A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNLosonczi Dávid
18:45BirkózásSemen Novikov-David Losonczi
HUNMagyarország
20:35VízilabdaItaly-Hungary
NyílNyíl

Több régióból is fejvesztve menekülnek az ukránok, Rosztovban is egyre nagyobb a baj

Események

Ukrajna, katona
Gyakorlatozó ukrán katona
Fotó: AFP/Anatolii Stepanov
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül27 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 892. napjáról.

 

06:22
augusztus 03, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt pénteken

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:26
augusztus 03, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. augusztus 2-án az ukrán-magyar határszakaszon 7708 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 8558 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 61 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

06:30
augusztus 03, 2024
Vágólapra másolva!

Szelektív csődhelyzetben

Szelektív csődhelyzeti (SD) szintre rontotta az eddigi "CC/C"-ről Ukrajna devizában fennálló hosszú és rövid futamidejű szuverén kötelezettségeinek besorolását az S&P Global Ratings, miután az ukrán kormány hátralékba került egy 2026-os lejáratú eurokötvény esedékes kamattörlesztésével.
A péntek éjjel Londonban bejelentett döntés értelmében a hitelminősítő az adott ukrán kötvényre "D", vagyis csődhelyzeti osztályzatot állapított meg.

07:38
augusztus 03, 2024
Vágólapra másolva!

Csökkentik a bürokráciát

Az ukrán elnök napi videójában arról beszélt, hogy hamarosan nyilvánosságra hozzák azokat az innovatív megoldásokat, amikkel rengeteg felesleges bürokráciát és papírmunkát szüntetnek meg a hadsereg környékén. Volodimir Zelenszkij szerint ezek a megoldások példaértékűek lehetnek.

08:35
augusztus 03, 2024
Vágólapra másolva!

Tavasz óta a legnagyobb orosz előrelépés

Az orosz támadások növelik a nyomást a Donyeck régióban található Pokrovszk stratégiai logisztikai központjára Ukrajna szerint, mivel az irányított bombák és a gyalogság támadási hullámai Moszkva tavasz óta legnagyobb területi nyereségéhez vezetnek.

A menekülő civilek száma megnövekedett, és az elmúlt két hétben mintegy tízszeresére nőtt a kiürítési kérelmek száma a térségben – állítja egy, az emberek távozását segítő önkéntes. Oroszország egy hét leforgása alatt elért mintegy 57 négyzetkilométeres területszerzése a harmadik legnagyobb növekedés április óta, miután júniusban csak szerény növekedést ért el – mondta Pasi Paroinen, a Black Bird Group elemzője a Reutersnek.

09:18
augusztus 03, 2024
Vágólapra másolva!

Sikeresnek bizonyul az új orosz taktika

Az, hogy Oroszország harci repülőgépeket használ irányított bombák kilövésére, döntő jelentőségű volt Moszkva harctéri taktikájában – mondta Valerij Romanenko, kijevi katonai szakértő, aki ezt „futószalaghoz” hasonlította. 

Az oroszok nem átütik a védelmünket, hanem visszaszorítják. Naponta 100, 150, 200 métert haladnak előre ezzel a taktikával: irányított bombákat dobnak le, majd rohamot hajtanak végre, és ha ezeket visszaverik, újra irányított bombákat dobnak le, és újabb rohamra indulnak.

Azt mondta, hogy az F-16-os amerikai vadászgépek Ukrajnába szállítása megzavarhatja ezt a dinamikát, ha a repülőgépek képesek lesznek fenyegetni az orosz harci repülőgépeket, de egyelőre nem valószínű, hogy ilyen műveletek végrehajthatók, tekintettel arra, hogy a drága repülőgépeket frissen kiképzett pilóták vezetik.

10:07
augusztus 03, 2024
Vágólapra másolva!

