A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Elisztában, a címegyesítő világbajnoki döntő utolsó, csütörtöki játszmájára készül Veszelin Topalov és Vlagyimir Kramnyik. A 11. játszmát követően a két világbajnok doppingvizsgálaton vett részt, ezért a szokásos sajtótájékoztatójuk késéssel kezdődött meg. Topalovot többek között az elmulasztott lehetőségekről, Kramnyikot a 11. partit megelőző nyílt levélről faggatták. Az orosz világbajnok reményét fejezte ki, hogy a világbajnoki cím sorsa nem a bíróságon dől majd el.

Szokatlanul hosszú ideig "gyötörte" egymást a párharc 11. partijában Veszelin Topalov és Vlagyimir Kramnyik, talán mindketten a másik fél remiajánlatára vártak. A játszmát megelőző nyílt levél, amelyet Kramnyik nevében német menedzsere, Carsten Hensel ismét vihart kavart, és megelőlegezhetjük, hogy 6-6 esetén a kalmük fővárosból érkező hírek nemcsak a sakkról szólnak majd.

"Nem fogadom el az ötödik játszma játék nélküli elvesztését, és a meccset alighanem követő jogi vitákban nagyon fontos volt, hogy ismét kifejezzem határozott álláspontomat" - mondta Kramnyik a médiák képviselőinek. "Az utolsó partiban én leszek világos, ezt senki nem felejtheti el, de minden a partiban dől el. Az eredménytől sok függ: pénz és az egyesített világbajnoki cím. Talán ez pályafutásom legfontosabb versenye, de csak a sakktáblára szabad koncentrálnom, és a legjobb lépéseket meghúzni" - mondta az orosz világbajnok.

Veszelin Topalov nem látszott elkeseredettnek, hogy világossal nem tudott nyerni. "Normális eredmény. Természetesen mindig nyerni szeretnék, de nem kerültem döntő előnybe, hogy most a remiről, mint negatív eredményről beszélhetnék. Örülök, hogy sikerrel túlestem a doppingvizsgálaton, a pihenőnapon az utolsó játszmában követendő stratégiát kell kidolgoznunk" - értékelt a FIDE bolgár világelsője. Elisztában Topalov korántsem tudta bizonyítani, hogy kettőjük között 70 Élő-pont a különbség. "Egylépéses elnézések eredményeként vesztettem el az első két partit és a tizediket. A mérkőzésen semmi újat nem láttam Kramnyik játékában, de már 17 éve ismerjük egymást" - mondta Topalov.

Újabb és újabb kommentárok láttak napvilágot a vb-döntő kapcsán kirobbant konfliktussal kapcsolatban. Az Egyesült Államokban előadókörutat tartó Borisz Szpasszkij, a sakkozás 10. világbajnoka az 1972-es Robert Fischer elleni meccséről azt mondta, hogy az amerikai nagymester nem vele, hanem a szervezőkkel került vitába, soha nem érezte, hogy őt akarná megzavarni. Ez nem mondható el Topalovék akciójáról, amit pszichológiai hadviselésnek nevezett. A mainzi sakkfesztivál főszervezője, Hans-Walter Schmitt a szuperversenyek rendezőit egyenesen arra szólította fel, hogy bojkottálják a bolgár sakkozót, ne hívják meg versenyükre.

A FIDE égisze alatt megrendezett világbajnoki döntők történetében már többször sorsdöntő volt az utolsó játszma. Az 1952-es Botvinnik-Bronstein párharc során a címvédő nyeréssel, a 12-12-es döntetlennel védte meg titulusát. A bonyodalmaktól, viharoktól nem mentes 1978-as Viktor Korcsnoj elleni meccsén Anatolij Karpov fölényes vezetést engedett ki a kezéből, Korcsnoj hárompontos hátrányból egyenlített. Karpov a 32. játszma megnyerésével, 16,5-15,5-tel megvédte címét.

A hat nyerésig tervezett első Karpov-Kaszparov párharc a 48. játszma után a FIDE akkori elnökének, a fülöp-szigeteki Florencio Campomanesnek döntésének értelmében - a felek kölcsönös kimerültségére hivatkozva félbeszakadt -, az utolsó partiban Garri győzött, 5-3-ra szépített. A megismételt döntőben Kaszparov sötéttel nyert a 24. partiban, és 13-11-gyel lett a sakkozás 13. világbajnoka. Két évvel később Kaszparov a 24. játszma megnyerésével egyenlített, és a 12-12 számára a címvédést jelentette. A FIDE első kieséses rendszerű világbajnokságának hatjátszmás döntőjében az indiai Viswanathan Anand kétpontos hátrányt ledolgozva egyenlített, de a rapid rájátszást elbukta Karpovval szemben. Számunka legfájóbb a brissagói utolsó parti, Kramnyik tökéletesen koncentrálva használta ki Lékó Péter passzív játékát, nagymesterünk nem tudott megbirkózni a sorsdöntő parti lélektani terhével, tétjével. Kramnyik a 7-7-tel megőrizte világbajnoki címét.

Verőci Zsuzsa

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!