Vágólapra másolva!
Egy kicsit új, egy kicsit régi kerettel kezdte el a felkészülést a nőikézilabda-válogatott az Európa-bajnokságra. Mocsai Lajos szövetségi kapitány együttese egy hetet gyakorol, három nap alatt három meccset játszik a norvégokkal, az elsőt ma Tiszaújvárosban (18 óra, m2).

Mocsai Lajos, a nőikézilabda-válogatott szövetségi kapitánya utoljára a neubrandenburgi áprilisi tornán tesztelhette játékosait (a klubcsapatok nemzetközi meccsei miatt akkor sem mindenkit), s most is egy részben kísérleti csapatot próbálhat ki a norvégok ellen. Hiányzik Balogh Bea és Pigniczki Krisztina, rájuk később - amikor megkezdődik a közvetlen felkészülés a decemberi dániai Európa-bajnokságra - biztosan számít Mocsai. Most a fiatalok is lehetőséget kapnak, s néhány új részfeladat megvalósítását szeretné látni a pályán a kapitány. A körülményeken semmi sem múlik, a szakember szerint Tiszaújvárosban jó körülmények között dolgozhatnak.

"Ez a hét a meccsek jegyében zajlik" - mondta Mocsai Lajos ", a mostani gyakorlatilag az első állomás az Eb felé vezető úton. A válogatott összetétele kísérleti, ötven százalékát fiatalok, ötven százalékát idősebbek teszik ki. Eddig egyetlen komolyabb problémánk volt, Mehlmann könnyebb bokasérülést szenvedett, ami nagyon megviselte. Szeretett volna bemutatkozni a válogatottban, de erre még várnia kell."

A kézilabda népszerű-sége Magyarországonhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=24100

A szakember a héten a három mérkőzésen (ma Tiszaújvárosban, holnap Miskolcon, holnapután Egerben) leginkább arra szeretne választ kapni, hogy a válogatott mennyire képes hatékonyan, dinamikusan védekezni, ugyanis ez adja az alapot a jó szerepléshez. Most nincs elég idő arra, hogy kombinatív támadójátékot is eleget tudja gyakorolni a csapat.

Az ellenfél Norvégia hosszú ideje a világ élvonalához tartozik, egy kicsit talán irigyli is norvég kollégáit Mocsai, hiszen ők évente átlagban kilencven napot készülhetnek a játékosokkal. A rivális gyakorlatilag legerősebb keretével érkezik Magyarországra, egy hiányzója azért lesz: a sérült világklasszis kapus, Cecilie Leganger.

A magyar kapitány örül annak, hogy ilyen erős ellenféllel játszik együttese, úgy véli, nem is az eredmény az első számú szempont, hanem az, hogy nagy lelki nyomás nélkül tudnak gyakorolni. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem próbálnak meg nyerni, mindezt már csak a presztízs miatt sem tehetik meg.

Halas Zoltán

Mindent egy helyen az Eb-ről