1998 és 2004 között az egyesület elnökeként dolgozott. Ennél is érdekesebb, hogy jelenleg is eljárás folyik ellene azzal a váddal, hogy két másik klubvezetővel együtt közel tízmillió eurót tett zsebre az átigazolási pénzekből.

A legtöbb kelet-európai klubhoz hasonlóan a Zvezda is elsősorban játékoseladásból él, évről évre több millió eurós nyereséggel zárja az átigazolási szezonokat. Ugyan ötmillió eurónál többet 2006 nyara óta egyetlen futballistáért sem kapott, de a klub csak a transzferekből több mint 35 millió eurós (közel 10 milliárd forint) profitot realizált az elmúlt hat évben, ráadásul 2011 óta a klub fő mezszponzora az orosz Gazprom (az üzletet állami segítséggel sikerült nyélbe ütni), amely szezononként közel ötmillió eurót fizet. Jogos tehát a kérdés, hogy ez a sok pénz hová tűnt, és még nagy jóindulattal is csak annyit lehet mondani, hogy a klub vezetősége rosszul végezte a munkáját. Mindez az eredményeken is meglátszik, hiszen a Zvezda 2007 óta nem volt bajnok, és a 2007-2008-as idény óta egyszer sem tudott bejutni az UEFA-kupa, illetve az Európa Liga csoportkörébe.

Tisztulóban a román futball?

A játékosok eladásából befolyt pénzek eltűnése persze nemcsak Szerbiában fordul elő, hanem egész Kelet-Európában általános jelenségnek tűnik, de arra csak ritkán akad példa, hogy mindezt a törvény eszközeivel büntessék. Ilyen szempontból példaértékű az, ami Romániában történt, ahol az ország labdarúgásának nyolc ismert alakját ítéltek összesen 40 év börtönre.

Forrás: AFP/Andrei Pungovschi
Popescut tavaly még kitüntette az UEFA, idén három év felfüggesztettet kapott

A Romániában 2002-ben létrehozott Nemzeti Antikorrupciós Ügynökség (DNA) által indított eljárás 2008 októberében kezdődött. A nyolc érintettet azzal vádolták, hogy 1999 és 2005 között 12 átigazolás során megkárosították az államot, illetve a klubokat is azzal, hogy a valós pénzmozgásnál sokkal kevesebbet vallottak be. A bukaresti bíróság ugyan áprilisban felmentette a vádlottakat, ám a DNA fellebbezett, és másodfokon már nekik adtak igazat. Eszerint akadt olyan átigazolás is, amelynek során a ténylegesen átutalt összegnek kevesebb mint a századrészét vallották be, és arra is volt példa, hogy a könyvelés szerint a focista ingyen váltott klubot, miközben a külföldi klub, amely megvette a labdarúgót, jelentős összeget utalt át valakinek. Az elítéltek között van többek között az egykori klasszis válogatott védő, Gheorghe Popescu, aki a visszavonulása után menedzsernek állt. Az ügy még nem ért véget, hiszen a vádlottak a legfelsőbb bírósághoz fordultak.

A játékos neve után az eladó és a vevő klub neve, majd a bevallott és a ténylegesen átutalt összeg millió forintban

Cristian Dulca Rapid Bucuresti Pohang Steelers 26,8 134,1
Iulian Arhire Otelul Galati Pohang Steelers 44,7 134,1
Cosmin Contra Dinamo Bucuresti Deportivo Alavés 134,1 402,5
Ionel Ganea Gloria Bistrita VfB Stuttgart 134,1 581,5
Paul CodreaDinamo Bucuresti Genoa FC 4,4 615,1
Florin Cernat Dinamo Bucuresti Dinamo Kijev 111,8 223,6
Bogdan Mara Dinamo Bucuresti Deportivo Alavés 178,9 290,8
Nicolae Mitea Dinamo Bucuresti Ajax Amsterdam 0 161
Lucian Sanmartean Gloria Bistrita Panathinaikosz 134,1 201,3
Florin BratuRapid Bucuresti Galatasaray 140,9 615,1
Dan Alexa Dinamo Bucuresti Guoan Beijing 71,5 163,2
Adrian MihalceaDinamo Bucuresti Chunnam Dragons 55,9 134,1


www.globalsoccerapp.com

Mindent egy helyen az Eb-ről