Vágólapra másolva!
Kétszer lép ugyanabba a folyóba a Sopron Basket, amely pénteken 16 órakor a spanyol Salamanca ellen játszik a női kosárlabda Euroligában. A párosítás és a helyszín is ugyanaz, mint egy évvel ezelőtt, azaz most is Isztambulban csapnak össze a felek. 

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Isztambulból.

"Most tényleg úgy érzem, hogy 100 százalékosan együtt van a csapat. Mindenki a végletekig koncentrál, s jól edzettünk."
Török Zoltán ügyvezető igazgató szavai voltak ezek csütörtökön délután, amikor a Sopron Basket befejezte második edzését Isztambulban a félelmetes és csodálatos, 14 ezer néző befogadására alkalmas Ülker Spor ve Etkinlik Salonuban. A törökök most tényleg megadják a módját: ebben a hatalmas csarokban rendezik a négyesdöntőt. Már csak ezért is roppant kíváncsian várja mindenki, hogy mennyien látogatnak ki az eseményre.

Egy biztos: Sopronból mintegy 40 drukker érkezik a török városba.

A hírek szerint - nem túl barátságos módon - őket a messze lévő felső karéjok egyikébe ültetik, de ha nyer a magyar bajnokcsapat, akkor ezt senki sem fogja bánni.

A Sopron Basket az elődöntőben a spanyol Salamanca együttesével mérkőzik Forrás: fiba.basketball.com

A Sopron Basket hektikus Euroliga-szezonjáról már írtunk az Origón, csakúgy, mint Gáspár Dávid várakozásairól és arról, hogy a klubikon, Fegyverneky Zsófia a 247. Euroliga-meccsét játssza pénteken a Salamanca ellen. A spanyol csapat az alapszakaszban az A-csoportban a második helyen végzett, de a Jekatyerinburg kizárása miatt később az első helyre lépett előre.

Edzőjük az a Roberto Iniguez, aki 2 éven át a Sopron trénere volt és aki kétszer is az Euroliga Final Four-ba vezette a magyarokat.

A 2018-as végjátékban szerzett ezüstérem minden idők legjobb magyar szereplése volt ebben a sorozatban.

A Salamanca a csoportküzdelmek során kétszer is játszott egy másik magyar csapattal, a KSC Szekszárddal. A két meccs közül különösen a szekszárdi találkozó érdemel említést, amelyet a Salamanca csak hosszabbítás után tudott megnyerni. Ezen az összecsapáson alig tudtak mit kezdeni a hősiesen küzdő tolnaiakkal, akik csak azért kaptak ki, mert nem volt elég rutinjuk egy ilyen meccs megnyeréséhez. Akik látták azt az összecsapást, azt mondták, hogy a spanyol együttes teljesítménye érthetetlen volt. Márpedig ezek a kilengések - amelyek amúgy a Sopron idényét is jellemezték - nem kerülték el a Salamancát sem.

Ez az egyik olyan dolog, amire építeni lehet a pénteki elődöntőben.

A másik a legendás soproni szív és akarat, amely a legnehezebb körülmények között is képes átlendíteni ezt a csapatot a holtponton. Nem mindig sikerül, de sokszor igen, s erre az elmúlt időszakban számtalan példát láttunk. A szuperfavorit Jekatyerinburg kizárása amúgy is teljesen új helyzetet teremtett az Euroliga végjátékára. Ha ők itt lennének, senki sem kételkedne abban, hogy meg is nyernék a kupát.

Gáspár Dávid vezető edző élete egyik legnagyobb edzői feladata előtt áll Forrás: FIBA

Távollétükben négy olyan csapat viaskodik majd, amelyek közül a házigazda Fenerbahce persze kiemelkedik, de egyáltalán nem akkora favorit, mint amilyen az orosz csapat lett volna. Bár a Fenert a spanyol Victor Lapenta edző nagyon szépen összerakta, az idény elején látott török döccenések és a hazai pálya okozta esélyesség terhe miatt nem tenném rá minden pénzemet arra, hogy a Fener lesz a végső győztes. Továbbmegyek: ha van csapat, amely itt, Isztambulban is képes lehet legyőzni a Fenert, akkor az a pénteki ellenfele, a Natalija Hejkova által irányított USK Praha lehet. Hejkova korábban szintén dolgozott edzőként Sopronban.

Jó volt látni azt a közvetlenséget, azt a barátságos hangulatot, azt a szeretetet, amely Hejkova és Török Zoltán találkozását övezte Isztambulban a Hilton Hotel báltermében. Semmi megjátszás, semmi manír, csak az őszinte emberi megnyilvánulások, ezekért a pillanatokért is érdemes sportolni, miközben az ilyen gesztusok ma már csak nyomokban fedezhetőek fel a profi sport világában.

Egy évvel ezelőtt a szaksajtó a "Gáspár Dávid-Roberto Iniguez összecsapásként" vezette fel a Sopron-Salamanca Euroliga-elődöntőt, mert ez volt akkor a kézenfekvő: az előd és az utód meccsén a rutinosabb spanyol szakember nyert, miközben a Sopron sokáig nagyszerűen tartotta magát. Ám az akkori pillanatnyi rövidzárlat azt eredményezte, hogy a Salamanca jutott a döntőbe. Egy éve például a második negyedet 22-14-re nyerte meg a Sopron, de ez is kevés volt.

A soporni Gabby Williams jó játékára nagy szükség lesz pénteken Fotó: Csudai Sándor - Origo

Roberto Iniguez tökéletesen ismerte korábbi csapatának erősségeit, Gabby Willamset pedig tökéletesen kivették a játékból.

Az is nehezen feledhető, amikor Iniguez 19,5 másodperccel a meccs vége előtt - addigra már minden eldőlt - úgy kért időt, hogy csapatának támadóidejéból 0,5 másodperc volt hátra.

Akkor ezt egyfajta alázásként fogta fel minden magyar, holott ezek a húzások korábban is jellemzőek voltak a baszk edzőre. Mit is mondhatnánk erre? Azt, hogy a pénteki mérkőzésen ne legyen erre lehetősége a Salamanca edzőjének!

A Sopron Basket - Salamanca női kosárlabda Euroliga-elődöntő pénteken magyar idő szerint 16 órakor kezdődik. Az eseményről az Origo a helyszínről számol be.

Mindent egy helyen az Eb-ről