Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia
Vágólapra másolva!
A Forma-1-es Osztrák Nagydíj sprintkvalifikációját a Red Bull holland pilótája, Max Verstappen nyerte, így ő indulhat az élről a szombati sprintfutamon.

Az F1-es Osztrák Nagydíj pénteki napján a szabadedzés után a szezon harmadik sprintidőmérője következett, amelyre száraz, napos körülmények között került sor. A spielbergi sprintkvalifikáció első szakaszában kötelező jelleggel új, közepes keverékű gumikon kellett köröznie a pilótáknak, így aztán a 12 perces SQ1 elején nem rohantak a pályára a versenyzők – mindenki másra várt. Miután megindult a dominó, óriási forgalom alakult ki az aszfaltcsíkon, Lewis Hamilton pedig bajba került, miután az első gyors körét elrontotta. Ám a brit végül megmenekült, így a Max Verstappen által 1:05,690-es idővel megnyert SQ1-ből Daniel Ricciardo, Nico Hülkenberg, Valtteri Bottas, Alexander Albon és Csou Kuan-jü esett ki, meglepetésre viszont Logan Sargeant és a hajrában nagyot hibázó Cunoda Juki továbbjutott.

Forma-1, F1, Osztrák Nagydíj, 2024, Logan Sargeant, Williams
Logan Sargeant meglepetésre továbbjutott az F1-es Osztrák Nagydíj sprintidőmérőjének első szakaszából
Fotó: Jure Makovec / AFP

A 10 percig tartó második szakaszban is a közepes abroncsok voltak előtérben, ekkor Verstappen 1:05,186-os időeredménnyel ugrott az élre az első gyors körével. Négyen már ki sem jöttek a hajrára, heten viszont éppen pont akkor tették meg az első gyors köreiket, végül Kevin Magnussen, Lance Stroll, Fernando Alonso, Cunoda Juki és Logan Sargeant búcsúzott, viszont mindkét Alpine továbbjutott, a négy élcsapat pilótái mellett.

Öt csapat tíz pilótája harcolt az F1-es Osztrák Nagydíj sprintkvalifikációjának megnyeréséért

A 8 perces SQ3-ban már a lágy gumik kerültek elő, így nem véletlen, hogy ezúttal sem siettek a pilóták a pályára hajtással – sőt, kevesebb mint három perc volt hátra, amikor az első autó (majd a többi) kigurult a bokszból.

A ferraris Charles Leclerc-nek viszont nem sikerült körbeérnie egy olyan műszaki probléma miatt, amelyről a rádióban nem akartak részletesen beszélni (a jelek szerint a lassú kigurulás közben lefulladt a motorja), így néhány másodperccel lekéste a kockás zászlót és nem kezdhette meg a gyors körét.

Max Verstappen végül 1:04,686-os időt autózott, ezzel 93 ezreddel megelőzte Lando Norrist, és megszerezte a sprintfutam első rajtkockáját. Mögöttük Oscar Piastri, George Russell, Carlos Sainz, Lewis Hamilton, Sergio Pérez, Esteban Ocon, Pierre Gasly és Charles Leclerc lett az első tíz sorrendje.

A Forma-1-es Osztrák Nagydíj hétvégéje szombaton 12 órától a 24 körös sprintfutammal folytatódik, majd 16 órától a vasárnapi verseny rajtrácsát meghatározó időmérőt rendezik. A 71 körös versenyre vasárnap 15 órától kerül majd sor.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Mindent egy helyen az Eb-ről