Vágólapra másolva!
A címvédő Sopron Basket a női kosárlabda Euroliga csoportkörének hetedik fordulójában hazai pályán 80-61-re nyert az olasz Beretta Famila Schio ellen. A magyar bajnok a 24 pontig jutó Jelena Brooks vezérletével abszolút magabiztos és megérdemelt győzelmet aratott, az utolsó negyedben nem adott esélyt ellenfelének. A Sopron újabb fantasztikus sikerének köszönhetően 5-2-es mérleggel a B csoport élére állt az Euroligában.

A címvédő Sopron az előző fordulóban főként kiváló védekezésének köszönhetően 61-50-re nyert idegenben a francia Basket Landes csapata ellen, és hat forduló után 4 győzelemmel és 2 vereséggel állt a B csoportban.

A magyar bajnokságban is címvédő és jelenleg éllovas soproniak remek formában várták az olasz Schio elleni mérkőzést, a női kosárliga legutóbbi fordulójában kivégezték pécsi ellenfelüket, ugyanis több mint háromszor annyi pontot dobtak, mint riválisuk (94-28).

Első negyed

Az Euroliga B csoportját hat forduló után vezető Schio ellen a Sopron a Böröndy Vivien, Fegyverneky Zsófia, Jelena Brooks, Alice Kunek, Ezi Magbegor ötössel kezdett, utóbbi szerezte a meccs első kétpontosát. A hangulatra nem lehetett panasz a Novomatic Arénában. A mindössze háromfős olasz szurkolói keménymag szüntelenül verte a dobot és csépelte a dudát, de a magyar drukkerek lényegesen többen voltak és a hangerejüket nem lehetett elnyomni. Elképesztő küzdelem folyt a pályán, fej-fej mellett haladtak a csapatok.

10-8-as magyar vezetés után elsüllyesztettek egy triplát az olaszok, de nem maradt el a válasz, Fegyverneky egy gyönyörű hárompontossal válaszolt.

13-11-nél kértek először időt a vendégek, akik feljavultak és fordítottak, ám Varga Alíz és Czukor Dalma is bevágott egy-egy triplát. A negyedet Varga kétpontosa zárta le, a Sopron 23-21-es előnnyel zárta az első etapot.

Fegyverneky ezúttal is sokat dolgozott, az első negyed után vezetett a Sopron Fotó: Csudai Sándor - Origo

Második negyed

Böröndy elegáns kétpontosával indult a második negyed, majd Dragana Stankovic rontott el egy ziccert, aztán javított. Egyre jobban játszott Sopron, Gáspár Dávid vezetőedző 27-23-as vezetésnél kért időt. Brooks fantasztikus triplával növelte hétpontosra az előnyt, az olasz együttes zavarodottan és sok hibával játszott, a magyar csapat sokkal koncentráltabb és pontosabb volt. Öt perccel a negyed vége előtt Stankovic maradt lenn a földön egy ütközés után, át is adta a helyét Eziyodának.

A folytatásban feljavultak az olaszok és ledolgozták a hátrányukat, majd Kunek és Yvonne Turner fontos kétpontosaival újra vezetett a címvédő.

Ennek hatására azonnal időt kért a Schio vezetőedzője, és egyenlíteni, majd egy hárompontossal fordítani tudott a vendégcsapat. Gáspár Dávid 33 másodperccel az etap vége előtt időt kért, de az eredmény már nem változott, a félidőben 37-35-re vezetett a formába lendülő Schio.

Hatalmas küzdelmet, szoros csatát hozott a második negyed Fotó: Csudai Sándor - Origo

Harmadik negyed

Kétpontos hátrányban kezdte a harmadik negyedet a Sopron, majd két sikeres büntetővel növelték előnyüket az olaszok, aztán Czukor vágott be egy gyönyörű triplát.

Brooks szép hárompontosa után 41-41 volt az állás, elképesztő izgalmakat, kiélezett csatát láthattak a szurkolók.

A 9 pontnál járó Czukor ismét egy remek triplával jelentkezett, a címvédő javuló játéka a hazai közönség hangját is még inkább meghozta. Böröndy és Brooks büntetőivel 5 pontos előnyre tett szert a Sopron, a meccs ezen periódusa egyáltalán nem az olaszokról szólt. Az olaszok játékosa, Giorgia Sottana kétpontosa után Gáspár Dávid időt kért, fontos volt, hogy ezt a negyedet sikerüljön előnnyel zárnia a Sopronnak.

Kunek kétpontosa után két büntetőt értékesítettek az olaszok, majd Brooks dobott kosarat, miután szépen tisztára játszotta magát.

Most a vendégek futottak az eredmény után, a címvédő remekül játszott és négypontos előnnyel (55-51) várhatta az utolsó negyedet.

Brooks vezérletével remekelt a harmadik negyedben a címvédő Fotó: Csudai Sándor - Origo

Negyedik negyed

Szép támadás után Stankovic és Brooks kétpontosaival kezdte az utolsó játékrészt a Sopron, amely egyre ellenállhatatlanabb volt és egyre közelebb állt az újabb győzelemhez. A vendégek edzője időkéréssel próbálta felrázni csapatát, a soproni szurkolók pedig minden eddiginél hangosabban buzdították kedvenceiket.

Stankovic újabb duplája után már 10 pont volt a magyar csapat előnye, az olaszok nem találták a szervezett soproni védekezés és a kombinatív támadások ellenszerét.

Ellenállhatatlanul játszott a Sopron a negyedik negyedben Fotó: Csudai Sándor - Origo

Egy zseniális tripla után már 13 pont volt az előny, a közönség ollézott, a Sopron fantasztikus játékkal uralta a meccset. A lehengerlő Brooks újabb hárompontost süllyesztett el, amit Fegyverneki triplája követett, az olaszok pedig még pontot sem szereztek ebben a negyedben. A Schio együttesében Rhyne Howard szerezte az első kosarat a záróetapban, de az ellenfél egyre messzebb került attól, hogy szorossá tegye a meccs végét. Brooks büntetőivel már 75-53 volt az állás alig több mint 2 perccel a dudaszó előtt.

Fegyverneky remek kétpontosa zárta a meccset, a magyar csapat nagyon magabiztosan, 80-61-re győzte le olasz riválisát.

Szenzációs játékkal nyert a Sopron a Schio ellen Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Sopron Basket legeredményesebb játékosa a 24 pontos Jelena Brooks volt, míg a Schio csapatában Astou Ndour 13 pontig jutott.

Újabb szenzációs győzelmével 5-2-re javította mérlegét az Euroliga címvédője, és magabiztos sikerével a B csoport élére állt.

Mindent egy helyen az Eb-ről