Máris visszamenne Oroszországba

Ilja Jasin, az ukrajnai háború támogatásáért bebörtönzött orosz aktivista azt mondta, hogy egy fogolycsere keretében nem adta beleegyezését ahhoz, hogy Oroszországból kitoloncolják, és arra figyelmeztetett, hogy a lépés arra ösztönzi Vlagyimir Putyin elnököt, hogy több „politikai foglyot” ejtsen.

Ami augusztus 1-jén történt, az nem eszmecsere. Ez az én akaratom ellenére való kiutasításom Oroszországból. Az első kívánságom Ankarában az volt, hogy vehessek egy jegyet és mehessek vissza Oroszországba

– mondta újságíróknak.

Jasin megjegyzései akkor hangzottak el, amikor a Moszkva és a Nyugat közötti történelmi fogolycsere részeként kiszabadult orosz szakadárok megosztották vegyes érzéseiket a megállapodással kapcsolatban, és megfogadták, hogy külföldről folytatják politikai tevékenységüket.

10:40
augusztus 03, 2024
Vágólapra másolva!

Üzemanyagtartályok gyulladtak ki a rosztovi régióban

Ukrán drónok támadása miatt a rosztovi régióban üzemanyagtartályok gyulladtak ki – jelentette a helyi közigazgatás vezetője, Vlagyimir Savin a Telegram csatornán.

A hat UAV 2 óra 21 perckor végrehajtott támadása következtében az üzemanyagtartályok megsérültek, majd tűz keletkezett a 7-es bázis területén

- írta.

A katasztrófavédelem oltja a tüzet. A helyszínen több mint 90 ember dolgozik.

A védelmi minisztérium szerint tegnap este a légvédelmi erők 75 drónt lőttek le orosz terület felett, ebből 36-ot a rosztovi régió felett.

11:14
augusztus 03, 2024
Vágólapra másolva!

Civilek sérültek meg Herszon régió ágyúzása során

Két civil megsebesült az ukrán hadsereg által a Herszon régióban található táborok és települések ágyúzásának következtében. 

Az ukránok egy nap alatt 35 tüzérségi támadást hajtottak végre a Dnyeper bal partján.

 

11:54
augusztus 03, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukránok az Orlovi régiót támadták

Egy ember megsérült  egy lakóépület ellen elkövetett dróntámadás során Orelben – jelentette Andrej Klicskov regionális kormányzó a Telegram csatornáján.

A kijevi rezsim továbbra is hevesen támadja az Orlovi régiót – egyszerre 17 ellenséges UAV-t lőttünk le a régió felett, egy lakóépületet azonban eltaláltak és egy civil súlyosan megsérült 

– áll az üzenetben.

12:44
augusztus 03, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán fegyveres erők robbanótárgyat dobtak le egy drónról Donyeckre

Szombat reggel az ukrán katonák robbanótárgyat dobtak le egy drónról Donyeck Petrovszkij körzetében – jelentette a Telegram csatornán az Ukrajnai Háborús Bűnökkel kapcsolatos Ügyeket Ellenőrző és Koordinációs Közös Központ (JCCC) DPR képviselete.

Alekszej Kulemzin, a város polgármestere jelentette, hogy egy civil meghalt a támadás következtében.

FAB-500 bombákat dobnak le egy Szu-34 típusú vadászbombázó repülőgépről.
Fotó: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

 

13:32
augusztus 03, 2024
Vágólapra másolva!

Drónok üzemeltetésére képeznek ki mali lázadókat

Az ukrán különleges szolgálatok információkat és kiképzést ajánlottak fel a mali lázadóknak, különösen a drónok bevetése terén

- jelentette augusztus 1-jén a Le Monde című francia lap egy tuareg parancsnokra és más forrásokra hivatkozva. 

Returnee appeal of the German Armed Forces for the "Gazelle" mission
Képünk illusztráció!
Fotó: AXEL HEIMKEN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

A Mali északi részén kormányellenes csoportokat tömörítő tuareg harcosok egy csoportja július 27-én azt állította, hogy megsemmisítette a mali hadsereg és az orosz zsoldosok egész hadoszlopát. 

14:05
augusztus 03, 2024
Vágólapra másolva!

