A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Székely Norbert és Roberto Iniguez után Gáspár Dávid lehet a harmadik olyan edző (és a második magyar edző), aki a női kosárlabda Euroliga Final Fourba vezeti a Sopron Basketet. A magyar csapat óriási lehetőség előtt áll, de az előtte tornyosuló francia ellenfél, a Lyon igazi klassziscsapat. Nem mindennapi két meccs következik a legrangosabb női kupasorozatban Európában. Helyszíni jelentés Sopronból.

Amikor kedden délután azt kérdeztük Gáspár Dávid edzőtől, hogy élete legfontosabb két nemzetközi meccse előtt áll-e, nem tudott nemmel felelni.

A Sopron Basket most jutott el oda, hogy két lépésre van a női kosárlabda Euroliga Final Fourtól, amelybe bejutnia tényleg álomszerű lenne.

Még akkor is, ha a koronavírus által átírt idényben ehhez kevesebb meccset kellett lejátszania az odavágyó csapatnak.

Tina Jovanovics hetek óta a Sopron egyik legjobbja Forrás: FIBA

Kevesebb meccset - nyolcat (normális esetben ez a szám 16 vagy 17 lenne),

de tripla annyi mentális tehertétellel megspékelve.

Az a karanténhelyzet ugyanis, amely a csapatokat az idei minitornák és a negyeddöntők előtt speciális felkészülésbe kényszeríti, tényleg a fejben legerősebbek túlélési helye. Gabby Williams, a Sopron játékosa erről így beszélt az Origónak kedden délután. "Próbáljuk magunkat az egészhez hozzászoktatni, de hazudnék, ha azt állítanám, hogy ez egy könnyű feladat.

Ezt most nem tehetjük meg, ezzel együtt kell élni. Nem könnyű, de meg fogjuk tudni oldani ezt a feladatot is."

"Igazából van egy napi rutin, amit csinálok, de hétfő este, amikor elfogytak a feladatok, azt vettem észre, hogy unatkozom egy kicsit" - mondta mosolyogva Gáspár Dávid edző. "Ekkor kimentem a hotel folyosójára, hátha találkozom ott valakivel. Az egyik szobából beszélgetést hallottam, bekopogtam, bementem, dumáltunk másfél órát. Azzal vége is lett a napnak" - mesélte az edző.

Csak érzékeltetésképpen: ez az interjú úgy zajlott le, hogy a Hotel Sopron kávézójában ültünk egy nagy asztalnál, hogy a másfél méteres távolságot be tudjuk tartani. Arcunkon az FFp2 maszk, így beszéltünk.

Amikor vége lett, nem volt további kvaterkázás, mindenki ment a dolgára.

Elnézve a többi csapat játékosait, ők is küzdenek a jelenlegi helyzettel. Amikor mind a négy együttes tagjai a hotelben vannak, meg-megdöccen az internetes szolgáltatás: itt a világ legerősebb wifije is kevés lenne. A szobákban pörögnek a sorozatok, mennek a játékok, fejben pedig már mindenki a szerdai és a pénteki negyeddöntőkre koncentrál. Sopronban a Sopron Basket-Lyon mérkőzés mellett a Jekatyerinburg-Kurszk összecsapás győztese mehet be a Final Fourba.

Nézzük akkor most, hogy szakmailag mire számíthatunk a szerda esti mérkőzésen. A Sopron 1996 óta 11. alkalommal jutott be a legjobb nyolc közé ebben az elitsorozatban.

Olyan azonban sosem volt még, hogy a négyes döntőbe jutás gyakorlatilag 52 óra alatt lemenjen.

Ezt is a járványhelyzet kényszerítette ki. Jelen pillanatban az a helyzet, hogy a két negyeddöntő összesítettbeli eredménye adja majd meg a továbbjutó csapatot.

A magyar csapat kapitányára, Fegyverneky Zsófiára nagy feladat vár a Lyon ellen Forrás: FIBA

Hogy ez milyen taktikát igényel? Teljesen mást, mint az eddig megszokottak. Plasztikusan szólva,

itt most nyolc negyeden keresztül kell úgy kosárlabdázni, hogy meglegyen a négy közé jutás.

Amely szakmailag óriási siker lenne. A Lyon ellen a Sopron kétszer játszott a 2019-20-as, be nem fejezett idényben, amely a járvány miatt szakadt félbe. Lyonban a francia csapat három ponttal, 62-59-re nyert, a 2020 januári visszavágón viszont a Sopron győzőtt 67-53-ra. A két eredményt összesítve a magyarok voltak jobbak, ezt csak a játék kedvéért írom le, hiszen most ez dönt majd a továbbjutásról.

A Lyon amúgy erős csapat, de azért nem sírunk nagyon, hogy a legjobbja, Alsyha Clark sérülés miatt távol marad Soprontól. Rajta kívül van a franciáknál még pár igen jó képességű kosaras a túloldalon.

Alekszandra Crvendakics éppen Sopronból ment el a franciákhoz.

A szerb játékos a magyar klubnál nevelkedett és vált klasszissá. Marine Johannes a legtöbb időt pályán töltő kosaras szintén kiemelkedő képességű játékos. Francia, szerb, amerikai klasszisok állnak majd tehát a túloldalon.

Óriási csata lesz a két soproni negyeddöntő Forrás: FIBA

Nálunk pedig a Gáspár Dávid által remekül összerakott Sopron Basket, amely

a magyar bajnokságban alapszakasz-győzelemmel és a Magyar Kupa megnyerésével melegített erre a két negyeddöntőre.

Látva a Sopron egy-egy bajnoki meccsét (különösen a Csata elleni hazai, valamint a Szekszárd és a TFSE elleni idegenbeli mérkőzésre, valamint a DVTK elleni MK-döntőre gondolunk), olykor az volt az ember érzése, hogy a zöld-sárgák akár egy meccsen beül is képesek olyan mészárlásra, amelyet magyar csapattól ritkán lehet látni. Néha tényleg az volt az ember érzése, hogy valakik valahol megnyomtak egy gombot és az addig normálisnak tekintett csapatjáték könyörtelen gyilkológéppé változott - persze csak sportértelemben. Erről Gáspár Dávid így beszélt.

Ugyanakkor a Győr elleni idegenbeli bajnoki összecsapás mutatta meg igazán, hogy a Sopron mégiscsak emberekkel, s nem gépekkel van tele.

Gáspár Dávid edző időkérése a Lyon elleni 2020-as mérkőzésen Forrás: FIBA

A Lyon ellen ezeknek a remek sportembereknek minden tudására szükség lesz, már csak azért is, mert - pont a hazai pályán lejátszott két mérkőzés miatt - a Sopront most mindenki úgy könyveli el, mint ennek a párharcnak az esélyesét.

De hát pont ezért küzdött meg a klub vezetése és menedzsmentje, hogy ezt a rendezést Sopronba hozza. Mert azt azért ne feledjük, hogy erre a két rendező helyre összesen öt csapat adta be a pályázatát.

A szerda este 18 órakor kezdődő Lyon-Sopron női kosárlabda Euroliga-negyeddöntőről az Origo a helyszínről tudósít.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!