Vágólapra másolva!
A magyar bajnoki bronzérmes MOL Fehérvár FC hazai pályán 1-1-es döntetlent játszott az örmény Ararat Jereván ellen az Európai Konferencia-liga selejtezőjének első fordulójának első mérkőzésén. Az első félidőben több helyzetet kidolgozott Szabics Imre csapata, de az ellenfél is szerezhetett volna gólt. A második játékrészben is közelebb állt a győzelemhez a Fehérvár, és végül a Ferencvárostól igazolt Marcel Heister bombagóljával a 84. percben vezetést szerzett, ám a 93. percben kiegyenlített az örmény csapat, így az idegenbeli visszavágó dönt a továbbjutásról.

Az UEFA által létrehozott harmadik számú európai kupasorozatban a magyar labdarúgó NB I előző kiírásának harmadik helyezettje, a Magyar Kupa-döntős MOL Fehérvár hazai pályán fogadta az örmény Ararat Jereván együttesét.

Szabics Imre a kezdőcsapatba nevezte a Ferencvárostól szerződtetett Marcel Heistert és az egyszeres cseh válogatott Michael Lüftnert is.

A székesfehérváriak kapusa, Kovácsik Ádám hosszú sérülése után állhatott ismét tétmérkőzésen a kapuban.

Az Európa-bajnokság egyik magyar hőse, a franciák elleni csoportmeccsen betaláló Fiola Attila izomhúzódás miatt nem játszhatott, továbbá Bolla Bendegúz, Loic Nego és Nikolics Nemanja sem tudta a társakkal végezni a felkészülést, míg az Eb előtt megsérülő Hangya Szilveszter műtétből lábadozott.

A Fehérvár az Ararat Jereván elleni párharc előtt hat felkészülési meccset vívott, amelyből hármat megnyert, kétszer játszott döntetlent és egyszer kapott ki.

A mérkőzés elején a Fehérvár birtokolta többet a labdát, de komoly helyzet nem adódott Szabics Imre csapata előtt. Az első veszélyesebb lehetőséget a vendégek dolgozták ki, a 16. percben Lüftner figyelmetlensége után Koné lőhetett öt méterről, éles szögből, azonban Kovácsik szépen hárított.

Kone sok gondot okozott a fehérvári védelemnek Forrás: MTI/Illyés Tibor

Nem tűnt túlzottan élesnek a Fehérvár, amely sok hibával játszott, érződött, hogy még kifejezetten idény eleji formát mutat az előző bajnoki szezon bronzérmese. A 25. percben aztán nagy helyzetbe került a Fehérvár, Lüftner fejelte a felsőlécre a labdát egy szöglet után.

A 30. percben nagyon közel került a gólhoz a székesfehérvári csapat, Stopira passza után Petrjak lőhetett hét méterről, ám a szép átvétel ellenére a lövés nem sikerült a legjobban, Jermakov kapus védett nagyot.

A 34. percben az ellenfél legveszélyesebb játékosa, az örmény bajnokság gólkirálya, az elefántcsontparti Kone került helyzetbe megint, és a 16-os jobb sarkától megeresztett bombája a felsőlécet találta telibe.

Az első félidő végén még Stopira gólt fejelhetett volna, aztán több lehetőség már nem adódott a felek előtt, 0-0-s eredmény tudatában vonulhattak pihenőre a csapatok.

A második játékrész is egy Kone lövéssel indult, ám a támadó lövése ezúttal nem talált kaput. A labda továbbra is a magyar csapatnál volt többet, ám hiányzott az átütő erő a hazaiak játékából.

Az 55. percben Petrjak vállalkozott távolról lövésre, de kísérlete jócskán elkerülte az örmény kaput.

Szabics cserékkel igyekezett felfrissíteni csapatát, beállt Nego, Nikolics és Szabó Levente is.

Egyre jobban kezdett futballozni a Fehérvár, a 62. percben Houri remek átadása után Funsho került nagy helyzetbe, de nem tudott rendesen kapura fordulni, a kapus védte is a nem túl erős közeli lövést. Pár perccel később Heister remek bal oldali beadásáról maradt le centikkel Szabó, érett a hazai gól.

Nagy volt a küzdelem a felek között Forrás: MTI/Illyés Tibor

A 66. percben megint Kone okozott gondot a magyar csapat védelmének, de a 21 méterről leadott lövését Kovácsik védeni tudta.

Próbálta megnyomni a meccs hajráját a Fehérvár, ám az Ararat védelme jól állta a sarat, egyre fogyott Szabics Imre együttesének az ideje. Funsho majd Alef is tesztelte az orosz kapust, aki mindkétszer jól avatkozott közbe. A 77. percben Stopira fejelhetett egy szöglet után közelről, de pont középre, ahol a kapus helyezkedett, aki fogni tudta a labdát.

Az utolsó 10 percben igyekezett nagy erőkkel támadni a magyar csapat, azonban az örmények kontráiban rendre benne volt a veszély.

A 84. percben a Fradi korábbi játékosa, Marcel Heister gondolt egyet, és jó 22 méterről ballal óriási bombagólt küldött a bal felső sarokba.

A német játékos első gólját szerezte új csapatában.

A meccs végén azonban jött a feketeleves a Fehérvár számára, mert nem tudta megőrizni az előnyét. A hosszabbításban, a 93. percben egy szintén hatalmas góllal Pobulic révén kiegyenlített az Ararat, így a visszavágó dönt a továbbjutás sorsáról.

A csütörtöki játéknapon a magyar bajnoki ezüstérmes Puskás Akadémia idegenben 1-1-es döntetlent játszott a finn Inter Turku otthonában, és a Fehérvár sem tudott győzelemmel kezdeni az új versenysorozatban.

Az Ararat elleni visszavágóra egy hét múlva kerül sor Örményországban.

Továbbjutás esetén észt (Paide Linnameeskond) vagy lengyel (Slask Wroclaw) csapattal játszik a Fehérvár az Európai Konferencia-liga második selejtezőkörében.

A Sóstói Stadionban nem bírtak egymással a felek, a Fehérvárnak idegenben kell kiharcolnia a továbbjutást Forrás: MTI/Illyés Tibor

Konferencia Liga, selejtező, 1. forduló, első mérkőzés:
MOL Fehérvár FC - Ararat Jereván (örmény) 1-1 (0-0)
Székesfehérvár, 2846 néző v.: Orlic (moldovai)
gólszerzők: Heister (84.), illetve Pobulic (93.)
sárga lap: Houri (59.), Bamgboye (67.), Nego (76.), illetve Manojan (39.), Pobulic (45.), Mikojan (91.)