Egy sofőr megsérült egy dróntámadás során Belgorod régiójában

Egy sofőr megsérült egy ukrán dróntámadásban Belgorod térségében, a helyszínen segítséget nyújtottak neki – közölte Vjacseszlav Gladkov, Belgorod régió kormányzója a Telegram csatornán.

Két települést támadtak meg az ukrán fegyveres erők drónjai. Saltykovo községben egy kamikaze drón csapódott be egy kocsiba, a sofőr súlyosan megsérült

– írta Gladkov.

14:39
augusztus 03, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna megtámadta az oroszországi Morozovszk repülőteret

Az ukrán hadsereg szombaton közölte, hogy megtámadta az oroszországi Morozovszk repülőterét, továbbá csapást mért olajraktárakra és üzemanyagtárolókra három oroszországi régióban.

A hadsereg szerint a repülőtér elleni támadás egy lőszerraktárt ért, ahol az orosz erők egyebek mellett irányított légibombákat tárolnak.

 

15:12
augusztus 03, 2024
Vágólapra másolva!

36 drónt fogtak el és semmisítettek meg a Rosztovi területen

Az orosz védelmi minisztérium korábban azt írta, az elmúlt éjszaka folyamán a szolgálatban lévő légvédelmi rendszerek 36 drónt fogtak el és semmisítettek meg a Rosztovi területen. 

Nyolc másikat a Kurszki területen, kilencet a Belgorodi, 17-et az Oreli, míg kettőt a Rjazanyi terület felett. 

Továbbá egy-egy drónt a Voronyezsi régió, az Azovi-tenger és a Krasznodari terület felett.
 

15:55
augusztus 03, 2024
Vágólapra másolva!

Dróntámadás ért egy olajraktárat Belgorodban

Dróntámadás ért egy olajraktárat az oroszországi Belogorodi területen augusztus 3-ra virradó éjszaka - közölte Vjacseszlav Gladkov kormányzó. 

A drónok a régió Gubkinszkij körzetében lévő olajraktárra mértek csapást. A támadás robbanást okozott a létesítményben, és egy tartály kigyulladt. 

A tűzoltók eloltották a tüzet, és nincsenek áldozatok. Az ukrán hadsereg még nem kommentálta az állítólagos támadást.
 

16:32
augusztus 03, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz dróncsapás hatalmas tüzet okozott a Vinnicjai területen

Orosz dróntámadás miatt az éjszaka folyamán nagy tűz ütött ki egy kritikus infrastrukturális létesítményben a Vinnicjai területen. 

Az ukrán vasúttársaság két tűzoltóvonatát vetették be a tűz megfékezésére 

- jelentette az ukrán állami katasztrófavédelmi szolgálat (SES) augusztus 3-án a Telegramon. 

A mentők közlése szerint az incidensben sem alkalmazottak, sem civilek nem sérültek meg. 

Jelenleg összesen 64 fő dolgozik a helyszínen.

17:00
augusztus 03, 2024
Vágólapra másolva!

Románia és Ukrajna együttműködik a Neptun hajóelhárító rakéták fejlesztésében

Románia fegyverfejlesztést tervez Ukrajnával együttműködve, kifejezetten az R-360 Neptun hajó elleni rakétákra összpontosítva - jelentette az Army Recognition. 

Az ukrán védelmi ipar 2023 áprilisa óta dolgozik az R-360 Neptun rakéták korszerűsítésén, bár ezeknek az erőfeszítéseknek a végeredménye még bizonytalan. 

A román-ukrán hadiipari partnerség a háború után várhatóan tovább bővül.

17:32
augusztus 03, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz erők sikeresen áttörték az ukránok védelmi vonalát

Az ukrán erők védelmi vonalat hoztak létre a Donyecki területen lévő Sziverszkij Donec-Donbász csatorna vízi gátja mentén, de az orosz csapatok már átléphették azt - jelentette a BBC Ukraine augusztus 2-án.

