Georgia lesz az idei Budapest Borfesztivál díszvendége

Vágólapra másolva!
Georgia mutathatja be díszvendégként borait a 33. Budapest Borfesztiválon, amely számos magyar és nemzetközi termelő boraival, gasztronómiai különlegességekkel, pódiumbeszélgetésekkel és egyéb programokkal várja az érdeklődőket szeptember 12. és 15. között a Budavári Palota teraszain.
Vágólapra másolva!

A kaukázusi ország borkultúrája iránt érdeklődők minden nap a borrégió hazai szakértője előadásában ismerkedhetnek meg Georgia egyedi boraival a Borfesztiválon - közölték a szervezők az MTI-vel kedden. Mint írták, a régészeti kutatások szerint nyolcezer éves borkultúrával rendelkező Georgiában (Grúzia) készített borostyánszínű, héjon erjesztett, magas tannintartalmú natúr fehérborok érdekessége, hogy nagy részüket az évezredekkel ezelőtti technológia alapján készítik a mai napig. A világ legdinamikusabban fejlődő borrégiójának megismerésén túl a Georgia különböző tájegységeire jellemző gasztronómia is bemutatkozik a rendezvényen: a látogatók olyan ételeket ismerhetnek meg, mint a Hachapuri, a húsos batyu (hinkali), a tradicionális sajtos lepény (imeruli), valamint a grillezett, nyársra tűzött húsételeket (mtsvadi) is - írták a szervezők.

A tájékoztatás szerint a Budapest Borfesztivál minden évben nagy hangsúlyt fektet a borok kísérőjeként szolgáló gasztronómiai választékra: a közkedvelt színvonalas streetfood ételeken túl különböző - többek között indiai, francia, valamint tajvani - konyhák autentikus ételeit lehet megkóstolni. A hazai ízek és az egzotikus konyhák kedvelői a Borfesztiválon többek között osztrigát, olasz és spanyol sonkákat, prémium burgereket, helyben sütött császármorzsát, csokoládékülönlegességeket és bonbonokat is fogyaszthatnak.

Szeptember 15-én egy különleges program részeként a Sunday Brunch a Főőrség és Lovarda teraszán a luxusitalokat, három pezsgőritkaságot felvonultató reggelit szervez. A Budapest Borfesztivál díszvendégei a Halászó gyerekek teraszán táncelőadásokkal és koncertekkel adnak ízelítőt a kaukázusi ország hagyományőrző kultúrájából. A közlemény szerint a VinAgora Nemzetközi Borversenyen jól szereplő, ám kevésbé ismert borászatok is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra. Az idei Borfesztiválon közülük a Hunyadi udvaron a szekszárdi Garai Pincészet, a mátrai Palik Pincészet, a kunsági Strázsahegyi Borház, valamint a tokaji Tokaj-Portius Pincészet mutatkozik be.

Magyar Bormarketing Ügynökség, Hungarian Wine Summit, szakmai nap, Millenáris, 2024. 04. 22.
illusztráció - Fotó: Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A fesztivált zenei programok is színesítik, továbbá a SPAR Borstand idén is különleges italokkal és szakmai kulisszatitkokkal várja a látogatókat az Oroszlános kapu mellett: egy pódiumbeszélgetés részeként, szeptember 14-én a Chateau Dereszla Pincészet; Gere Attila Pincészete; a Kontyos Borház; valamint a Törley Pezsgőpincészet képviselői beszélgetnek a bor- és pezsgőpiaci trendekről.                

Az esemény látogatói idén is játékos környezetben tesztelhetik és fejleszthetik bortudásukat a VinAgora Interaktív Bortéren a Csikós udvarban felállított sátornál, valamint a szakmai programokat bővítve a pop-up borkóstolókon 18 borász kalauzolja végig a nagyközönséget.

Saját food truckkal is részt vesz a rendezvényen a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, mely a hagyományokhoz híven idén is Budapest Borfesztivál által meghirdetett Jótékonysági Borárverés kedvezményezettje lesz - olvasható a közleményben.

A Budapest Borfesztivál részletes programja a www.aborfesztival.hu linken olvasható.

Forrás: MTI

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!