Vágólapra másolva!
A jégkorong-világbajnokság kanadai álomjátékot és 6-1-es győzelmet hozó döntője után az oroszok csak az éremátadást várták meg, a győztes tiszteletére lejátszott himnuszt viszont már nem, hanem bevonultak az öltözőbe. Az eset kiverte a biztosítékot René Faselnél, a nemzetközi szövetség elnökénél, aki büntetést is kilátásba helyezett a levonulás miatt.

"Nagyon csalódott voltam a történtek miatt. 29 éve járok a vébékre, de soha nem láttam még ilyet. Amit az orosz csapat tett, az teljességgel elfogadhatatlan. A jégen meccs közben sok minden előfordulhat, ütközések, verekedések, de ilyenkor is az az első, hogy tisztelni kell az ellenfelet. Nagyon tisztelem Oroszországot és az orosz hokit, éppen ezért volt rossz látni, hogyan viselkednek a játékosok. Meg fogjuk tárgyalni az esetet, és kiderítjük, hogy ki a felelős ezért" - dühöngött Fasel.

Az orosz csapatból a két legnagyobb sztár, Alekszander Ovecskin és Jevgenyij Malkin próbálta visszatartani a többieket, de nem jártak sikerrel, és Fasel szerint azért is szomorú az eset, mert a játékosoknak tudniuk kellett volna, mi a forgatókönyv egy díjátadó esetén.

A Jégkorongblog idézte Vitalij Mutko orosz sportminisztert, aki azt mondta, nem gondolja, hogy szándékos volt az eset, de azt elismerte, hogy nem volt szerencsés. Szerinte szervezési hiba történt, a szervezők kinyitották az ajtót, emiatt a játékosok azt hitték, vége a ceremóniának.

Amikor Kovalcsuk és társai még a jégen szomorkodtak Forrás: AFP

Próbálta menteni a menthetőt a korábbi legendás kapus, az orosz hokiszövetség elnöke, Vlagyiszlav Tretyak is, aki úgy nyilatkozott, az oroszok tisztelik a kanadai csapatot, a játékosok gratuláltak az ellenfélnek, a díjátadót pedig a szervezők felügyelik, és most ők sem voltak a helyzet magaslatán.

Megszólaltak maguk az érintettek, a játékosok is, Jegor Jakovlev azt magyarázta, hogy szó sem volt tiszteletlenségről, egyszerűen csak nem értették, mi történik, míg csapattársa, Nyikolaj Kuljomin azzal érvelt, a nagy vereség miatt eleve csalódottak voltak, és egy szimpla félreértés miatt vonultak be az öltözőbe.

Mindent egy helyen az Eb-ről