Vágólapra másolva!
Moszkvában döntetlenekkel kezdődött meg a IV. Tal-emlékverseny. Lékó Péter sötéttel skót megnyitású partiban remizett az orosz Alekszandr Morozeviccsel.  Kölcsönös időzavarban, 39 lépésben osztoztak meg a ponton. Remek csatát hozott a norvég Magnus Carlsen és az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik csatája. Kramnyik sötéttel játszva is megnyerte a megnyitáselméleti párbajt, Carlsen gyalogáldozottal jutott ellenjátékhoz. A második fordulóban Lékó Péter világossal Gelfanddal játszik. Csúcsrangadóra kerül sor, Kramnyik-Anand párharc lesz.

Öt döntetlen született a 21-es kategóriájú szuperverseny első fordulójában, de nem unatkoztak a sakkrajongók a világ legjobbjainak játszmáit figyelve. Óriási érdeklődés kísérte a norvég Magnus Carlsen és Vlagyimir Kramnyik összecsapását. Élénken él az emlékezetünkben, hogy Magnus a 2008-as Corus-tornán sötéttel nyert az orosz exvilágbajnok ellen. Az Amber-versenyek rapidpartijait nem számolva, Kramnyik az idei dortmundi viadalon tudott visszavágni a vereségéért. Kramnyiknak sötéttel a versenyen nem volt gondja Carlsennel szemben a Nimzoindiai védelemben, logikus volt, hogy ismét megjátszotta.

A playchess.com is élőben adja a partikat, és Garri Kaszparov többször is megjelent a küzdelmet figyelemmel kísérők között. Aligha örült annak, hogy a nyitásban egykori nagy riválisa, a világbajnoki címétől őt megfosztó Kramnyik megnyerte a megnyitáselméleti párbajt. Sötét előnyösebben került ki a nyitásból, talán elhibázott volt a vezércsere, de a különböző színű futók mellett Carlsennek komoly gondjai voltak.

A 18 esztendős nagymester a legjobb megoldást választotta, gyalogot áldozott, hogy aktivizálja tisztjeit és szabadgyalogot hozott létre. Kramnyik minőséget áldozott és esélyes álláshoz jutott. Mindketten pontatlankodtak, de egymás hibáit nem használták ki. A remek csata végül lépésismétléssel lett remi.

A nankingi szuperverseny első fordulójában Lékó Péter skót megnyitású partiban kikapott Carlsentől, a vereség döntően befolyásolta a viadal egész menetét. Az orosz Alekszandr Morozevics is a skótra szavazott, de az azeri Tejmur Radzsabov kedvenc változatával rukkolt ki. Moro a vezércsere után támadáshoz jutott, kölcsönös időzavarban végül lépésismétléssel ért véget a játszma.

Két Grünfeld védelmű játszmát is láttunk. Az orosz Peter Szvidler nagy specialistává nőtte ki magát. Az örmény Levon Aronjannak egy pillanatra sem volt reális esélye előnybe kerülésre. Viswanathan Anand a februári linaresi torna óta csak rapidtornákon szerepelt. A jövő évi Topalov elleni, Szófiában tervezett világbajnoki döntőjére való felkészülésének egyik állomása a Tal-emlékverseny. Az ukrán Vaszilij Ivancsuk térelőnyt szerzett az indiai világbajnokkal szemben, de rossz tervet választott. Anand átvehette volna a kezdeményezést , de késlekedett, a cserék remihez vezettek. Megosztozott a ponton az izraeli Borisz Gelfand ésaz ukrán Ruszlan Ponomarjov is.

Az első forduló eredményei:
Magnus Carlsen (norvég, 2801) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2772) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 58)
Alekszandr Morozevics (orosz, 2750) - Lékó Péter (magyar, 2752) döntetlen (Skót megnyitás, 39)
Borisz Gelfand (izraeli, 2758) - Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2739) döntetlen (Bogoindiai védelem, 29)
Levon Aronjan (örmény, 2786) - Peter Szvidler (orosz, 2754) döntetlen (Grünfeld védelem, 37)
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2739) - Viswanathan Anand (indiai, 2788) döntetlen (Grünfeld védelem, 44)

A második forduló párosítása:
Kramnyik - Anand
Szvidler - Ivancsuk
Ponomarjov - Aronjan
Lékó - Gelfand
Carlsen - Morozevics

Mindent egy helyen az Eb-ről