A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
Vágólapra másolva!
Az elmúlt négy ötkarikás játékokon egyaránt elődöntős magyar női vízilabda-válogatott 5-4-re(!) kikapott a háromszoros címvédő Egyesült Államoktól a párizsi olimpia negyeddöntőjében, így nem jutott be a legjobb négy közé. Ez azt jelenti, hogy a magyar válogatott az 5-8. helyért csatázhat az olimpia folytatásában, elsőként csütörtökön, Görögország ellen.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a XXXIII. Nyári Olimpiai Játékokról, Párizsból.
Új helyszínen, a medencés úszóversenyeknek is otthont adó, ezúttal is szinte telt házas és pazar hangulatú Paris La Défense Arenában óriási feladat várt a magyar női vízilabda-válogatottra. Cseh Sándor és Mihók Attila együttese az olimpiai negyeddöntőben a háromszoros címvédő, világbajnok Egyesült Államokkal nézett szemben. Az amerikaiak Spanyolország mögött csoportmásodikként jutottak tovább, míg a magyar válogatott Ausztrália és Hollandia mögött harmadikként zárt az ötösében. A két válogatott jól ismerhette egymást a közelmúltból, az olimpiai felkészülés során és a világbajnoki döntőben is szoros meccseket játszottak egymással. Erre lehetett számítani kedden este is. Az Egyesült Államok női vízilabda-válogatottja eddig minden egyes olimpián dobogós volt, míg a magyar női pólósok 2004 óta egyszer sem maradtak le az ötkarikás elődöntőről – a kérdés az volt, melyik sorozat szakad meg.

vízilabda, olimpia, negyeddöntő, Mihók Attila, magyar női vízilabda-válogatott
A háromszoros olimpiai címvédő Egyesült Államok várt a negyeddöntőben a magyar női vízilabda-válogatottra
Fotó: Csudai Sándor -  Origo

A bevonulásnál és a himnuszok után is egyértelmű volt, hogy magyar és amerikai szurkolóból is rengeteg van a nézőtéren, ez pedig később a meccs közben is folyamatosan érződött.

Magyari Alda kezdett a magyar kapuban, rajta kívül Vályi Vanda, Parkes Rebecca, Horváth Brigitta, Keszthelyi Rita, Faragó Kamilla és Garda Krisztina volt a vízben magyar részről az első ráúszásnál. Az első amerikai támadásoknál a magyar védelem és Magyari, az első magyar lövéseknél pedig Ashleigh Johnson kapus és a kapufa volt a főszereplő. 

Az első gólra majdnem öt percig kellett várni, amikor végül Gardának sikerült betalálnia (1-0). 

A következő magyar támadásnál Keszthelyi Rita kapufát lőtt, a kontrából pedig Maggie Steffens megszerezte az első amerikai gólt is (1-1). Szűk másfél perccel a negyed vége előtt Leimeter Dóra egy szemfüles lefordulás után egy az egyben maradt Johnsonnal, és nem is hibázott (2-1). Ezután jött még három nagyszerű védekezés a rövid szünetig, amelyre tehát egygólos előnnyel mehetett a magyar válogatott.

Garda Krisztina, vízilabda, olimpia, negyeddöntő
Garda Krisztina szerezte a magyar női vízilabda-válogatott, amerikaiak elleni olimpiai negyeddöntőjének első gólját
Fotó: Csudai Sándor -  Origo

A második játékrész elején is folytatódott a szenzációs magyar védekezés, ez pedig olykor az amerikaiakat el is bizonytalanította, amely a rossz emberelőnyös játékukon és a pontatlan passzaikon is meglátszott. Ugyanakkor hátul az ellenfél is nagyon jól tartotta magát, a negyed első fele ezúttal sem hozott gólt. Bő négy perc után aztán az Egyesült Államok először használt ki egy emberelőnyt, Tara Prentice egyenlített (2-2). 

Az amerikaiaknál folytatódott a Johnson-parádé, 15 perc után már 11(!) védésnél járt a kapus, 

a félidő utolsó percében pedig először szerezte meg a vezetést az ellenfél, Jewel Roemer góljával (2-3) – egygólos hátrányban jött a szünet tehát Szilágyi Dorottyáéknak.

vízilabda, olimpia, negyeddöntő, Gurisatti Gréta, magyar női vízilabda-válogatott
Gurisatti Grétáék végig fej fej mellett haladtak az amerikaiakkal
Fotó: Csudai Sándor -  Origo

A harmadik negyed eleje is nehézkesen indult támadás szempontjából, de másfél perc után sikerült végigvinni egy kontratámadást, Keszthelyin pedig nem fogott ki az addigra már 13 védésnél járó Johnson (3-3)! Az amerikaiak is szenvedtek elöl, egy kettős emberelőny kellett az újabb góljukhoz: Steffens bő három perc után volt eredményes (3-4). De a kétgólos különbség nem alakult ki – nem is alakulhatott, 

Faragó Kamilla ugyanis egy hatalmas, kapufás góllal egyenlített (4-4). 

A játékrész hátralévő három perce megint az elrontott lövésekről és a remek védekezésekről szólt, így 4-4-es állásról kezdődhetett az utolsó nyolc perc.

vízilabda, olimpia, negyeddöntő, Keszthelyi Rita, magyar női vízilabda-válogatott
Keszthelyi Rita ezúttal is a magyar válogatott kulcsemberei közé tartozott
Fotó: Csudai Sándor -  Origo

Nem változott a játék képe a folytatásban sem, egyik oldalon sem voltak igazán könnyű lövések, és akkor is a helyükön voltak a kapusok. Az amerikaiak támadásán Adam Krikorian szövetségi kapitány időkérése sem segített, utána is csupán egy érvénytelen gólig jutott a háromszoros címvédő. Azomban a túloldalon, Mihók Attila időkérését követően is a kapufán csattant a labda, továbbra sem esett tehát gól a negyedik negyedben. Öt perc és egy kettős emberelőny kellett hozzá, hogy ez megtörjön: Rachel Fattal az amerikaiakat juttatta előnyhöz (4-5). A magyar emberelőny kimaradt, majd a kapufa volt a mieinkkel, így másfél perccel a vége előtt ismét az egyenlítésért lehetett támadni. Ekkor azonban Johnson védés helyett labdaszerzésben remekelt, a magyar kispadnál reklamáló Cseh Sándort pedig válaszul a játékvezetők piros lappal kiállították.

49 másodperc volt hátra, amikor egy újabb magyar időkérés után az egyenlítésért támadhatott a válogatott. Emberelőnyt nem kaptunk, Faragó Kamilla lövése pedig a kapufát súrolva fölé szállt, így elúszott az elődöntő. Csupán 5 gólt kapott a magyar csapat a világ legjobbjától, mégsem jutott a négy közé.

Eredmény, 2024-es olimpia, vízilabda, nők, negyeddöntő:

  • MAGYARORSZÁG – Amerikai Egyesült Államok 4-5 (2-1, 0-2, 2-1, 0-1)

Az 5-8. helyért sorra kerülő, csütörtöki mérkőzésen a magyar női vízilabda-válogatott ellenfele Görögország lesz. A két elődöntőben Spanyolország és Hollandia, illetve az Egyesült Államok és Ausztrália csap össze egymással.

Kapcsolódó cikkek

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!