Vágólapra másolva!
Harry Maguire a 2018-as oroszországi világbajnokságon hívta fel magára a nemzetközi foci kedvelőinek figyelmét. A hátvéd az elődöntőig jutott angol válogatott egyik legjobbja volt, de utána még nem váltott klubot, maradt a Leicester City védelmében. 2019 nyarán a két manchesteri óriás csatázott Maguire-ért, végül a Unitedhoz írt alá, a Leicester pedig 87 millió eurónyi fontot kapott érte, ezzel ő lett minden idők legdrágább védője.

A United tudja, mit csinál

Ezt mostanában nem lehet biztosan kijelenteni, pláne, ha a klub igazolásairól beszélünk, de klasszis védő igazolásában van rutinja a klubnak. 2002-ban Rio Ferdinand lett a világ valaha volt legdrágább védője, és megállta a helyét, éveken át volt a United védelmének stabil pontja. Érte anno 30 millió fontot adott a United a Leedsnek, ami akkor hatalmas összeg volt, és ma sem számít nagyon kevésnek.

„Mindenki őt fogja figyelni. Minden megmozdulását nagyítóval figyelik majd, hála az árcédulának. Mindenki kíváncsi, mit lehet kapni ennyi pénzért, mit tud egy ilyen játékos. Most még nehezebb, mint az én időmben volt. Nekem volt választásom, ha nem vettem meg az újságot vagy nem kapcsoltam be a rádiót, de ma már minden ott van az ember telefonján, nem lehet elbújni. Rajtam kívülről nem volt ekkora nyomás.

Én győztes csapatba érkeztem, miközben Harrytől most mindenki azt várja, hogy hatalmas lökést ad a csapatnak.

Szerintem meg fogja állni a helyét, bírja a felelősséget, az erejéből a többiek is meríthetnek majd a pályán. Nagyon jól hozza fel a labdát, a támadásokba is be tud kapcsolódni, és a kapu előtt is veszélyes lehet, remekül fejel" – mondta róla Rio Ferdinand.

Erre született

A Manchester United legfrissebb kiadványában már arról írnak, hogy Harry Maguire arra született, hogy a klub játékosa legyen. Gyorsan beilleszkedett, rögtön a kezdőben kapott szerepet, a Chelsea elleni debütálásáról pedig mindenki ódákat zengett, a Sky Sportsnál ő lett a 4-0-ra megnyert rangadón a meccs embere.

Jól áll neki a United-mez, erre született? Forrás: AFP/Oli Scarff

- mondta új csapattársáról a portugál védő, Diogo Dalot.

Harry Maguire egyébként folyamatosan lépdelt előre pályafutása során, amit látszólag remekül felépített, ennek lehet az utolsó, legnagyobb állomása a Manchester United.

Maguire a Sheffield United ifijeként szerepelt a Manchester United ellen ifi FA-kupa döntőjében 2011-ben, ahol többek között Jesse Lingard és Paul Pogba is az ellenfele volt. Maguire-nek ekkor egyébként már volt öt felnőtt bajnokija is a világ egyik legkeményebb bajnokságában, a Championshipben, de a Sheffield kiesett a harmadosztályba.

Maguire megharcolt a helyéért a csapatban, amely azonnal a feljutás rájátszásába került, de hiába a kapott gól nélküli meccs, a belőtt tizenegyes, végül a 0-0 után a Huddersfield jutott fel. A következő idényben megint a playoffban bukott el a csapat, majd a 2013-14-es idényben meglepetésre az FA-kupában az elődöntőig jutott a Sheffield, ahol a korábbi United-legenda, Steve Bruce vezette Hull City már nagy falat volt, 5-3-ra Brucék nyertek. Akkor a csapatban szerepelt Alex Bruce is, Steve fia, aki így emlékszik arra a meccsre.

„Annak ellenére, hogy nyertünk, Harry fantasztikus volt.

Nem is beszélt a levegőbe, nem sokkal később már a Hull játékosa volt. Amikor belépett az ajtón, mindenki lefagyott egy pillanatra, mindenkit meglepett, milyen nagydarab. Hihetetlen jelenléte volt, úgy, hogy gyakorlatilag egy kölyök volt, aki két osztállyal lejjebbről érkezett. Tudtuk, hogy fiatal kora ellenére már mennyire tapasztalt, és szép lassan a Premier League-hez is alkalmazkodott. Volt pár hibája az elején, mint minden védőnek, de egyértelmű volt, hogy kivételes képességei vannak. nagyon jól bánt a labdával, nagyon erős volt, jó volt a levegőben" – mondta Bruce.

