Vágólapra másolva!
Néhány exkluzív közvetítési joggal rendelkező országtól eltekintve a legnagyobb videómegosztón élőben lesz látható a pénteken rajtoló A csoportos jégkorong-világbajnokság összes mérkőzése.

A Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) média- és marketingpartnere egy nappal a Helsinkiben, illetve Stockholmban megrendezésre kerülő A csoportos jégkorong-világbajnokság rajtja előtt bejelentette, az esemény 64 mérkőzése élőben látható lesz a Youtube videómegosztó oldalon.

A mérkőzéseket Magyarországon is lehet majd látni így - a Sport TV egyébként napi egy összecsapást élőben ad -, csupán néhány olyan ország lesz kivétel (Fehéroroszország, Dánia, Észtország, Kazahsztán, Lettország, Litvánia, Norvégia, Oroszország, Svédország, Ukrajna és az Egyesült Államok), ahol a tévés társaság exkluzív szerződést kötött a jogtulajdonossal.

A május 20-ig tartó vébén a 2014-es szocsi olimpiai kvótáért is küzdenek a válogatottak, a 16 csapat közül az első kilenc automatikusan tagja lesz a két év múlva esedékes ötkarikás játékok mezőnyének, a többiek későbbi selejtezőkön próbálkozhatnak a fennmaradó három hely valamelyikének megszerzésével.

Legutóbb 1930-ban fordult elő, hogy több országban rendezték a vb-t, akkor Svájcban, Németországban és Ausztriában zajlottak a küzdelmek, egészen pontosan Chamonix, Berlin, és Bécs volt a helyszín. Újdonság, hogy a 16 résztvevőt nem négy, hanem csak két csoportba sorolták. A körmérkőzések után az első négy-négy együttes jut a negyeddöntőbe.

A mezőny utolsó két helyezettje esik ki a magyarokat is felvonultató divízió I A osztályába.

A csoportbeosztás:
Helsinki csoport: Finnország, Kanada, Egyesült Államok, Svájc, Szlovákia, Fehéroroszország, Franciaország, Kazahsztán
Stockholm csoport: Oroszország, Svédország, Csehország, Németország, Norvégia, Lettország, Dánia, Olaszország

Mindent egy helyen az Eb-ről