Csipogóbombák: Az Európai Bizottság szakértője lehet a magyar cég vezetője

Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzet arról ír, hogy a LinkedIn-profilja alapján az Európai Bizottság értékesítési szakértője az a fiatal cataniai születésű hölgy, aki annak a cégnek a vezetője, amelyet a Hezbollah elleni halálos merényletsorozatban használt csipogóbombák gyártásásával kapcsolatba hoz a nemzetközi sajtó. A vállalkozásnak 2022-es alapítása óta egyetlen alkalmazottja van, így teljesen életszerűtlen, hogy bármilyen fegyver előállításában részt tudott volna venni.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság értékesítési szakértője lehet annak a magyar cégnek vezetője, amelynek nemzetközi sajtóértesülések szerint köze lehet a Libanonban és Szíriában elkövetett merényletnél használt eszközök, az úgynevezett csipogóbombák gyártásához.

A 2024. szeptember 18-án, Bejrút déli külvárosában készült fényképen a felrobbantott csipogók maradványai láthatók egy meg nem nevezett helyen. Szeptember 17-én Libanon-szerte több száz, a Hezbollah tagjai által használt személyhívó készülék robbant fel, legalább kilenc ember halálát okozva és mintegy 2800-at megsebesítve a robbanásokban, amelyekért az Irán által támogatott militáns csoport Izraelt tette felelőssé 
Fotó: AFP

Ez egyéb más információk mellett a Cataniában született Bársony-Arcidiacono Cristiana Rosaria LinkedIn profiljából derül ki, aki a cégadatok szerint is a budapesti BAC Consulting Kft. vezetője. A külföldön élő magyar állampolgárságú fiatal hölgy profilján korábbi munkahelyként az ENSZ, Nemzetközi Atomenergia Ügynökség, UNESCO, francia Nemzeti Tudományos Kutatóintézet, brit Gyermekbántalmazás Elleni Országos Tanács is szerepel.

– számol be minderről a Magyar Nemzet.

Mint ismert, a merényletsorozatban több mint kétezren megsérültek, kilencen pedig, köztük egy nyolcéves kislány, meghaltak. A Hezbollah képviselője Izraelt tette felelőssé a támadásért.

A BAC Consultingról azt követően kezdtek cikkezni, hogy a tajvani Gold Apollo licenctulajdonos cég szerdán közölte, átengedték az AR-924 személyhívók gyártási jogát, azokat a budapesti társaság gyártotta.

Mint írták, az együttműködési megállapodásuk értelmében a termékek tervezése és gyártása kizárólag a BAC felelőssége. A magyar cég már három éve partnere a tajvaninak.

De mit is lehet a szóban forgó magyar vállalkozásról tudni?

A társaság székhelye Zuglóban, a Szőnyi úton van. Bár a külföldön élő Bársony-Arcidiacono Cristiana Rosaria LinkedIn-profilján azt írta 2019 óta vezeti a BAC Consultingot, cég a hivatalos adatok szerint csak 2022-ben alakult. A vállalkozásnak 2022-ben és 2023-ban is többszázmillió forintos árbevétele volt, ugyanakkor egyetlen alkalmazottja volt. Mindezen információk alapján érthetetlen, hogy vehetett volna részt a cég a csipogóbombák gyártásában, mint ahogyan az is, miként láthatott bennük potens partnert a tajvani Gold Apollo vállalat. 

Mint ismert, szakértők szerint a csipogókba robbanóanyagot helyeztek el azok végfelhasználóknak történő eladása előtt, azaz valahol az ellátási láncban alakították át a személyi hívókat.

Az AR-924-es csipogó újratölthető lítiumelemet tartalmaz, egy feltöltéssel akár 85 napig is működhet – derítette ki az AP a Gold Apollo honlapjáról, ám a leírást a szabotázstámadás után levették az oldalról. A csipogók a mobiltelefonoktól eltérő vezeték nélküli hálózaton működnek, így vészhelyzetben sokkal ellenállóbbak – ez az egyik oka annak, hogy világszerte számos kórház még mindig ezekre támaszkodik.

Az izraeliek azért is folyamodhattak a csipogóbombához, mert a Hezbollah harcosai nem tartanak maguknál mobiltelefont. Egyrészt arról köztudott, hogy azon keresztül le lehet hallgatni a használóját, másrészt pedig Libanonban gyakoriak az áramkimaradások.

– áll a lap cikkében.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!