A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A magyar női kézilabda-válogatott kiejtheti a világbajnokot az Eb-n

Lukács Viktória női kézilabda válogatott magyar
Viktoria Lukacs of Hungary in action withduring the EHF EURO 2020 European Women's Handball preliminary round match between Serbia and Hungary at Sydbank Arena in Kolding in Denmark, on December 6, 2020.. (Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix)
Vágólapra másolva!
Ha a magyar női kézilabda-válogatott pontot szerez Hollandia ellen kedd este az Európa-bajnokság C csoportjának utolsó mérkőzésén, akkor amellett, hogy továbbjut a középdöntőbe, kiejti a világbajnoki cím védőjét.

Ki gondolta volna az érintettek számára is hatalmas sokkot okozó, Horvátország elleni vereség után, hogy Danyi Gábor és Elek Gábor csapata 38-26-ra kiüti az első körben a világbajnok Hollandiát legyőző Szerbiát? A magyar együttes csoportja eddig maga a teljes kiszámíthatatlanság, és gyanítjuk, hogy az utolsó forduló is tartogathat még meglepetéseket.

A magyar válogatott szakmai stábjára újabb nehéz feladat vár Forrás: Ritzau Scanpix via AFP/Bo Amstrup/Bo Amstrup

A 20:30-as magyar-holland találkozó előtt, 18:15-től rendezik meg a Horvátország-Szerbia mérkőzést. Már a balkáni rangadónak hatalmas jelentősége lehet nem csak a saját, de a mieink sorsára is. Ha a horvátok harmadik mérkőzésüket is megnyerik, akkor csoportelsők lesznek és négy pontot visznek a középdöntőbe. Ez az Eb előtt elképzelhetetlennek tűnt, pláne miután kiderült, hogy Nenad Sostaric a koronavírusos megbetegedések miatt nem számíthat egyetlen Podravka-játékosra sem a tornán.

Ha az első fordulóban Andrea Lekicet sérülés miatt elveszítő szerbeknek marad két pontjuk, és

ha a magyar válogatott a keddi játéknap előtt nulla ponttal álló Hollandiától maximum 20 gólos vereséget szenved, akkor bejut a középdöntőbe.

Viszont ha a szerbek pontot szereznek a horvátok ellen, akkor nekünk is pontot kell szereznünk a világbajnok ellen, különben a mieink idő előtt búcsúzni kényszerülnek a kontinenstornától.

A képlet tehát egyszerű, ellenben a megoldáshoz vezető út - az előzmények fényében - még nagyon hosszú. A szerbek és a horvátok ellen a csapat megmutatta legjobb és legrosszabb arcát is, kérdés, hogy ezúttal melyiket fogja. Induljunk ki abból, hogy inkább a Szerbia ellen mutatott forma lesz a mérvadó.

Szőllősi-Zácsik Szandra a szerb válogatott ellen tíz gólt dobott Forrás: Ritzau Scanpix via AFP/Bo Amstrup/Bo Amstrup

Vasárnap az ellenfél a végsőkig ragaszkodott a hét mezőnyjátékossal való támadáshoz, ami a holland-mecccsükkel szemben ellenünk már nem sült el olyan jól. Ez számos üres kapus gólhoz vezetett - többek között a 41 %-kal védő Bíró Blanka is a kapuba tudott találni. Ezeket a szerbek 14 technikai hibája mellett a mieink jó védekezése is elősegítette, amire még - a sérült Estevana Polman távollétében - csak önmagát kereső holland támadójáték ellen is szükség lesz.

Ahogyan szükség lesz arra a kreatív, sokszínű támadójátékra is, aminek Horvátország ellen még nyoma sem volt, Szerbia ellen viszont már 38 gólt eredményezett.

Amikor nem az üres kapuba kellett betalálni, akkor a vasárnap újjászülető, tíz gólt szerző Szőllősi-Zácsik Szandra átlövéseire, valamint kiemelkedő szélsőjátékára alapozott a csapat.

Az eddigi események alapján még mindig nem lehet kijelenteni, hogy ne a világbajnoki cím védője lenne a kedd esti mérkőzés esélyese. Lois Abbingh, az egy évvel ezelőtti vb gólkirálynője és a Spanyolország elleni döntő győztes góljának szerzője szerint nem csak a mentális résszel van problémájuk, hanem a támadójátékukkal is. A 28 éves irányító-átlövő alig kilenc találattal is csapata legeredményesebb kézilabdázója tud lenni két mérkőzést követően.

A kiemelkedő szélsőjátékára a világbajnok Hollandia ellen is szüksége lesz a csapatnak Forrás: Ritzau Scanpix via AFP/Bo Amstrup/Bo Amstrup

Ha Emmanuel Mayonnaide-nek nem sikerül rendezni a soraikat a magyar válogatott elleni mérkőzésig, akkor olyan eset fordulhat elő, ami eddig soha. A 2019-es férfi világbajnok Dánia után a női világbajnok Hollandia is kieshet a 2020-as Európa-bajnokság csoportkörében. Ahogyan januárban a magyar férfi válogatott 24-24-es döntetlenje elég volt Mikkel Hansenék ellen, úgy most a női csapatunk számára is elég lenne egy döntetlen Tess Westerék ellen.

A Hollandia-Magyarország mérkőzés 20:30-kor kezdődik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!