Vágólapra másolva!
Előnyben vagyunk a Győrrel szemben, állítja Jakob Vestergaard, az Oltchim Valcea nőikézilabda-csapatának edzője, aki ProSport című sportnapilapnak nyilatkozva elmondta, a nehézségek annyiban segítettek, hogy megtanultak nyomás alatt játszani. A dán tréner három éve már kibabrált az ETO-val, akkor a Viborggal a BL-döntőben győzött ellene. Most az elődöntőben készül hasonlóra.

Jól ismeri a Győri Audi ETO nőikézilabda-csapatát Jakob Vestergaard, hiszen a dán szakember irányította azt a Viborgot, amely a 2009-es Bajnokok Ligája-döntőben a hazai 26-24-es vereség után Veszprémben 26-23-ra nyert, és BL-győztes lett.

A szakember ezúttal az Oltchim Valceával készül az ETO ellen, szombaton a két csapat Bukarestben vívja az idei BL-elődöntő első mérkőzését.

A Valcea érdekes utat járt be a 2012-13-as idényben, amíg a Győr százszázalékosan teljesített a Bajnokok Ligájában, addig a román csapat egy hibátlan csoportkör után két vereséggel nyitotta a középdöntőt, és kevesen hittek volna abban, hogy a Ferencváros és a Krim Ljubljana elleni vereség után lesz még visszaút.

"Bennem nem volt kétség afelől, hogy elődöntőbe jutunk. Tény, hogy a kiegyensúlyozott középdöntőcsoportban erős ellenfeleink voltak, de szerencsére csak kis különbséggel veszítettünk. Tanultunk a hibáikból és most itt vagyunk az elődöntőben" - mondta Vestergaard, akivel a ProSport című román sportnapilap készített hosszú interjút.

Forrás: Tóth Zoltán/Handball.hu
Jakob Vestergaard Forrás: Tóth Zoltán/Handball.hu

"Nincs olyan csapat, amelynek ne lenne gyenge pontja. A Győrnek is van. Megvan a tervünk, de taktikai okokból ezt most nem részletezném. Ellenfelünk majdnem tökéletes évadot produkált eddig, csak a Ferencváros elleni 34-34-es döntetlenkor veszített pontot, így a játékosok nagyon magabiztosak a saját képességeiket illetően. Remélem, ezt fel tudjuk használni ellenük. Nálunk mindig voltak problémák, akadt súlyos sérülés, volt játékos, aki elhagyta a csapatot, nem beszélve a pénzügyi problémákról. De az utolsó négy BL-mérkőzésen hihetetlenül motiváltan játszottunk. Gyakorlatilag négy döntőt vívtunk, és mindet megnyertük. Óriási előnyben vagyunk a Győrrel szemben, hiszen megtanultunk nyomás alatt játszani."

Verstergaard azt mondta, már a szezon előtt megjósolta, hogy rajtuk kívül a Győr, a norvég Larvik és a szlovén Krim lesz ott az elődöntőben.

"Azt hiszem, mind a négy csapatnak van esélye a végső győzelemre, de a Győr és a Larvik mellett az szól, hogy az elmúlt két évben alig-alig változott a kerete. Mi gyakran szenvedtünk a szezon során, de egy győztes csapat építése hosszú időt vesz igénybe. Ez teljesen normális, ezért keményen dolgoztunk, hogy megtaláljuk a kellő stabilitást."

Az elődöntő külön pikantériája, hogy két fiatal edző néz majd egymással farkasszemet, a 38 éves Verstergaard és a győriek 44 éves trénere, a spanyol Ambros Martín.

"Még soha nem játszottam ellene, nem is ismerem őt személyesen. De sok pozitív dolgot hallottam már vele kapcsolatban, és tisztelem őt" - mondta a Valcea edzője.

"Az első mérkőzésen jó lenne nyerni sok góllal, ehhez megfelelő morál is szükséges. De óvatosan kell játszani, hiszen a párharc 120 percig tart. 2009-ben a Győr hiába nyert két góllal Dániában, a visszavágón mi győztünk hárommal. Arra is figyelnünk kell, hogy már csak 13 bevethető játékosunk van, azaz kiszolgáltatottakká válnánk egy újabb sérülés esetén. Éppen ezért már óvatosan zsonglőrködünk az edzések intenzitásával is."

A lap kiemelte, hogy az elmúlt öt évben Verstergaard a negyedik külföldi edző a csapat élén, de a horvát Ivica Rimanic, a dán Anja Andersen és a Kovács Péter mellett ő az egyetlen, aki képes lesz teljes szezont kihúzni a csapat élén. Az első külföldi tréner 2005-ben rövid ideig a szerb Djordje Rasic volt.