Vágólapra másolva!
Folytatódtak a meglepetések az oroszországi jégkorong-világbajnokságon, a kazahok legyőzték Svájcot, a lettek pedig pontot szereztek a csehek ellen, de 59 másodpercre voltak egy igazi nagy bravúrtól.

A magyarok csoportjában a szlovákok elleni meccsünk után éppen az a két csapat játszott, amelyik számára kis túlzással tét nélküli ez a vébé, hiszen a franciák és a németek lesznek jövőre a házigazdák, így nem eshetnek ki. Ennek ellenére pörgős kis meccset rittyentettek a felek, akik az utolsó harmadig felváltva vezettek.

Hat büntetőből csak egy zárult góllal

Az utolsó felvonásban a németek közelebb álltak a győzelemhez, de a komoly NHL-múlttal bíró Huet meccsben tartotta a franciákat, akik végül büntetőkkel nyertek, mivel a három-három vállalkozó közül csak a felső sarkot lepókhálózó Fleury járt sikerrel. Így mindkét csapat szerzett pontot, a franciák kettőt, a németek egyet, ami nekünk nem igazán jó, de még játszunk mindkettővel, és az a kettő tűnik előzetesen a legnyerhetőbb meccsnek, persze ott sem lesz mi leszünk a favoritok.

Győzelemmel kezdték a vébét a franciák Forrás: AFP

Nem adták fel a beloruszok, de megint kikaptak

A fehéroroszok pénteken nagyot mentek másfél harmadon keresztül a finnek ellen, a vége 6-2 lett az északiaknak, de a beloruszok szombaton is megmutatták, hogy nagy küzdők. Az amerikaiak már 5-1-re is vezettek, de a hangos és lelkes fehérorosz szurkolók nagy örömére csapatuk 5-3-ra visszajött, aztán a szupertehetséges, 18 éves Matthews második góljával elvarrta a szálakat.

A moszkvai csoportban folytatódtak a meglepetések, pénteken a svédek csak hosszabbításban küszködték ki a győzelmet a lettek ellen, míg az oroszok nagyot pereceltek a csehek ellen.

51 lövés - és így is vereség

Szombaton a tavaly a magyarokkal együtt feljutó kazahok gyűrték össze erőteljesen a papírformát, büntetőkkel nyomták le a svájciakat, akik a 65 perc alatt 51 kapuralövéssel próbálkoztak, mégis csak egy ponttal gazdagodtak. A büntetők is izgalmasra sikerültek, az első négy lövő egyaránt betalált, aztán a harmadik párban mindkét csapat rontott, végül a kanadaiból honosított Dawes döntött a kazahok javára.

A lettekre jó lesz odafigyelni

A nap harmadik 65 perces meccsét a csehek és a lettek játszották, pedig a csehek Plekanec duplájával 7 perc alatt elmentek két góllal. Egy perccel a vége előtt viszont a lettek vezettek 3-2-re, de a kapust lehozó csehek egyenlítettek, aztán a büntetőknél behúzták a pluszpontot is Kaspar révén, amivel megúszták az égést. De ez a meccs is megmutatta, hihetetlenül kis különbségek vannak a mezőnyben, úgyhogy lesznek még itt meglepetések.

Kempnynek Dzerinsszel gyűlt meg a baja, a cseheknek meg a lettekkel Forrás: AFP

jégkorong-világbajnokság, A csoport:
Kazahsztán - Svájc 3-2 (0-1, 1-0, 1-1, 0-0, 1-0) - szétlövéssel
gól: Szavcsenko (31., emberhátrányból), Sztarcsenko (51., emberelőnyből), Dawes (65., győztes büntető), illetve Walser (15.), Hollenstein (53., ee.)

Dánia - Norvégia 3-0 (0-0, 2-0, 1-0)
gól: N. Jensen (22., 60., a második üres kapus), J. Jensen (35.)

Lettország - Csehország 3-4 (0-2, 1-0, 2-1, 0-0, 0-1) - szétlövéssel
gól: Bukarts (36.), Girgensons (49., ee.), Redlihs (58.), illetve Plekanec (4., 7., a második ee.), Repik (60.), Kaspar (65., győztes büntető)

B csoport:
Franciaország - Németország 3-2 (1-0, 1-2, 0-0, 0-0, 1-0) - szétlövéssel
gól: Raux (4.), Claireaux (40.), Fleury (65., győztes büntető), illetve Rieder (21., ee.), Schutz (37.)

Egyesült Államok - Fehéroroszország 6-3 (2-0, 3-2, 1-1)
gól: Wood (10.), Wideman (14., ee.), Larkin (23., ee.), Hanifin (29.), Matthews (35., 55., az első ee.), illetve Platt (28., ee.), Sztasz (39.), Korobjev (50., kettős ee.)

Mindent egy helyen az Eb-ről