Vágólapra másolva!
A magyar súlyemelés olimpiai botrányügyének újabb fejleményeként felkerült az internetre egy hangfelvétel.

A Magyar Nemzet pénteki számában a beszélgetés három szereplőjét így azonosítja be: "a szövegösszefüggés és a hangtónusok alapján valószínűsíthető, hogy Gyurkovics Ferenc, az athéni olimpián doppingvétség miatt ezüstérmétől megfosztott súlyemelő, Komáromi Lajos, a Magyar Súlyemelő Szövetség időközben lemondott elnöke és Varga László, Gyurkovics edzője a résztvevők".

A realkomaromi.atw.hu honlapon meghallgatható, bár meglehetősen rossz minőségű felvétel az újság feltételezése szerint akkor készülhetett, amikor Komáromi és Varga megpróbálta rávenni Gyurkovicsot arra, hogy vállalja magára az Athénban leadott vizelet manipulálásának a vétkét, s hogy ezt a szövetség elnökének társaságában sajtótájékoztatón is erősítse meg. A beszélgetésben a lap által Komáromiként azonosított hang arról győzködi a súlyemelőt, hogy a tervezett sajtótájékoztatón "az új súlyemelő-szövetség elnöke meg te a magyar súlyemelés megmentéséért kiállunk a színre, és elmondjuk az igazságot". "Miután megjött a nagy eredmény, megijedtél, hogy nehogy valami legyen, ezért folyamodtál ahhoz, hogy idegen vizeletet igénybe vettél...mellénk áll az állami vezetés, az olimpiai vezetés, mindenki...ellenkező esetben neked is véged, és az egész magyar súlyemelést lesöprik a föld színéről".

A hangfelvételen több ízben is felbukkan Aján Tamásnak, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség magyar elnökének, a MOB főtitkárának, aztán az IWF vezetői posztjára Ajánt nem javasló Dolovai Tamásnak, a magyar szövetség az athéni olimpia idején funkcióban volt elnökének, illetve Schmitt Pál MOB-elnöknek a neve. A Komárominak tulajdonított hang például arról beszél:" annak, hogy Dolovai és Aján összeveszett, mi ittuk meg a levét... Te megemésztetted volna azt, hogy ha a saját elnököd nem javasol a nemzetközi szövetség székébe?...". Elhangzik az is, hogy "nem csak Ajánnal van itt a legnagyobb probléma, te nagyon jól tudod, hogy a Schmitt Pál meg az Aján hogy van... ez már kőkemény politika..." A végül is meghiúsult sajtótájékoztatón pedig "az Ajánt nem szabad megemlíteni, ő semmiről nem tud..."

A kazetta "utóéletéhez" tartozik: Komáromi Lajos - arra hivatkozva, hogy Dolovai megfenyegette, "örökre megnézheti magát, ha kitálal" - a hétfőre tervezett sajtótájékoztatót lefújta és szombaton lemondott súlyemelőelnöki tisztéről, Gyurkovics Ferenc pedig hétfőn bejelentette, hogy visszavonul a versenyzéstől. Dolovai Tamás az idén márciusban nem jelöltette magát újból a magyar szövetség elnökének.

Mindent egy helyen az Eb-ről