Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Fontos bejelentés érkezett az Otthonfelújítási Programról

Vágólapra másolva!
Elérhető az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. honlapján az Otthonfelújítási Program keretében támogatott építési termékek, valamint hő- és melegvíztermelő berendezések listája. Az igényléseket megkönnyítendő, látható továbbá a program megvalósításában kivitelezőként, valamint tanácsadóként opcionálisan bevonható eddig regisztrált vállalkozások listája. A listák folyamatosan bővülnek a vállalkozások regisztrációi alapján.
Vágólapra másolva!

Az Otthonfelújítási Program keretében a kormány kamatmentes kölcsön és vissza nem térítendő támogatás kombinációjával segíti az 1990 vége előtt használatbavételi engedélyt kapott családi házak energetikai korszerűsítését. 

A pályázat fő eredményfeltétele, hogy a 30 százalékos primer energiamegtakarítást mindenképp szükséges elérni. 

A környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontok érvényesülése érdekében a programban megvalósuló beruházások során az ÉMI Nkft. környezeti minősítése során minél jobb értéket elérő építőanyagok használhatók - emeli ki a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye. 

Az ún. kulcstermékek adatbázisában megtalálhatók továbbá azon hőszigetelők, nyílászárók, illetve hő- és melegvíztermelő berendezések, amelyek a vonatkozó európai uniós jogszabályok szerinti megfelelőségi nyilatkozattal rendelkeznek. Az igénylők csak ezen a listán szereplő termékek közül választhatnak, amennyiben részt kívánnak venni az Otthonfelújítási Programban. Így biztosított, hogy a felújítások során olyan építési termékek és berendezések kerüljenek beépítésre, amelyek a családokat hosszú távon és biztonságosan szolgálják, valamint hozzájárulnak az épületek energiahatékony üzemeltetéséhez, a fenntarthatósági célok eléréséhez is. 

A program társadalmi egyeztetése során bekerült a támogatható tevékenységek közé a hőszivattyús fűtési rendszer kiépítése. Támogathatóvá vált továbbá a műanyag mellett a fa szerkezetű nyílászárók beszerelése, emellett a kőzetgyapot hőszigetelés is a támogatott építési anyagok közé került. A felhasználható kulcstermékek listája önkéntes gyártói adatszolgáltatáson és nyilvánosan közzétett adatokon alapul, így az abban található információ folyamatosan bővül. Elérhető a kivitelezők, szállítók listája is – az adatbázis a vállalkozások regisztrációja alapján növekszik. 

falu,  családi ház, családiház, Kádárkocka
Komoly segítséget jelenthet az otthonfelújítási támogatás a régebben épült családi házak tulajdonosainak
Fotó: Shutterstock

Az ÉMI honlapján elérhető Kivitelezői (szállítói) Regisztrációs Lista a megfelelő szakemberek keresését könnyíti meg. Az adatbázis szakági és generálkivitelezőket is tartalmaz; a listán szereplő integrátorok egyfelől szakértelmükkel segítik a lakosságot az otthonuk korszerűsítése során, másfelől a lehetőségeiket figyelembe véve akár alacsonyabb áron tudják biztosítani a szükséges alapanyagokat. A Tanácsadói Regisztrációs Listán szereplő vállalkozások a korszerűsítés megtervezését segíthetik: műszaki-energetikai szakmai tájékoztatást biztosítanak akár ingyenesen, illetve az energetikai tanúsítványok költségének átvállalásával, kivitelezői ajánlással és további egyedi ajánlatokkal együtt. A 30 százalékos primer energiamegtakarítás elérése érdekében minden igénylőnek javasolt műszaki-energetikai tanácsadóval történő egyeztetés a kérelem benyújtása előtt. 

Az európai uniós forrásból biztosított, 108 milliárd forintos keretösszegből a becslések szerint mintegy 20 ezer lakóépületen valósulhatnak meg fejlesztések, amelyek jelentősen csökkentik a támogatott családok energiafelhasználását.

 Az Otthonfelújítási Program továbbá közel 130 milliárd forintnyi megrendelésállományt generálhat az építőiparban és építőanyag-kereskedelemben, ezzel hozzájárul a gazdasági növekedés újraindításához is. 

A kulcstermékek listája, valamint a kivitelezői (szállítói) és tanácsadói adatbázisok az ofp.emi.hu weboldalon érhetők el, és a vállalkozások regisztrációja alapján folyamatosan bővülnek. A programról további információk a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. honlapján találhatók.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről