A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Már kanadai fegyverekkel is támadhatnak orosz civilekre az ukránok

Alekszej Szmirnov, a Kurszki Régió Kormányzója által a Telegram-csatornájában közzétett fotón a Szudzsa városában 2024. augusztus 6-án történt károk láthatók, amelyeket az ukrán erők lövöldözése okozott az oroszországi Kurszk régióban.
Fotó: AFP/Alekszej Szmirnov
Vágólapra másolva!
Kanada nem szab földrajzi korlátozásokat az Ukrajnának adományozott katonai felszerelések használatára vonatkozóan. Ezt azt jelenti, hogy Ukrajna szabadon használhatja a kanadaiak által adományozott harckocsikat és páncélozott járműveket Oroszország határain belül.
Vágólapra másolva!

„Az ukránok tudják a legjobban, hogyan védjék meg hazájukat, és mi elkötelezettek vagyunk amellett, hogy támogassuk a (harci) kapacitásaikat” – nyilatkozta Andrée-Anne Poulin, a kanadai védelmi minisztérium szóvivője. Hozzátette: Kanada nem szab földrajzi korlátozásokat az Ukrajnának adományozott katonai felszerelések használatára vonatkozóan. 

Kanada nyolc Leopard 2A4 harckocsit, néhány tucat páncélozott harci támogató járművet és több száz páncélozott járőrjárművet, valamint több M-777-es ágyút adományozott Kijevnek.

Az egyelőre nem tisztázott, hogy a Kanada által adományozott felszerelésből mennyit használtak az ukránok akkor, amikor áttörtek az orosz határon.

Az ukrán betörés miatt Moszkva szövetségi veszélyhelyzetet hirdetett.

Az ukránok benyomulása kudarc a szakértő szerint

Phillip Karber, a washingtoni székhelyű National Defence University tanára – aki több tucatnyi alkalommal járt Ukrajnában – szerint 

az Oroszországba benyomuló ukrán rohamdandárokat extra felszereléssel szerelték fel.

 

Kurszk, Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, orosz-ukrán háború, oroszukránháború, UkránOrosz, UkránOroszháború, 2024.08.09..
Az orosz védelmi minisztérium által közzétett videó-képernyőfelvételen az orosz erők rakétatámadást indítanak az ukrán fegyveres erők ellen az oroszországi Kurszki területen 2024. augusztus 8-án.
Fotó: AFP - Russian Ministry of Defense / conflict

Azonban úgy véli, hogy 

az ukránok ezzel együtt sem jutottak olyan „mélyre” a kurszki térségben, mint szerettek volna, nagyjából félúton megállították őket az oroszok.

Civileket támadnak nyugati vegyi fegyverekkel

Ahogy arról az Origo is beszámolt, Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdán bejelentette, hogy a Kurszki területen elfogott ukrán katonák szerint 

parancsot kaptak arra, hogy civilekre lőjenek, amennyiben azok ellenállást tanúsítanak. 

„Az ukrobandera fegyveres alakulatai válogatás nélkül lőnek azokra a  civilekre, akik menekülni próbálnak. (...) Ágyúzzák a lakóépületeket és a civil infrastruktúrát, és nyíltan fosztogatnak” – fogalmazott a szóvivő.

Az is kiderült, hogy hexaklór-etán és cink-oxid tartalmú lövedékekkel támadnak az ukránok a Kurszki területen. Igor Kirillov altábornagy, az Orosz Fegyveres Erők sugár-, vegyi és biológiai védelmi csapatainak vezetője szerint ezek a lövedékek (füstgránátokba „rejtett” vegyi anyagok) 

megfelelnek a német és az amerikai hadsereg által használt vegyi fegyvereknek. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!