1000 karátos óriásgyémántot találtak

Vágólapra másolva!
A hatodik 1.000 karátnál nagyobb gyémántot találták meg Botswanában, a Karowe gyémántbányában. Néhány hete innen került elő világ második legnagyobb gyémántja.
Vágólapra másolva!

Hatalmas gyémántot talált a kanadai Lucara Diamond gyémántipari vállalat a világ egyik legjelentősebb gyémántbányájában, a botswanai Karowe-ben. A drágakő 1094 karátos, ezzel a hatodik, ezer karátnál nagyobb gyémánt, ami előkerült onnan.

A vállalat közleménye szerint a kő 

feltűnő hasonlóságot mutat

egy tavaly augusztusban megtalált, 692 karátos kővel. Azt a gyémántot Antwerpenben, a gyémántipar egyik "fővárosában" csiszolták, és végül 13 millió dollárért adták el (kb. 4,7 milliárd forint).

A Lucara Diamond bejelentette, hogy a most megtalált 1094 karátos követ is a HB Antwerp nevű vállalat csiszolja majd.

A cég által közzétett kép a nyersgyémántról:

Lucara Diamond Corp--HISTORIC RECOVERY FOLLOWED BY ONGOING EXCEP A vállalat által közzétett kép az 1094 karátos gyémántról
A vállalat által közzétett kép az 1094 karátos gyémántról
Fotó: Lucara Diamond Corp.

A most bejelentett 1000 karátos kő előtt nem sokkal jelentette be a vállalat, hogy 2.492 karátos gyémántot talált a Karowe-bányában.

Ahogy az Origo megírta, a szenzációs lelet azonnal átrendezte a világ legnagyobb gyémántjainak listáját, és nyersgyémántként rögtön a második helyre lépett. A férfitenyér nagyságú drágakő 2.492 karátos, ennél csak egy nagyobb gyémántot ismerni jelenleg a világon. A 2.492 karát nagyságú fantasztikus lelet megtalálása a vállalat szerint a 2017-ben bevezetett röntgentechnológiát dicséri, amit kifejezetten a nagyméretű gyémántok megtalálására alkalmaznak a bányában.

A Karowe gyémántbánya a világ legnagyobb gyémántjainak lelőhelye. Az innen előkerülő köveket nagyon magas áron tudják értékesíteni. A bánya évente mintegy 300 ezer karát gyémántot termel (1 karát = 0,2 gramm, míg a karát a nemesfémeknél a tisztaság mértékét jelzi). Ugyanakkor a telephely jó ideje ismert óriási köveiről. 

2015-ben innen került elő a Lesedi La Rona, mely később 53 millió dollárért talált gazdára, a 813 karátos Constellation nevű gyémántért 63 millió dollárt adtak.  A Lucara 2019-ben bejelentett egy elképesztő nagyságú, 1758 karátos leletet is, bár ennek minősége nem volt homogén, így több darabra vágva sem készíthetők abból olyan értékes kövek, mint más, egyenletes minőségű nagyobb darabokból. 2020-ban ezt egy 998 karátos kő megtalálása követte.

A bányában 2021 nyarán egy 1174 karátos drágakövet találtak.

A botswanai gyémántipar jelentőségét mutatja, hogy az ország annak köszönhetően lépett be a közepes jövedelmű országok csoportjába.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!