Meghalt a világ legidősebb lajhára

Jan,lajhár
Fotó: X
Vágólapra másolva!
A Jan néven ismert lajhár 38 évig élt a krefeldi állatkertben, összesen 22 lajhárkölyköt nemzett.
Vágólapra másolva!

54 éves korában végelgyengülésben elpusztult egy lajhár a németországi Krefeld városában. Jant a világ legidősebb lajháraként tartottak számon. A Düsseldorf közelében található állatkert keddi közleményében elmondta, hogy az állat múlt héten meghalt.

Nagyon nehéz volt a gondozóinak elbúcsúzni tőle, mivel néhányan több mint 25 éve ismerték őt

- írták. A kétújjú lajhár 1969-ben született a vadonban. 1986-ban a hamburgi Hagenbeck Állatkertben volt egy kis ideig, élete hátralévő részében Krefeldben élt.

Jan 2021-ben került be a Guinness-rekordok könyvébe, mint "az emberek által gondozott legidősebb lajhár".

A címet korábban egy másik németországi lajhár, Paula birtokolta, ő Halle városának állatkertjében élt. „Nemcsak kora miatt kapta a „rekordlajhár” becenevet, hanem sok utódja miatt is" – közölte az állatkert. Jan állítólag 22 lajhárkölyköt nemzett Krefeldben két nősténnyel. 

Jan utolsó kicsinye ez év márciusában született meg.

A lajhárok aztán tudják, hogy kell élni - fotók. Korábban arról is írtunk, hogy nagy árat fizetett a lajhár azért, hogy viszonylag biztonságos élőhelyen élhet, és nem vetélkedik másokkal a táplálékért: korlátoznia kell az energiafelhasználását, ami több szempontból is befolyásolja szervezete működését.

Úgy tűnik, hogy a Costa Rica-i lajhárok bundája antibiotikum-termelő baktériumokat rejt magában, amelyek a tudósok reményei szerint megoldást jelenthetnek az emberiség egyre fogyatkozó gyógyszerarzenáljával szemben ellenálló „szuperbaktériumok" növekvő problémájára.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!