A Sziverszkij Donec-Donbász csatorna egy kelet-ukrajnai csatorna, amely összeköti a Sziverszkij Donecet a Kalmius folyóval. A csatorna az 1950-es években épült a terület vízellátásának javítása érdekében.
 

18:21
augusztus 03, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz erők megszilárdították állásaikat a harkovi fronton

Az orosz csapatok veszteségei csökkentek, ez azt jelzi, hogy az orosz erők megszilárdították állásaikat a harkovi fronton - írta a NVOU.

Az ukrán katonák lassú kiképzése növeli Oroszország képességét arra, hogy az esetleges taktikai sikereket szélesebb körű műveleti előnyökre váltsa.
 

19:09
augusztus 03, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna öt régiójában légiriadót jelentettek be

Légiriadót rendeltek el Ukrajna Harkov, Poltava, Dnyipropetrovszk, Szumi és Kirovograd régiójában – derül ki az ukrán digitális átalakítási minisztérium online térképének adataiból.

19:42
augusztus 03, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország egy hét alatt több mint hatszáz irányított légibombával támadta Ukrajnát

Az orosz csapatok több mint hatszáz irányított légibombával mértek csapást Ukrajnára július 29. és augusztus 3. között - közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton közösségi oldalain, egyúttal ismét arra kérte országa szövetségeseit, hogy engedjék meg a tőlük származó fegyverek használatát az orosz hátországban.

Az orosz katonai repülőgépeket minden lehetséges eszközzel meg kell semmisíteni támaszpontjukon. Ebből következően az orosz repülőterek elleni csapások teljességgel elfogadhatók. Szükségünk van arra, hogy erről partnereinkkel közös döntést hozzunk, mert ez a biztonságunkat szolgálja

 - írta az államfő.

19:59
augusztus 03, 2024
Vágólapra másolva!

A Morozovszk repülőtere elleni dróntámadásban egy légvédelmi rendszert és repülőgép-felszereléseket is megsemmisítettek

Az Ukrán Biztonsági Szolgálatnál (SZBU) az Ukrajinszka Pravda hírportálnak arról számoltak be, hogy az Oroszország rosztovi régiójában, Morozovszk repülőtere elleni dróntámadásban nemcsak egy légibombaraktárt semmisítettek meg, hanem egy légvédelmi rendszert és repülőgép-felszereléseket is.

Az ukrán vezérkar korábban már megerősítette, hogy az SZBU és a katonai hírszerzés egységei hajtották végre a támadásokat az ukrán hadsereggel együttműködve a morozovszki repülőtér, valamint olajraktárak, üzemanyag- és kenőanyag-tárolók ellen három oroszországi régióban: a Belgorodi, a Kurszki és a Rosztovi területen.

20:18
augusztus 03, 2024
Vágólapra másolva!

Drónnal semmisítettek meg egy nehézlángszóró-rendszert Zaporizzsja térségében

Az SZBU egy közleményben arról adott hírt, hogy drónnal megsemmisítettek egy újabb orosz TOSZ-1-es nehézlángszóró-rendszert Zaporizzsja térségében.

20:35
augusztus 03, 2024
Vágólapra másolva!

Antonyivkában két férfi súlyosan megsérült

A déli Herszon megyei kormányzói hivatal arról tájékoztatott, hogy reggel Antonyivka településen az orosz hadsereg drónról robbanóeszközt dobott egy egy férfira az utcán, autója közelében, és megsebesítette őt.

A településen még egy férfi szenvedett sérüléseket aknarobbanás következtében.
 

20:56
augusztus 03, 2024
Vágólapra másolva!

Egy nő meghalt, egy tucatnyi ember megsérült Harkovban

A keleti országrészben lévő Harkov megye kormányzói hivatala délelőtt közölte, hogy az utóbbi egy napban a régióban meghalt egy nő, és 12 további civil megsebesült orosz támadások következtében.

Szombat reggel újabb négy támadást hajtottak végre az orosz csapatok a területen, de újabb áldozatokról nem érkezett eddig jelentés.

06:37
augusztus 04, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!