Ennek a városnak járnak most a csodájára a világ minden tájáról

Vágólapra másolva!
A szicíliai Centuripe alighanem a világ legfurcsább városai közé tartozik, legalábbis a magasból nézve mindenképpen. Igaz, a helyieket ez nem különösebben foglalkoztatja.
Vágólapra másolva!

A szicíliai hegyek közt, az Etnára való fantasztikus kilátása miatt Szicília balkonjának is nevezett régióban található egy ötezer lelkes kis település, Centuripe. Már oldalnézetből sem tűnik teljesen átlagosnak, hát még amikor nemcsak a kilátás pazar, de még a háttérben fortyog az Etna is.

De igazán madártávlatból izgalmas a 732 méter magasan fekvő település: zavarba ejtő pontossággal rajzolja ki egy fekvő emberi test kontúrjait. 

Zavarba ejtő, antropomorf formája van a műholdról nézve ennek a kisvárosnak. 

Nagyon úgy tűnik viszont, hogy a furcsa formájának nem tulajdonítanak nagy jelentőséget a helyiek. A városka különleges formáját a környező hegyek, pontosabban a közéjük épített házak adják ki.

Centuripe régészeti emlékeit hosszan lehetne sorolni. Az ókori város számos maradványa, főként a római korból még ma is megvan, és számos régiséget, köztük néhány remek hellenisztikus terrakottát fedeztek fel alkalmi ásatások során. További látnivalók közé tartozik a Chiesa Madre (17. század) és az úgynevezett Conradin-kastély romjai, amely valójában a császárkori római mauzóleum - írta meg a Roadster.

Ez a város pont úgyanúgy terül el, akár egy ember, Centuripe, CenturipeOlaszország
Centuripe egy fekvő emberi testet formáz felülnézetből
Fotó: robertharding via AFP/Paolo Graziosi

Nemrégiben az érdeklődés középpontjába került egy másik szicíliai kisváros, Agrigento, amely jövőre átveszi Olaszország kulturális fővárosának szerepét. Ennek apropójából pedig a polgármester szeretné, ha a festői település végleg megszabadulna a maffia rávetülő árnyékától. Ennek érdekében szigorú intézkedést hozott.

A görögök által i. e. 582-ben alapított Agrigento a sziget délkeleti részén található, történelmi örökségekben gazdag úti célként rengeteg látnivalót kínál – elvégre az UNESCO Világörökség része –, úgyhogy teljesen érthető módon próbálnak elhatárolódni a bűnözéstől.

A szervezet még mindig aktív Szicíliában, és Agrigentóban sem kell minden ajándékboltba benyitni ahhoz, hogy maffia témájú mágneseket, pólókat, poharakat és üvegnyitókat találjunk. Mivel most extra figyelem vetül a városra, ezért a hatóságok igyekeznek visszaszorítani a maffia bűvöletét.

Francesco Miccichè, Agrigento polgármestere egyértelmű üzenetet közvetítve betiltotta a maffiával kapcsolatos ajándéktárgyakat árusító üzletek működését, 

mondván: a továbbiakban nem nézik el a szervezet tevékenységét.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!