Gusztustalan apró szörnyetegek lephetik el a lakásokat

Vágólapra másolva!
Hamarosan kezdődik a pókszezon, hátborzongató nyolclábúak jelennek meg az otthonokban.
Vágólapra másolva!

A szeptember nemcsak az iskola -, hanem a pókszezon kezdetéről is szól, hiszen ezek a nyolclábúak bent keresnek menedéket a hűvös időjárás miatt - írja a Mirror.

Szakértők becslése szerint ősszel egy átlagos háztartásban az ott lakók tudtán kívül körülbelül 50 pók él meleget és táplálékot keresve.

 Egyre többen szeretnék őket kiirtani, de mégis, pontosan mi vonzza őket befelé? James Sheldon, egy kanapékat áruló bolt tulajdonosa felfedett egy lényeges indokot. Mint mondta, a legtöbb embernek van morzsa a szófáján, amire a rovarok utaznak. 

A pókok a túlélésüket szolgáló rovarok miatt mennek be a lakásokba

 - mondta Sheldon. Sokan félnek a nyolclábúaktól, és mindent megtennének, hogy ne lássanak egyet sem belőlük. A szakember többek között azt javasolja, hogy gyakran porszívózzanak az emberek, és porolják le a kanapét, annak rendszeres tisztítása is segíthet. Ezen kívül jó ötlet a tömítések használata az ablakok, ajtók résein. 

A borsmenta szagát nem bírják a pókok, Sheldon javasolja spray használatát.

 Segíthet az ecetes víz is, sarkokba befújva, illetve 

a citrusos gyümölcspép például az ablakpárkányra egy tálba rakva.

Nemrég arról írtunk, hogy borzalmas halált okoz egy alig látható pók. Az állatvilágban az evolúció számos rendkívül veszedelmes támadó vagy védekező módszert fejlesztett ki a törzsfejlődés során. Ezek közé tartoznak azok a különböző és rendkívül hatékony mérgek, amelyekkel jó néhány szárazföldi valamint tengeri állat van felszerelkezve. Köztük egyaránt akadnak apró gerinctelen parányok, vagy olyan nagy testű gerincesek is, amelyek rendkívül komoly veszélyt jelenthetnek az óvatlan emberekre.

Arról is beszámoltunk, hogy a kontinens száraz szívében a tudósok egy csodálatosan megőrzött, lenyűgöző méretű pók kövületére bukkantak, amely az egykor buja esőerdőben barangolt és vadászott. De nem is akármilyen megkövesedett állatról van szó: ez mindössze a negyedik pókfosszília, amelyet Ausztráliában találtak, és az első világszerte, amely a nagyméretű, dugós csapóajtós pókok családjába, a Barychelidae-hez tartozó póktól származik.

Kórházba kellett szállítani azt a szlovák 37 éves nőt, akit a házuk ajtajában az ország legveszélyesebb pókja mart meg.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!