A Hull City mezében egy Stoke elleni gólt lőtt a Premier League-ben Forrás: AFP/Oli Scarff

Maguire az első PL-idényének második felét már a Wigannél töltötte kölcsönben, majd mindkét csapat kiesett a Championshipbe. A 2015-16-os idényre lett a Hull alapembere Maguire, azonnal vissza is jutott a Hull az élvonalba, éppen a Sheffield Wednesdayt elütve a feljutástól.

Maguire már ekkor letette a névjegyét az Old Traffordon, a bajnokságban az ő vezetésével ért el egy 0-0-t a Hull Manchesterben. Marco Silva csapata az idény végén kiesett, a Leicester City pedig lecsapott a védőre. Maguire a liga legjobb védői közé nőtte ki magát, kezdő lett az angol válogatottban is, amellyel 2018-ban vb-elődöntőben szerepelhetett.

A Leicester Cityben a csapat egyik legjobbja volt Forrás: AFP/Adrian Dennis

Ole Gunnar Solskjaer februárban nézte ki magának Maguire-t, amikor a Manchester 1-0-ra nyert a King Power Stadionban.

– mondta a Chelsea elleni bajnoki nyitány előtt Solskjaer.

„Nagyon nyugodt a labdával, teljesen új távlatokat nyithat a csapat életében. Igazi vezér, rutinos, válogatott védő, aki az egyik legjobb, és a kapura is veszélyes. Biztos vagyok benne, hogy Harry jelenléte nagy hatással lesz a csapatra. Alig pár hete van velünk, de már most érződik a fejlődés" – mondta még Solskjaer.

Harry Maguire-t Paul Pogba is azonnal befogadta Forrás: AFP/Oli Scarff

A csapattársak Paul Pogba elmondása szerint már most a 'Beast', azaz a szörnyeteg becenevet aggatták rá, Alex Bruce szerint pedig ott van, ahová igazán tartozik.

Mindig kéri a labdát, a legtöbbször tőle indulnak a támadások is, ebben ő az egyik legjobb. A United-szurkolók imádni fogják, arra született, hogy a klub játékosa legyen" – mondta Bruce.

Már az első meccse után a bocsánatáért esedeztek

Harry Maguire tehát a Chelsea elleni 4-0-s meccsen mutatkozott be a United csapatában, ő lett a meccs embere, a Sky Sports szakértője, a korábbi Arsenal-játékos, Paul Merson pedig nyilvánosan kért elnézést a válogatott védőtől.

A világ legjobbjának tartott Virgil van Dijkért 75 millió fontot fizetett a Liverpool, De Ligtért 68-at a Juventus, így a 80-as szám az árcédulán talán meglepő lehetett sokaknak, de egy angol válogatott játékost egy manchesteri csapat biztosan csak jóval a piaci ár fölött tud megszerezni, de semmiképpen sem kevesebbért.

A svédek ellen gólt szerzett a világbajnokságon Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Azt el kell ismernem, a válogatottban jó volt, de emlékezhetünk, hogy a Leicester a tizenhatosán védekezik, nincs terület a védők mögött. Jön a labda, kifejeli, vagy elkezd vele rohanni. A Manchester Uniteddel a félpályán kell védekeznie, miközben Pierre-Emerick Aubameyangot vagy Sergio Agüerót próbálják majd kiugratni az ellenfelek, minden a sebességről szól majd" – mondta Merson, aki a Chelsea elleni meccset követően már más véleményen volt.

A 26 éves játékos labdát szerzett a United második gólja előtt, miközben a Chelsea az egyenlítésért küzdött, 86 százalékkal passzolt, miközben senki nem tudta lecselezni.

"Érezhető volt a jelenléte a pályán, igazi vezér volt. Nem alibizett, nagyon jól játszott.

- visszakozott a meccs után Merson.

Még egy cipőszponzor hiányzik

Hiába a világ legdrágább védője, Harry Maguire egyelőre egy koromfekete cipőben játszik.

Ilyen cipőt is ritkán látni manapság Forrás: AFP/Oli Scarff

Ami késik, nem múlik, angol sajtóhírek szerint hamarosan leszerződik Maguire az egyik nagy sportszergyártóval, és

évi 700 ezer fontot kap majd, hogy a cég cipőit hordja majd a pályán.

Maguire-rel kapcsolatban két dolog biztosnak tűnik. Végre a helyére, azaz egy topcsapatba került, és egyelőre úgy tűnik, nem fog összeroppanni az elvárások súlya alatt. A kérdés már csak az, képesek lesznek-e felnőni mellé a Manchester United játékosai, és végre visszatér-e a top 4-be Ole Gunnar Solskjaer csapata. Ha igen, abban minden bizonnyal főszerep hárul majd a világ legdrágább védőjére.