Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Mráz Ágoston Sámuel: Egy háborúpárti és egy békepárti pólus küzdelméről fog szólni innentől kezdve az európai politika

2024. június 30., Orbán, Viktor, Herbert, Kickl, Andrej, Babis, Bécs, Ausztria,
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (b) kezet fog Herbert Kickllel, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökével tárgyalásuk elõtt Bécsben 2024. június 30-án. Jobbról Andrej Babis korábbi cseh kormányfõ, az Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) párt elnöke
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
Új korszak kezdődik Európában. Három európai jobboldali vezető, Orbán Viktor magyar miniszterelnök, Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke, valamint Andrej Babis korábbi cseh kormányfő, az ANO párt elnöke új csoportot hoztak létre Bécsben, amely megváltoztatja az európai politikát - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Európai jobboldali pártvezetőkkel találkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnök Bécsben. A kormányfő Herbert Kickllel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével, valamint Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel, az ANO párt elnökével egyeztetett, és együtt megalapítottak egy új hazafias szövetséget - írja a Magyar Nemzet.

2024. június 30., Orbán, Viktor, Herbert, Kickl, Andrej, Babis, Bécs, Ausztria,
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (j), Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke (k) és Andrej Babis korábbi cseh kormányfõ, az Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) párt elnöke kezet fog, miután aláírták a Patrióta kiáltvány az európai jövõért címû közös nyilatkozatot Bécsben 2024. június 30-án Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán  

A három vezető politikus közös sajtótájékoztatót tartott, ahol hangsúlyozták, hogy más pártok csatlakozására is számítanak ebben a szövetségben. Arról, hogy még milyen pártok csatlakozhatnak a hazafias szövetséghez Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője úgy vélekedik, hogy elsősorban közép-európai pártok csatlakozását várják. 

A Fidesz-KDNP, a cseh ANO és az Osztrák Szabadságpárt már önmagában kitesz 24 képviselőt, ami szám szerint elegendő, de ahhoz, hogy egy önálló frakció létrejöjjön, három országon túl még négy további országból kell képviselőket egyesíteni. Ilyen lehet például a volt szlovén kormányfő, Janez Jansa pártja, a Szlovén Demokrata Párt (SDS), de a lengyel párt, a Jog és Igazságosság (PiS) is. Sokat lehetett hallani a jelenlegi szlovák kormányfő, Robert Fico Smer pártjáról is 

– mondta. 

Ezzel az új szövetséggel méltó ellenfél születhet a Brüsszelben megalakult háborúpárti koalícióval szemben is. A brüsszeli vezetők reakciójával kapcsolatban Mráz Ágoston Sámuel úgy fogalmazott, hogy nagy valószínűséggel megpróbálják majd a hazafias szövetség jelentőségét megkérdőjelezni. 

Ezért volt nagyon fontos, hogy ezen a sajtótájékoztatón hangsúlyozták, hogy ez egy folyamat kezdete, és további pártok csatlakozását várják. Sőt, az sem kizárt, hogy már meglévő pártszövetségekkel együtt egy új jobboldali koalíció jön létre, hiszen Giorgia Melonival vagy Marine Le Pennel is biztosan együtt tudnak működni a hazafias szövetség tagjai. Ha nem is lépnek be ezek a meghatározó politikusok, Európában a velük való együttműködés biztosra vehető, és így reális az a célkitűzés, hogy legalább a második legnagyobb politikai szövetség jön létre Európában, ami az Európai Parlament akár 20 százalékát is elérheti.

Ennek a hazafias szövetségnek azon túl, hogy a föderális Európát elutasítja, a következő értékek jelentik a közös pontot: a hagyományok tisztelete, a családok védelme, a migráció elutasítása és mindenekelőtt a szomszédunkban zajló orosz–ukrán háború mielőbbi békés rendezése. Mráz Ágoston Sámuel szerintem ebben az új pártszövetségben a kezdeményező mégiscsak a magyar kormányfő, aki az egész európai parlamenti választási kampányban nyílt lapokkal játszott, és hangsúlyozta a „No war, no migration, no gender” jelszavait. 

 Ezekben elérni a háborúpárti koalícióval szemben eredményt gyorsan nem lehet, de át fog alakulni az európai politikai térnek a versenyszerkezete és kétpólusúvá fog válni a jelenlegi háborúpárti koalíció dominanciájával szemben. Kétpólusú, egy háborúpárti és egy békepárti pólus küzdelméről fog szólni innentől kezdve az európai politika 

– mondta, majd hozzátette: 

Ezért is fontos a mai dátum, mert ugye ma tartják a francia nemzetgyűlési választás első fordulóját. Tehát nemcsak egy új pártszövetség jön létre, hanem könnyen meglehet, hogy a második legnagyobb tagállamban is egy új politikai korszak kezdődik, ami szintén ennek az európai párti dominanciának az átalakulását és az európai politikai tér kétpólusúvá válását fogja eredményezni.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről