Rosberg: Hamilton közelít ahhoz, hogy a valaha volt legjobb legyen

Forma-1, Mexikói Nagydíj, Lewis Hamilton, Mercedes
MEXICO CITY, MEXICO - OCTOBER 27: Race winner Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP celebrates in parc ferme during the F1 Grand Prix of Mexico at Autodromo Hermanos Rodriguez on October 27, 2019 in Mexico City, Mexico. (Photo by Dan Istitene/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az USA Nagydíjon Lewis Hamilton megszerezte pályafutása hatodik világbajnoki címét. Egykori és jelenlegi kollégái méltatták a Mercedes versenyzőjét. Eddigi talán legnagyobb riválisa szerint közel van ahhoz, hogy a valaha élt legjobb legyen.

Lewis Hamilton immár hatszoros világbajnoknak mondhatja magát, miután Austinban sikerült bebiztosítania újabb elsőségét. A brit pilótát korábban a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel illette dicsérő szavakkal, az austini hétvége során pedig mások is csatlakoztak hozzá.

Nico Rosberg, aki több mint másfél évtizeden keresztül versenyzett Hamiltonnal úgy véli, lehetséges, hogy a közeljövőben Michael Schumachert is túl fogja szárnyalni. A mezőnyben versenyző fiatal brit pilóták pedig kiemelték, gyerekkoruk óta példaképüknek tartják honfitársukat.

Lewis Hamilton 2019-ben hatszoros világbajnok lett Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Istitene

Rosberg volt az egyetlen, aki a hat éve tartó hibrid korszakban le tudta győzni Hamiltont. Az egykori csapattársak már gokartban is együtt vversenyeztek, és sokáig országos cimborák voltak. Ahogy a vb-cím lett a tét, viszonyuk megromlott, de 2016 világbajnoka ezúttal magasztaló szavakkal illette a brit pilótát.

„Egyszerűen hihetetlen, amit csinál – nyilatkozta a Sky Sportsnak. – 13-14 éves korunkban versenyeztünk először egymással, a legjobb barátok voltunk, együtt mentünk nyaralni. Mindketten arról álmodtunk, hogy egy napon majd a Forma-1-es világbajnokságért fogunk harcolni. de hat címet nyerni egészen elképesztő teljesítmény.

Max Verstappennek ugyan még nem volt lehetősége beleszólni a világbajnoki küzdelembe, néhány alkalommal azonban már összecsaphatott Hamiltonnal a pályán. A holland pilóta szerint riválisa mindig is magasabb szinten versenyzett mindenkori csapattársánál.

Hamilton (balra) a McLarennél lett először világbajnok, majd a Mercedesnél Rosberg (középen) csapattársa lett, de csak egyszer kapott ki tőle. A 2013-as szezontól Schumachert (jobbra) váltotta, jövőre már a német rekordbajnokot is utolérheti az örökranglistákon Forrás: AFP/Peter Parks

„Sajnos ritkán tudtam csatázni vele, mert a feltételek nem voltak kiegyenlítettek – nyilatkozta a csütörtöki sajtótájékoztatón, ahol bírálta is a Mercedes pilótáját. – Ugyanakkor kétségtelen, hogy bármelyik csapattársánál gyorsabb volt. Ráadásul ez azzal párosult, hogy a mezőny legjobb autójával ment, amivel nyilvánvalóan lehet bajnokságot nyerni. Természetesen a hat elsőség abszolút lenyűgöző."

Norris és Russell az idei szezonban debütáltak az F1-ben a McLaren, illetve a Williams színeiben. Mindkét brit pilóta elárulta, példaképként tekintenek Hamiltonra, amióta elhatározták, hogy be akarnak kerülni a száguldó cirkuszba.

„Fiatalkorom óta felnézek rá, gyerekként mindig izgatottan vártam a versenyeit – mondta Norris. – Reményt adott, hogy egy nap én is eljuthatok ide. A versenyzés több aspektusában is kiemelkedő, én pedig próbálok fejlődni, és egyszer elérni az ő szintjét.”

Hamilton a fiatal generáció számára is példakép Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Istitene

Russell 2017-ben csatlakozott a Mercedes fiatal pilótákat támogató programjához, így volt már alkalma együtt dolgozni honfitársával. A Williams versenyzője kiemelte, Hamilton messze nem csak az adottságainak köszönheti sikereit.

– jelentette ki. – Korábban azt gondoltam, hogy csak a tehetségéből él, de valójában rengeteg munkát tesz bele, minden apró részletre odafigyel. A Mercedesnél töltött évek során nagyon sokat tanultam tőle.”

Nem látni a végét

Elismerően nyilatkozott Hamiltonról az 1978-as világbajnok, Mario Andretti is: „Ő egy jelenség. Ha visszanézünk a pályafutására, minden évben ott volt a csúcson. Ismerjük a McLarennel elért eredményeit, és miközben nyert a csapattal, Niki Lauda egyszer csak rábeszélte, hogy csatlakozzon a Mercedeshez” – emlékezett vissza.

„Azt hiszem, pont azután hozta meg a döntést, hogy megnyerte az USA Nagydíjat, én pedig azt gondoltam, »édes istenem, vajon mit ivott?« És most itt van, a modern idők álomcsapatához csatlakozott, jó döntést hozott, és képes kihozni a legtöbbet abból, ami a rendelkezésére áll. A legjobb felszerelést kapja, de azt képes munkára fogni hihetetlen kombinációt alkotva.”

Gratulált Hamiltonnak az ellenfél, a Red Bull Racing csapatfőnöke, Christian Horner is.

„Ez a siker tényleg kimagasló. Fenomenális erőfeszítés kell ahhoz, hogy 13 szezon alatt 6 világbajnoki címet érjen el. Ez hihetetlen sikerráta. Brit világbajnok, remek látni, hogy megszerezte a hatodik vb-címét. Remélem, hogy a kihívói lehetünk, mielőtt begyűjti a hetediket.”

A hatszoros világbajnok sikerei mögött az egyik mozgatórugó Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke. Az osztrák üzletember úgy véli, még nincs a láthatáron a sikersorozat vége: „Úgy gondolom, még mindig motivált és minden versenyt meg akar nyerni. Amíg ez a helyzet, szerintem még többet érhet el. Jó autót kell adnunk neki, és utána személy szerint azt gondolom, nincs határ.”

Gratulált Hamiltonnak a MotoGP hatszoros világbajnoka, Marc Marquez és a hétszeres világelső Valentino Rossi is, akivel várhatóan december 7-én járművet is cserél majd egy teszt erejéig.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!