A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Tőzsér bal lába rettegett lett Angliában

Tőzsér Dániel, foci, labdarúgás
UNITED KINGDOM, London : KRC Genk's Hungarian midfielder Daniel Tozser takes part in a press conference for the forthcoming UEFA Champions League, group E, football match between Genk and Chelsea at Stamford Bridge in London on October 18, 2011. AFP PHOTO / GLYN KIRK
Vágólapra másolva!
Tőzsér Dániel védekező középpályás létére már négy szabadrúgásgólt szerzett Angliában, ráadásul csapata, a Watford vezeti az angol másodosztályú bajnokságot, azaz van rá esély, hogy jövőre újra magyar résztvevője legyen a Premier League-nek. A 29 éves játékos a feljutásra egyelőre egyáltalán nem gondol, jövő májusig átlagban heti két meccsen kell még helytállniuk. Úgy érzi, Olaszországban a nyelvtudás hiánya miatt nem tudott kiteljesedni, Dárdai Pál válogatottjáról pedig azt mondta: végre nincsenek kérdőjelek a fejekben.

A Watford 15 kör után vezeti a Championshipet, és bár még 31 forduló hátra van, ha minden így marad, feljut a csapatod az élvonalba. Mit szólsz ahhoz, hogy egy év múlva ilyenkor akár már a Manchester United vagy az Arsenal ellen is futballozhatsz?

Nem gondolkozom még erről, olyan sok meccsünk van, hogy nincs is időm rá. Ezzel együtt ez egy olyan cél, amelyet tényleg elérhetünk, de ehhez jövő májusban kell majd ugyanitt lennünk a tabellán. Persze a szurkolók már emlegetik a Premier League-et, de csak a mostani héten még két meccsünk lesz, és azokat is meg kell nyernünk.

Amikor a nálad hat évvel idősebb Gera Zoltán a nyári klubváltásáról beszélt, azt mondta, nem menne szívesen az angol másodosztályba, mert túl fárasztó, túl sok a meccs. Egyetértesz?

Ha valakinek a hitelességét nem szabad megkérdőjelezni, az Gerzson, aki az egész profi karrierjét az angol első és másodosztályban töltötte. Egyértelmű, hogy kemény a kedd-szombat ritmus, ráadásul karácsonykor még jobban bedurvul, akkor előfordul, hogy szombat után hétfőn jön a következő meccs. Szokni kellett.

Csak megszokni lehet, vagy megszeretni is?
Nekem nincsen vele problémám. Szeretek minél több meccset játszani.

A Genkkel a BL-t is megjárta, csapatkapitány is volt (Tőzsér jobbra) Forrás: BELGA/AFP/Michel Krakowski

Előfordulhat, hogy tartod a jó formádat, és egyszer csak az anyaegyesületed, a Parma úgy dönt, hogy visszahív Olaszországba?

A megállapodás szerint nem hívhat vissza, de nem is szeretnék visszamenni. A döntő szó a Watfordé lesz, nem másé.

Mitől ilyen jó most a Watford?

A játékoskeretünk Premier League-szintű, legalábbis sok nagy klubot megjárt csapattársam így vélekedik. A kapusunk, Heurelho Gomes a PSV-ben és a Tottenhamben is játszott nagyon sok meccset, és azt mondja, a Premier League-ben is ritka az olyan feltételrendszer, kevés helyen olyan jó az edzőpályák minősége, mint a Watfordnál.

Már négy gólt lőttél, mindegyiket szabadrúgásból. Tudták az angolok, hogy igazi specialista vagy?

Szinte mindegyik korábbi csapatomnál pontrúgó voltam, ez alól a Watford sem kivétel, bár nem lehetett a szurkolók és a klub számára evidens, hogy ennyi gólt szerzek majd. Örülök, hogy jó úton járok.

Sokat gyakorlod a szabadrúgásokat? Kellett eddig bármit is változtatni a technikádon?

Folyamatosan gyakorlok. Hosszú ideje nem változtatok a technikán, csak gyakorlom a rúgásokat, amennyit csak tudom.

A gólszerzést most már el is várják tőled?

Inkább az a fontos, hogy hátulról mozgassam a csapatot, a gólszerzés a támadók feladata. Persze, a sajtó felkapja a gólszerzőket, így most engem, de nem ez a legfontosabb a játékomban. Össze kell fognom a csapatot, labdákat kell szereznem, és figyelnem kell arra, hogy ne essünk szét. Röviden: meg kell szerveznem a játékunkat.

