Látványos góllal, könnyek között vonult vissza a válogatottól a legendás kézilabdázó - videó

Isabelle Gulldén svéd kézilabda válogatott
Isabella Gullden of Sweden reacts to the defeat in the EHF Euro 2020 European Women's Handball Main Round Group 1 match between France and Sweden at Jyske Bank Boxen in Herning in Denmark, on December 15, 2020. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)
Vágólapra másolva!
Isabelle Gulldén a kedd esti, Franciaország elleni Európa-bajnoki középdöntő után bejelentette visszavonulását a svéd válogatottól.

A 31 éves irányító fantasztikus évtizedet tudhat maga mögött, kiváló játékával, egyéniségével a 2010-es évek legkiválóbbjai között tartják számon a posztján. Először 2007-ben volt válogatott, és vezetésével a svédek előtte soha nem látott magasságokba emelkedtek.

Isabelle Gulldén a 2010-es évek egyik legjobb irányítójának mondhatja magát Forrás: AFP/Henning Bagger

A svédeknél egyértelműen a férfiak számítanak sikeresebbnek, azonban Gulldén megjelenésével ez valamelyest átalakulni látszott. A 2010-es Eb-n ezüstéremig, a 2014-es Eb-n pedig bronzéremig vezette a skandinávokat. A nemzeti csapattal a 2017-es világbajnokságon is bejutott a négy közé, viszont a most zajló kontinenstornán már csak a 11. helyen tudott végezni.

Gulldén 224 mérkőzésen 840 gólt dobott a svéd válogatott színeiben, amivel Mia Hermansson-Högdahl és Asa Eriksson mögött a harmadik legeredményesebb játékosnak mondhatja magát. Góljainak közel negyedét az Európa-bajnokságokon szerezte, utolsó, Franciaország elleni fellépésén a 200 gólt is túllépte, és végül 203 találattal zárt.

Az utolsó gólja pedig valami egészen varázslatosra sikerült.

A játékos képességeit számos egyéni díjjal is elismerték. Ő lett a 2014-es Európa-bajnokság legértékesebb játékosa (MVP), valamint gólkirálynője is. A 2016-os Bajnokok Ligája döntőjében, a CSM Bukarest színeiben a Győri Audi ETO ellen is megcsillogtatta tudását, 15 gólt dobott a magyar csapat elleni mérkőzésen, aminek köszönhetően annak a sorozatnak a gólkirálynői címét is elhódíthatta.

Gulldén szülését követően már inkább gólpasszaival, és még mindig magas színvonalú irányítójátékával tűnt ki, mint góljaival. A sebessége már nem volt az, mint a 2019-es gyermekáldás előtt, mégsem lehet azt mondani, hogy lefelé lógott volna ki a svéd csapatból. Sőt, a franciák ellen megmutatta, miért lesz érdemes figyelemmel követni őt a francia Breszt csapatában.

Mindent egy helyen az Eb-ről