Vágólapra másolva!
Minden várakozást felülmúló izgalmakat, igazi drámát és egy 19 éves francia fiatalember, Brian Joubert győzelmét hozta a budapesti műkorcsolya és jégtánc Eb csütörtök éjszakába nyúló férfi versenye. A kűr során kétszer is eleső nagy esélyes orosz Jevgenyij Pljusenkónak ezúttal be kellett érnie az ezüstéremmel.

Mintha szimatot fogtak volna a műkorcsolyasport hívei, hogy a férfi versenyt semmiképp sem szabad kihagyni. Eddig jobbára csak családi körben pergett az Eb programja, de csütörtök este közel ötezren foglaltak helyet a Budapest Sportaréna lelátóin. A svájciak kolompokkal megerősítve, arcukat pirosra festve, a franciák nemzeti színű cilinderekkel és pom-pomokkal, az oroszok zászlókkal és léggömbökkel vetették be magukat a színes forgatagba. S bár "csak" Európa-bajnokság zajlik nálunk, hogy, hogy nem, még amerikai zászlót lobogtató szurkolókat is láthattunk a nézőtéren.

A kűr utolsó csoportjában elsőként szólított francia Dambier már alaposan feltüzelte honfitársait, többek között egy remek négyfordulatos Salchow-val, valamint hét triplával, s az élre került. Közvetlenül utána jött a rövid program után második helyen álló honfitársa, Joubert, aki még rajta is túltett: rögtön négyfordulatos toe-looppal nyitott, majd ezt később megismételte, de ekkor egy triplát is hozzátett ebből az ugrásfajtából. Ám a flipből, az Axelből, a Rittbergerből, a Lutzból és a Salchow-ból is bemutatott egy-egy triplát. A kűrje tartalmára 5,7-5,9 között, kivitelre 5,5-5,8 között kapott a bíróktól, akik a magas pontszámokat láthatóan tartalékolták a szabadkorcsolyázást élről kezdő Pljusenkónak.

Az Eb legnagyobb sztárjának számító kétszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok orosz szenzációsan nyitott: négyfordulatos toe-loop, tripla toe-loop, dupla Rittberger hármas kombinációval, ami maga volt a tökély! Ám ezután hatalmas meglepetésre elesett a tripla Axelből! A helyzetet egy tripla Axel, tripla toe-loop, dupla Rittberger, azaz újabb hármas kombinációval akarta menteni, s úgy nézett ki, hogy ez sikerülhet; de pillanatok múlva a tripla flipből is elesett! S ebből a gödörből már nem volt kiút, Joubert mögé került.

Forrás: MTI
Jevgenyij Pjusenko

Az utolsóként szólított, s a harmadik helyről startoló Klimkin még megmenthette volna az aranyat az oroszoknak, de jó kezdés után ő is többször rontott, így a végeredmény felől nem lehetett vita: 1. Joubert, 2. Pljusenko, 3. Klimkin. Ezt megelőzően utoljára éppen negyven éve ünnepeltek a férfiaknál francia győztest: Alain Calmat 1964-ben Grenoble-ben lett Európa-bajnok, de egy évvel korábban, az 1963-as budapesti Eb-n is ő nyert. (Sőt, 1962-ben,Genfben is.) S most díszvendégként van jelen a kontinensbajnokságon.

"Még nem is hiszem el, hogy mi történt, talán majd pénteken!" - lelkendezett Joubert az eredményhirdetés utáni sajtótájékoztatón. "Amikor lejöttem a jégről, örültem, hogy jól sikerült a kűröm, de mivel Jevgenyij utánam következett, s ő nagy bajnok, tudtam, még messze a verseny vége. Imádom Budapestet, kár, hogy a téli olimpiát nem Magyarországon rendezik!" - kiáltotta világgá a francia fiú, aki elmondta még, hogy három nagy terve volt a sportban: Eb-t, vb-t és olimpiát nyerni. Így a jövőben már csak kettőt kell teljesítenie.

Pljusenko szomorúan, de sportszerűen viselte a kudarcát Nem keresett kifogásokat sem, pedig megtehette volna, hiszen köztudott, hogy térdsérüléssel bajlódik, és a márciusi dortmundi vb után megműtik.

"A nyitó kombinációm jól sikerült, és igazából nem tudok magyarázatot adni arra, hogy utána miért hibáztam. A térdemmel most nem volt gond, az edzésen is rendben mentek a dolgok. Ami történt megtörtént, nincs itt a világ vége számomra" - nyilatkozta Pljusenko, majd még hozzátette: "Nekem már sok címem van, és talán Briannak nagyobb szüksége van erre az egyre, mint nekem. Megérdemelten nyert, ez nem is lehet kérdéses."

végeredmény, férfiak:
1. Joubert (francia) 2,6
2. Pljusenko (orosz) 3,0
3. Klimkin (orosz) 5,6
4. Dambier (francia) 7,2
5. Lindemann (német) 12,0
6. Lambiel (svájci) 13,8
...25. Tóth Zoltán 44,6

Fábik Tibor

Mindent egy helyen az Eb-ről