Megjártad a Serie A-t is. Miért van az, hogy mostanság szinte az összes magyar focista körön kívül kerül Olaszországban?

A nyelv okozza a legnagyobb nehézséget, mert Olaszországban nem nagyon lehet boldogulni az angollal. Ha most kezdeném az ottani karrierem, akkor - most úgy látom - minden másképp, jobban alakulna. A kommunikációs probléma megnehezíti a játékosok dolgát, velem legalábbis ez történt, azóta viszont megtanultam a nyelvet, ezért úgy hiszem, hogy most sikeresebb lennék a Serie A-ban.

Vissza fogsz még oda térni?

Nem hiszem. Boldog vagyok Angliában.

Megbántad, hogy a Genkből Olaszországba igazoltál?

Egy pillanatig sem. Akkor ott volt az ideje, hogy váltsak. Amit lehetett, elértünk a Genkkel, én pedig az átigazolással minden téren jól jártam.

Cassano vs. Tőzsér az Inter-Genoa olasz bajnokin Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

A Chelsea ellen a BL-ben már voltál csapatkapitány. Össze lehetne ezt vetni azzal, ha a Premier League-ben játszanál a Chelsea ellen, a Watford csapatkapitányaként?

Nehéz összehasonlítani. A Watfordban két meccsen már voltam csapatkapitány, a Genkkel a BL-ben szerepeltünk, a Premier League egy országos bajnokság - térjünk erre vissza jövőre, ha tényleg aktuális lesz.

Kölcsönjátékosként is ugyanúgy lehet küzdeni egy csapatért?

Meg sem fordul a fejemben, hogy hogy kölcsönben vagyok itt. A szerződésem két és fél évre szól, az történt, amit a menedzseremmel szerettünk volna, és ebben a Watford is partner volt.

A korábbi tulajdonos, Elton John gyakran feltűnik a lelátón?

Nem találkoztam még vele, ő már csak amolyan tiszteletbeli elnöke a klubnak, nem folyik bele a mindennapokba.

Hogy tetszik Dárdai Pál válogatottja, érzel fejlődést?

Nem tartanám szerencsésnek összehasonlítani a mostanit az előző válogatottakkal, mert az visszaköpködés lenne, de a Palival eltöltött időről mindenki csak pozitívan beszél. Szervezettség szempontjából rendbe rakta a csapatot, most teljesen tiszta, hogy mit akarunk játszani, mit akarunk elérni, nincsenek a fejekben kérdőjelek.

A Chelsea-Genk BL-meccs előtti sajtótájékoztatón Forrás: AFP/Glyn Kirk

A kapitány kétszer is azt mondta, ha legyőzzük Feröert, akkor garantálja a finnek elleni győzelmet. Ez önbizalom-növelő vagy ijesztő nyilatkozat volt inkább?

Semmiképpen nem az utóbbi. Beszéltünk az összetartáson is arról, hogy talán nem szerencsés egy ilyen kijelentés, mert ha nem úgy alakul a finnek elleni meccs, akkor fel fogják a kapitánynak hánytorgatni ezt a nyilatkozatot. De ezzel együtt ez is bizonyítja, hogy bízunk magunkban, és le akarjuk győzni Finnországot, bár a fociban bármi közbejöhet.

A karriereden végigtekintve úgy tűnik, sokat fejlődtél az évek során. Te is így érzed?

Igen, a menedzseremmel próbáltuk sorra meglépni a lépcsőfokokat. Magyarországról igazoltam Görögországba (AEK Athén), majd jött Belgium (Genk), aztán Olaszország (Genoa, Parma), végül Anglia. Jókor tettük meg a megfelelő lépéseket.

Kedden kikapott a Watford

Az interjú után, kedd este a Watford 2-1-re kikapott idegenben a Birmingham Citytől, így visszaesett a harmadik helyre a táblázaton. Tőzsér végig a pályán volt. Élre állt a Sheffield Wednesday vendégeként diadalmaskodó Bournemouth (30 pont), második a Norwichot 4-0-val hazaküldö Middlesbrough (29). Tőzséréknek szintén 29 pontjuk, de rosszabb gólkülönbségül van, mint a Borónak. A 3-6. helyezettek az idény végén rájátszás során döntenek egy feljutó helyről, az 1-2. helyezett automatikus Premier League-résztvevő.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!