Vágólapra másolva!
A szombati selejtezőben eldőlt, hogy vasárnap reggel 9 órakor nyolc magyar vívónő kezdhet a budapesti Eximbank női tőr Világkupa 64-es főtábláján.

A Világkupa-sorozat budapesti állomására 19 nemzet 101 versenyzője nevezett, és azon tizenhat között, akik a világranglistás helyezések alapján mentesültek a selejtező alól, négy magyar is akadt: Knapek Edina, Mohamed Aida, Varga Gabriella és Újlaky Virginie. A selejtezőben Varga Katalin, Kreiss Fanni, Berta Adrienn, Jeszenszky Szilvia, Nattán Sarolta, Gémesi Tekla, Czeglédy Edina, Csank Zsuzsa, Lemberg Mercédesz, Tóth Anna és Zsári Noémi próbált még feljutni a főtáblára. Fodor Eszter a pénteki Budapest-bajnokságon megsérült, így ő nem tudott elindulni.

Kora délután, amikor a Nemzeti Sportcsarnokban Czeglédy Edina az olasz Simoncelli elleni asszójában 3-2-es vezetésénél velőt rázó sikoly kíséretében a térdéhez kapott és összerogyott, úgy tűnt, rögtön tovább fogyatkozik a magyar kontingens. Az MTK vívónőjének kiugrott a térde, de a verseny orvosa gyorsan visszarántotta a helyére. (A gyengébb idegzetűek nem néztek oda.) Az igazi csoda azonban az volt, hogy Czeglédy a tízperces ápolási idő letelte után visszament a pástra, és 5-3-ra győzött.

"Nem ez az első eset, hogy kiugrik a térdem, és általában én magam teszem vissza, de most nem mertem" - vallotta be. Csapattársa, az elmúlt hét végi szentpétervári Világkupán aranyérmes Mohamed Aida pedig az ijedtség után a következőképpen kommentálta a történteket: "Edina fél lábbal is győzött."

Mohamed elmondta, hogy miután Szentpétervárról hazajött, megbetegedett, a héten mindössze egy edzésen tudott részt venni. "Ez nem jó előjel a vasárnap előtt, de azt megígérhetem, hogy nagyon keményen fogok küzdeni, s így talán kompenzálhatom a kimaradt edzéseket" - fogalmazott a tavalyi torinói világbajnokság bronzérmese.

A selejtezőből a csoportjában egyaránt négy győzelmet és egy vereséget jegyzett Nattán Sarolta és Zsári Noémi közvetlenül felkerült a főtáblára, Kreiss Fanni és Csank Zsuzsa kiesett, a többiekre pedig újabb asszók vártak. Ám a "lyukas táblán" végül Jeszenszky Szilviának sem kellett vívnia, ő is továbbjutott. Később a Simoncellit 15-9-re legyőző Varga Katalin ugyancsak főtáblás lett. Berta, Czeglédy, Lemberg, Gémesi és Tóth viszont búcsúzott.

Így a 64 között vasárnap Knapek Edina, Mohamed Aida, Varga Gabriella, Újlaky Virginie, Nattán Sarolta, Zsári Noémi, Jeszenszky Szilva és Varga Katalin személyében nyolc versenyzőnk lesz. A harmadikként kiemelt Knapek a francia Huin, a negyedik kiemelt Mohamed az angol Emanuel, Varga G. a német Wolgast, Újlaky a kanadai Daoust, Nattán a lengyel Janas, Zsáry a francia Benoit, Jeszenszky az amerikai Zimmermann, Varga K. a kínai Szu Van-ven ellen lép pástra az első körben.

Az Eximbank Világkupa vasárnap 9 órakor folytatódik a Tornacsarnokban, a négyes döntőre 14 órakor kerül sor a szomszédos Nemzeti Sportcsarnokban.

Fábik Tibor

Mindent egy helyen az Eb-ről