Orosz-ukrán háború: pusztító bombázások kezdődtek

drón, rakéta, ukrajna
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
A következő tél olyan nehézséget jelenthet Ukrajna számára, amelyet Európa a második világháború óta nem látott, hiszen komoly energiahiánnyal kell majd szembenézniük annak következtében, hogy az oroszok olyan létesítményeiket bombázzák, amelyek nélkülözhetetlenek lennének a zavartalan áramellátásban. Ukrajna villamosenergia-termelésének nagy arányú kiesése már most arra kényszerítette a kormányt, hogy országos áramszüneteket vezessen be. Egyes városokban a háztartások naponta mindössze néhány órára jutnak áramhoz, ami nagymértékben megzavarja a mindennapi életet. Közben az ukránok vissza akarnak vágni az oroszoknak. Mutatjuk a részleteket!
Vágólapra másolva!

Az ukránok helyzete az utóbbi időben egyre csak romlik, ráadásul most, hogy az oroszok az ukrán erőműveket bombázzák, és közeleg a tél, még rosszabb a helyzet. Mutatjuk a részleteket!

Nehéz tél előtt állnak az ukránok

A következő tél olyan kihívást jelenthet Ukrajna számára, amelyet Európa a második világháború óta nem látottírta Kadri Simson, az Európai Unió energiaügyi biztosa a Financial Times hasábjain. A biztos felidézi, hogy az utóbbi hónapokban Oroszország újrakezdte az ukrán energetikai hálózat elleni támadásokat. A biztos azt is írta, hogy 

eddig Oroszország Ukrajna villamosenergia-termeléséből mintegy 9 GW teljesítményt semmisített meg vagy foglalt el, ez pedig rendkívül nehéz helyzetbe hozza az ukránokat, ugyanis ez a téli ukrán villamosenergia-szükséglet fele, és a több mint 10 millió lakosú Portugália csúcsáramfogyasztása. 

kurszk, ukrajna, háború
Fotó: Anadolu via AFP

A legfrissebb hírek szerint pedig az, hogy az oroszok az ukrán erőműveket bombázzák, növeli annak az esélyét, hogy súlyos energiahiánnyal kell megküzdenie az ukránoknak, amely magával vonz tervezett áramszüneteket, leállásokat. Ez most azt jelenti a gyakorlatban, hogy 

Ukrajna villamosenergia-termelésének ilyen arányú kiesése arra kényszerítette az ukrán kormányt, hogy már országos áramszüneteket vezessen be. Egyes városokban a háztartások naponta mindössze néhány órára jutnak áramhoz, ami nagymértékben megzavarja a mindennapi életet.

Ukrajna bizonyos részei élhetetlenné válnak

A Mandiner szemléje szerint a nyári meleg hónapok még elrejtik a legrosszabb következményeket. Ha nincs áram, az alapvető szolgáltatásokhoz sem lehet hozzáférni: a szivattyúk és a csatornahálózatok nem működnek, a fűtés pedig leáll.

erőmű
Fotó: Anadolu via AFP

A fagyos téli hidegben Ukrajna számos területe egyszerűen élhetetlenné válhat.

Az EU továbbra is pumpálja a pénzt Ukrajnába

Simson leírta, hogy az Európai Unió már így is rengeteget tett, hogy támogassa Ukrajna harcát ezen a területen is.

Az EU az energiaközösséggel partnerségben 500 millió eurót (196 milliárd forint) mozgósított az energiaágazat támogatására.

ukrajna, tél, katona
Fotó: Anadolu via AFP

Az EU polgári védelmi mechanizmusa természetbeni támogatást nyújtott, többek között több mint 8000 generátort és több mint 3300 transzformátort. Ukrajna egyes részein pedig európai szolgáltatók biztosítják az áramellátást – tette hozzá. A biztos szerint azonban ez még mind nem elég. Simson szerint többek között uniós segítséggel decentralizálni kell Ukrajna energetikai rendszerét, hogy kevésbé legyen kiszolgáltatva a támadásoknak. Továbbá folyamatosan növelni kell az EU-ból az Ukrajnába szállított villamosenergia mennyiségét, és bővíteni kell a határ menti energetikai kapcsolatokat.

