Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) legfrissebben közzétett adatai szerint a női világbajnokságok örökranglistáján továbbra is Magyarország áll az élen. Előnye akkora, hogy ha a következő eseményen nem venne részt, akkor is megtartaná vezető pozícióját. Kiderült, hogy a magyar-ukrán férfi világbajnoki selejtező helyszíne Szeged lesz, az összecsapásra június elsején 16.45 órától kerül sor.

Megőrizte vezető helyét a magyar nőikézilabda-válogatott a világbajnokságok összesített táblázatán. A nemzetközi szövetség (IHF) által készített rangsorban a második helyen a románok, a harmadikon a jugoszlávok állnak. A World Handball Magazine legfrissebb számában közölt táblázat lényege, hogy az IHF az 1957 óta zajló világeseményeket pontozta.

Így az első helyezett 16, a második 14, a harmadik 13 pontot kapott - így megy ez egészen a 12. helyezettig, amely négy ponttal gazdagodik. A 13-16. helyek mindegyik három, a 17-20. helyek pedig két pontot érnek. Magyarország, a tavalyi, olaszországi Eb-n szerzett hatodik helyével tíz ponttal gazdagodott, fölénye megnyugtató. A táblázatban nem szerepelnek a megszűnt, szétdarabolódott országok, de ezek közül a legjobb, Csehszlovákia is csupán hatodik lehetne, még akkor is, ha a független Csehország teljesítményét is hozzáadjuk.

Az élcsoport állása:
1. Magyarország 165 pont
2. Románia 147
3. Jugoszlávia 141
4. Dánia 133
5. Norvégia 126
6. Lengyelország 85

Ami az IHF összesített, férfi és női válogatottak (beleértve a korosztályosokat is) rangsorát illeti, a legjobb helyen Oroszország áll, hiszen az utóbbi vb-ket és az olimpiát figyelembe véve öt esemény közül négyet megnyert. A második helyen Svédország, a harmadikon Spanyolország áll. Magyarország két pozíciót rontva legutóbbi teljesítményén a negyedik helyezett.

Vb-selejtező Szegeden

A Magyar Kézilabda-szövetség pályázatot írt ki a magyar-ukrán férfi világbajnoki selejtező helyszínére. A szerdai döntés értelmében, miután a legjobb feltételeket Szeged tudja biztosítani, a Tisza-partiak láthatják vendégül a válogatottat. Az első találkozót június elsején 16.45 órától játsszák a nemrég felújított sportcsarnokban. A visszavágónak egy héttel később Zaporozsje ad otthont. A párharc győztese részt vesz a 2003. január 20. és február 2. közötti portugáliai vb-n. Skaliczki László szövetségi kapitány csapata hamarosan megkezdi előkészületi mérkőzéseit. Az már biztos, hogy április 2-án és 3-án Algériát, 24-én és 25-én Jugoszláviát fogadja felkészülési összecsapáson a magyar válogatott.

Algéria visszalépett

Nagy bajba került az IHF, miután Algéria hivatalosan is bejelentette, visszalép a 2003-as férfi junior világbajnokság megrendezésétől. Az észak-afrikai ország két éve, az IHF portugáliai kongresszusán nyerte el a rendezési jogot, ám a természeti katasztrófák (árvíz, erdőtűz) miatt kénytelen volt lemondani róla. A leendő sportcsarnokokban ugyanis jelenleg menekülteket szállásoltak el, így azok játékra alkalmatlanok lennének.

Sterbik továbbra is Veszprémben

Ugyan még messze az idény vége, de már elkezdődtek a szerződéshosszabbítások a férfi bajnok Fotex-Veszprém együttesében. Az már kiderült, hogy a spanyol Ademar Leónból távozó Bartók Csaba Veszprémbe érkezik, a héten pedig aláírta új szerződését a két kapus, Fazekas Nándor, valamint Sterbik Árpád, illetve Iváncsik Gergő és Tóth József is. A kubai légiósokkal is minél hamarabb megegyezne a klub, de mind Ivo Díaz, mind Carlos Pérez külföldi ajánlatokkal bír. Ami maradásuk mellett szólhat: mindketten magyar állampolgársághoz folyamodtak. Bartók Csaba szerződtetésére "válaszul" a nagy rivális Pick-Szeged a svájci Schaffhausenben játszó Kotormán Attilát szeretné megszerezni.

Pincési László

Korábban:

Fórum:

A kézilabda népszerűsége Magyarországon?

Mindent egy helyen az Eb-ről