A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNMagyarország
17:30KézilabdaHungary-Sweden
HUNMagyarország
20:35VízilabdaHungary-USA
NyílNyíl

Drámai fordulat történt a 9/11-es terroristák ügyében

Vágólapra másolva!
Nemrég vádalku jött létre a 2001-es New York-i terrortámadás kitervelői és az amerikai állam között, melynek fontos feltétele volt, hogy nem szabnak ki rájuk halálbüntetést. A tiltakozáshullám azonban elsöpörte a megállapodást: a védelmi miniszter visszavonta az alkut megkötő jogász felhatalmazását.
Vágólapra másolva!

A 2001. szeptember 11-i terrortámadás feltételezett kitervelője, a kubai Guantanamo támaszponton őrzött Hálid Sejk Mohamed és két társa bűnösnek vallja magát, cserébe halálbüntetés helyett életfogytiglani börtönbüntetést szabnak ki rájuk – ez a velük kötött vádalku alapvető eleme. A megállapodás részleteit ugyanakkor nem hozták nyilvánosságra, csupán annyi derült ki arról, hogy az amerikai kormány nem kér halálbüntetést a kitervelőkre, amennyiben azok lemondanak fellebbezési jogukról és bűnösnek vallják magukat a 9/11-es terrortámadások előkészítésében.

World Trade Center
Visszavonták a 9/11-es New York-i terrortámadások kitervelővel kötött vádalkut
Fotó: AFP/Henny Ray Abrams 

Ám a megkötött vádalku nyilvánosságra kerülése után óriási tiltakozáshullám alakult ki, így Lloyd Austin védelmi miniszter, elvágva a gordiuszi csomót, visszavonta az alkut megkötő jogász felhatalmazását. 

Ezzel semmissé vált a vádalku, amiből az következik, hogy a terroristákra a bíróság által újra kiszabható a halálbüntetés tettükért.

A vádalku az amúgy is zajos amerikai politikai életben heves indulatokat váltott ki. Sok megszólaló a Biden-adminisztráció újabb kudarcának tartja a történteket.

Hazug, megalkuvó, hazafiatlan

– ezekkel a jelzőkkel illették republikánus politikusok Joe Biden kormányának lépését. A terroristák ügye ugyan nem tartozik közvetlen elnöki hatáskörben, de a most regnáló kormányzati adminisztráció ezzel több ezer amerikai gyilkosainak adott volna kegyelemet a bíráló megállapítások szerint.

Felháborodtak a terrortámadás áldozatainak családtagjai is a döntésen. Velük - közel 3000 érintettel - telefonon közölték a döntést, de alig volt olyan közöttük, aki megértéssel vagy támogatással fogadta volna azt.

Ha kisebb számban, de akadnak olyanok is, akik szerint nem bölcs döntés a vádalku felmondása, és egy esetleges halálbüntetés következményeitől tartanak az egyre mélyülő, újabb háborúval fenyegető közel-keleti helyzet tükrében. A vádalku mellett állást foglalók szerint egy halálos ítélet illetve annak végrehajtása tovább mélyítené a térség konfliktusait, ami az Egyesült Államokra is újabb tehertételt róna.

A 2001-ben végrehajtott terrortámadások még 23 évvel az események után is éreztetik hatásaikat. Ahogy pedig arról az Origo beszámolt, nemrégiben egy új, eddig nem látott videofelvétel is előkerült a New Yorkban az akkori ikertornyok ellen végrehajtott terrorista akcióról.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!