Az ukránok is vissza akarnak vágni

Az ukránok miközben retteghetnek, hogy mi lesz velük, ha az energiahiány súlyosbodik, és akkor, ha nem lesz elég energiájuk, megírtuk azt is, hogy miközben Ukrajna jelentős sikereket ért el Kurszknál, a térképes adatok szerint Oroszország több települést is elfoglalt Donyeckben, és közel került a régióban Pokrovszk településéhez, amely Ukrajna számára fontos közlekedési és katonai központ. 

Fotó: Russian Defence Ministry / AFP

Az ukránok láthatóan igyekeznek Kurszkban visszavágni olajvezeték és atomerőmű elleni támadásokkal.

Vaszilij Golubev Rosztov megye kormányzója szerint a katasztrófavédelem már harmadik napja küzd egy tűzzel a Rosztov megyei Proletarszk egyik olajraktárában, miután augusztus 18-án drónokkal csapást mértek az objektumra.

Az orosz légvédelem tíz ukrán támadódrónt lőtt le augusztus 21-re virradó éjszaka Moszkva közelében, „az eddigi egyik legnagyobb, drónokkal Moszkvát támadó kísérletben” - jelentette be Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester. Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint a drónokat Moszkva területén lőtték le, amikor a főváros felé tartottak. Az ukrán hadsereg egyelőre nem kommentálta a támadást.

Azt is megírtuk, hogy az ukrán erők augusztus 21-én csapást mértek egy orosz S-300-as légvédelmi rendszer állására az oroszországi Rosztov megyében, Novosahtinszk közelében – közölte a vezérkar.

Miközben tehát vissza akarnak vágni, az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) Kurszk régió elleni támadása Ukrajna vereségének felgyorsításával fenyeget, és ezáltal Oroszország javára szóló béketárgyalásokhoz vezethet – írta meg a Die Welt.

Biztonsági zóna Kurszkban?

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, hogy az oroszországi Kurszki régióba történt ukrán behatolással az a cél, hogy létrehozzanak egy ütközőzónát, amivel megakadályozhatják a további orosz támadásokat a határon túlról. Az ukrán elnök ezzel először fogalmazta meg egyértelműen az augusztus 6-án kezdődő hadművelet célját. Volodimir Zelenszkij beszédében úgy fogalmazott, hogy „most az elsődleges feladat a lehető legtöbb orosz háborús potenciál elpusztítása, és a maximális ellentámadási akciók végrehajtása. Ez magában foglalja egy ütközőzóna létrehozását az agresszor területén a Kurszki régióban végzett hadművelet keretében”.  

Ukrajna már megsemmisített két kulcsfontosságú hidat is a kurszki térségben, amivel részben megszakította az orosz katonai utánpótlási vonalakat. A Mash Telegram-híroldal szerint a támadások következtében csak egy híd maradt sértetlen a térségben, megnehezítve az orosz utánpótlást és az orosz civilek evakuálását.

Fotó: Roman PILIPEY / AFP

Az EU továbbra is esztelenül adja a pénzt Ukrajnának

A Mandiner írta meg, hogy súlyos csapásnak nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnök háborús narratívájára nézve az ukrán hadsereg kurszki offenzíváját az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikáért felelős főképviselője szerdán.

Az X-en közzétett üzenetében Josep Borrell leszögezte: fel kell oldani a nyugati államok Ukrajnának küldött fegyverszállítmányaival kapcsolatos területi korlátozásokat, szerinte ugyanis e fegyverek orosz területeken történő bevetése erősítené Ukrajna önvédelmi kapacitásait, és életeket mentene, valamint előmozdítaná a béketárgyalásokra irányuló törekvéseket is. A főképviselő elmondta: Dmitro Kuleba ukrán külügyminisztert is biztosította arról, hogy "az EU teljes mértékben támogatja Ukrajna harcát az orosz agresszió ellen.”

Minden bizonnyal az ukránok azt hiszik, hogy egy-egy sikerrel legyűrhetik az oroszokat, viszont az energiahiánnyal való küzdelmek, és az egyre rosszabb kilátások éppen az oroszoknak kedveznek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!