Élő:
Vágólapra másolva!
Négy csapat a szünnapot élvezi, kettő viszont játszik a férfi kézilabda-világbajnokság C csoportjában szombaton. A szokványosnak nem nevezhető lebonyolítás "áldozata" a magyar és a horvát válogatott, amely 20.45-től csap össze Rouenban. A mérkőzést az Origo élőben közvetíti, a pályára lépő két együttes viszont ellenkező előjelekkel készül az összecsapásra.

A magyarokkal kapcsolatos legfontosabb hír, hogy Nagy László kihagyta a szombat délelőtti átmozgató edzést.

A csapat mellett dolgozó szakemberek az utolsó pillanatban hoznak döntést arról, hogy bevetik-e a Veszprém 36 éves átlövőjét a lassan örök mumusnak számító horvátok ellen.

Mivel a világbajnokság nagyon hosszú, arra is tekintettel kell lenni, hogy egy hét múlva a mostaninál sokkal fontosabb és nagyobb téttel bíró csaták várhatnak a magyar válogatottra.

A balszerencsés sérülés előtti pillanat - Nagy László játéka kérdéses a horvátok ellen Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Marijan Murat

A Németország ellen pénteken négy góllal (27-23) elvesztett vb-nyitányt követően a Rouenban lévő szakemberek és újságírók is egyetértettek abban, hogy a magyar csapat egyáltalán nem játszott alárendelt szerepet a tavalyi Európa-bajnokság győztese ellen.

Ugyanakkor az is igaz, hogy a magyar válogatottban nem akadt olyan kimagasló teljesítmény, mint amit a másik oldalon a németek kapusa, Silvio Heinevetter, illetve Uwe Gensheimer nyújtott.

A kapus az első féldiőben és a második játékrész legfontosabb pillanataiban szinte megbabonázta a magyar lövőket, míg Gensheimer 12 gólt dobott.

Silvio Heinevetter védéseivel az őrületbe kergette a magyarokat Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Marijan Murat

Bár Magyarország válogatottja egyetlen pillanatig sem vezetett az összecsapáson, egyáltalán nem játszottunk alárendelt szerepet.

A fiatal játékosok közül Juhász Ádám, a rutinosabbak közül pedig Mikler Roland tette hozzá a legtöbbet a csapat játékához.

Az első félidő 15. percében bokasérülést szenvedett Nagy László rutinja és játéktudása ugyanakkor nagyon hiányzott a magyarok játékából.

Juhász Ádám lövésével szemben tehetetlen volt a németek kapusa Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Marijan Murat

A magyar-német meccset követően rendezték a Horvátország-Szaúd Arábia összecsapást, amelyet a papírformának megfelelően a horvátok 28-23-ra nyertek meg. A meccs első négy percében egyetlen gól sem esett, a továbbiakban viszont érvényesült Horvátország nagyobb rutinja. A látottak alapján azonban egyáltalán nincs arról szó, hogy mai ellenfelünk verhetetlen lenne.

2013. április 4-én Veszprémben Eb-selejtezőn verte meg a magyar válogatott Horvátországot Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A pénteki meccs 35. percében még csak egy góllal vezető horvát együttes dolgát nagyon megnehezítette Szaúd-Arábia.

Az vitán felüli, hogy a magyar válogatott jobb képességű, mint az arab csapat, éppen ezért reménykedhetünk abban, hogy szombaton késő este sikerül legyőzni Duvnjakékat.

Erre azért is nagy szükség lenne, mert egy újabb vereség esetén a magyar csapat nehezen köthetne ki a C csoport harmadik helyezésénél jobb pozícióban. Márpedig ebben az esetben a világbajnokság második részében, az egyenes kieséses rendszerben a D csoport második helyezettjével kellene játszanunk január 22-én, vasárnap.

Szaúd-Arábia válogatottja alaposan megnehezítette a horvátok dolgát Rouenban Forrás: Citizenside/(c) copyright citizenside.com/Citizenside/Ann-Dee Lamour

Ha már szó esett a D-csoportról, említsük meg, hogy Egyiptom 22-20-ra legyőzte a 2015-ös világbajnokság ezüstérmesét, Katart. (Csak emlékeztetőül írom, hogy a vb előtti utolsó felkészülési tornán, Dániában a magyar csapat simán, 32-26-ra verte meg az afrikai ország válogatottját.) Katar egyáltalán nem olyan félelmetes, mint amilyen 2015-ben a hazai rendezésű világbajnokságon volt, igaz, néhány honosított kulcsjátékosa el sem utazott Franciaországba. Valero Rivera csapata tehát egyáltalán nem verhetetlen.

Ezt csak azért tartjuk fontosnak, mert a horvátok elleni esetleges diadal azt is jelenthetné, hogy a nyolcaddöntőben a magyarok akár Katarral, akár Egyiptommal összekerülhetnének.

Mindenesetre az olimpiai bajnok dániokat és a svédeket is jó lenne elkerülni.

A katari jobbátlövő, Mustafa Alsaltialkrad támadja az egyiptomi kaput Forrás: AFP/Thomas Samson

Rouenban, a Kindarena sajtóközpontjában nagyon sok szó esett arról, hogy Németországban nincs élő televíziós közvetítés a világbajnokságról. Az esemény televíziós közvetítési jogait birtokló társaság - a Bein Sport - ugyanis olyan magas jogdíjat szeretett volna a németektől bevasalni, hogy egyetlen médium sem volt hajlandó ennek a kifizetésére.

Ez egyszerűen elképesztő szituáció, amely sem a sportágra, sem a Nemzetközi Kézilabda Szövetségre nem vet jó fényt.

A botrányt tovább fokozta, hogy a magyarok elleni összecsapás internetes közvetítése során hosszú ideig semmit sem láthattak azok a német drukkerek, akik a számítógép előtt szerették volna nyomon követni a meccset.

Németországban nincs élő televíziós közvetítés a férfi kézilabda-világbajnokságról Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Hiába a YouTube csatorna, hiába a megfelelő technikai háttér, 15 percig a "se kép, se hang" állapota uralkodott.

A dolog további pikantériája, hogy idén decemberben Németországban rendezik meg a női világbajnokságot, amelynek jogtulajdonosa ugyanaz a cég, amelyikkel most a német médiumok harcban állnak.

Mindazonáltal az sem lenne példátlan, ha egy hazai rendezésű vb-t nem közvetítene az adott ország televíziója, mert a 2011-es svédországi férfi világbajnokságot - hasonló okok miatt - éppen a svéd nézők nem láthatták országuk tévécsatornáin.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!