Vágólapra másolva!
A 73 kg-ban címvédő Braun Ákos és a 60 kg-os Burján László kilencedikként, Neu Gábor (66) és Perge Ilona (48) pedig helyezetlenül zárt a tamperei cselgáncs Európa-bajnokság nyitónapján.

A világbajnok paksi klasszis az észt Rothberg elleni sikeres bemutatkozását követően a fehérorosz Szjamjonauval találkozott. Hamarosan már két kokánál tartott, és kézben tartotta a mérkőzést, ám ellenfele 1:46 perccel a vége előtt egy váratlan dobásra ippont kapott.

Mivel a fehérorosz később bejutott az elődöntőbe, "magával vitte" Braunt a vigaszágra. Ott előbb nagy csatában, egy kokával verte az örmény Grigorjant, majd következett a tavalyi vb-döntő ismétlése az olasz Bruyere ellen. Az öt perc során egyik dzsúdós sem mutatott be értékelhető támadást, így jöhetett az aranypontig tartó ráadás. Ebben egy perc elteltével a magyar kiválóságot intették meg, az olasz pedig a kapott kokával nyert.

Az újpesti Burján a görög Alekszanidisz elleni győzelme után a portugál Cardosóval került szembe, akit rögtön a meccs elején megintettek passzivitásért. Ezután viszont riválisának a pillanatai következtek: előbb átforgatással jukót ért el, majd egy véleményes dobásért kapott ipponnal véget vetett a küzdelemnek. A nézőtéren többen meglepődtek az ítélet láttán, ám az oldalbírók nem jeleztek ellenvetést. Így a 60 kg-os magyar - miután Cardoso a folytatásban kikapott - egy sikerrel kilencedik lett.

Nem járt szerencsével a honvédos Neu sem, akit első meccsén vazarit érően dobott el Bengtsson, és bár a svédet a hajrában egyszer megintették passzivitásért, de ez már nem befolyásolta a csata kimenetelét. Ráadásul a skandináv a következő körben kiesett, így Neu nem léphetett tovább a vigaszágra.

Ugyanígy járt Perge is, akinek bemutatkozó mérkőzése gyorsan eldőlt, miután a lengyel Pulkosnik egy perc alatt jukót és vazarit érően is földre vitte őt, aztán a folytatásban a magyar versenyző legyőzője is elbúcsúzott. A négy közül tehát egy magyar sem szerepelhet a helyi idő szerint 16 órakor kezdődő éremcsatákban.

Szombaton, az Eb második napján Baczkó Bernadett (57), Szabó Brigitta (63), ifj. Nagysolymosi Sándor (81) és Farkas Bálint (90) lép tatamira.

Mindent egy helyen az Eb-ről