A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
3
HUNMagyarország
18:00VízilabdaGreece-Hungary
HUNLosonczi Dávid
19:55BirkózásTurpal Bisultanov-David Losonczi
NyílNyíl

Brüsszel részt vesz abban, hogy Ukrajna uniós országok energiabiztonságát veszélyeztesse

kőolaj, földgáz
Képünk illusztráció!
Vágólapra másolva!
Ukrajna az olajszállítás leállításával veszélyezteti az uniós energiapiac működését. Az Európai Bizottságnak (EB) jogi kötelezettsége van arra, hogy fellépjen az egyes energiabiztonságot érintő fenyegetések ellen – mondta a Magyar Nemzetnek Ifj. Lomnici Zoltán azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz–KDNP európai képviselőcsoportja levelet írt az EB-nek, hogy tegyen eleget kötelezettségének. A Századvég tudományos igazgatója szerint a brüsszeli bürokraták nem Európa polgárait képviselik.
Vágólapra másolva!

Az olajszállítás leállítása határozottan veszélyezteti az energiapiac működését és az energiaellátás biztonságát Magyarországon és Szlovákiában, vagyis az unión belül. Az Európai Unióról (EU) szóló szerződés szerint az Európai Bizottság (EB) gondoskodik a szerződések, valamint az intézmények által elfogadott intézkedések alkalmazásáról. Az EB-nek tehát jogi kötelezettsége van arra, hogy fellépjen az egyes energiabiztonságot érintő fenyegetések ellen – mondta a Magyar Nemzetnek Ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég tudományos igazgatója azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz–KDNP európai képviselőcsoportja levelet írt az EB-nek, hogy tegyen eleget kötelezettségének.

A Magyar Nemzet emlékeztet: a Fidesz–KDNP európai képviselőcsoportjának vezetője, Deutsch Tamás és elnöke, Gál Kinga levélben szólította fel az Európai Bizottságot (EB), hogy tegyen eleget kötelezettségeinek, és álljon ki az uniós tagállamok energiabiztonságát fenyegető ukrán zsarolás ellen. A képviselők emlékeztettek: 

Ukrajna döntése – miszerint leállítja a Magyarországra és Szlovákiába irányuló orosz nyersolaj szállítását – a hivatalos ukrán nyilatkozatok alapján annak kikényszerítésére irányul, hogy a két tagállam, Magyarország és Szlovákia megváltoztassa békepárti álláspontját, tehát bevallottan politikai zsarolásról van szó. 

BELGIUM - LUKOIL HEADQUARTERS
Fotó: Hans Lucas via AFP / Hans Lucas via AFP/Valeria Mongelli / Hans Lucas

Brüsszelből kell fellépni Ukrajna döntésével szemben

Az európai uniós tanácsi határozatok értelmében az EU)társulási megállapodást kötött Ukrajnával, ez 2017-ben hatályba is lépett. A megállapodás része többek között a gazdasági és ágazati együttműködés, amelynek részre az energiaügy is. Mivel a megállapodást az EU nevében kötötték, így annak érvényesülését Brüsszelből lehet – és kell is – jogi eszközökkel kikényszeríteni – mondta az alkotmányjogász. Ifj. Lomnici Zoltán kifejtette: az EU működéséről szóló szerződés szerint az unió energiapolitikájának céljai

  • az energiapiac működésének biztosítása, 
  • az energiaellátás biztonságának garantálása az unión belül, 
  • az energiahatékonyság és az energiatakarékosság, 
  • az új és megújuló energiaforrások kifejlesztésének előmozdítása, 
  • valamint az energiahálózatok összekapcsolásának előmozdítása.

Nem az emberek érdekeit képviselik Brüsszelben

A jogi szakértő kifejtette:

a brüsszeli bürokraták nem a saját választóikat és Európa polgárait képviselik, hanem a globalista nagytőke érdekét, ezáltal a saját anyagi érdeküket. 

A teljes interjú elolvasható ITT!

Több hete nem érkezik kőolaj Ukrajnából

Mint arról az Origo is beszámolt, több hete csak részben érkezik orosz kőolaj Magyarországra, miután Ukrajna a Lukoil elől elzárta a Barátság csővezetéket. Orosz források szerint ez havi 1,1 millió hordó olaj kiesését jelenti. Ez a mennyiség nemcsak a magyar piacról hiányzik, hanem a szlovákról is. Itthon a Dunai Finomító (DuFi), Szlovákiában pedig a pozsonyi finomító (mindkettő a Mol érdekeltsége) a végállomása a Barátság csővezetéknek. Korábban ökölszabályként az volt elmondható, hogy mindkét üzemben a feldolgozott olaj mintegy kétharmada orosz eredetű. Az ukránok egyszerűen feketelistára tették a Lukoilt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!