Vágólapra másolva!
Az oroszországi Kabardino-Balkarija fővárosában, Nalcsikban a tízedik fordulóval folytatódott a Grand Prix-verseny. Lékó Péter világossal 43 lépéses nagyszerű győzelmet aratott az izraeli Borisz Gelfand ellen. Az orosz huszárjátékban nagymesterünk alaposan elemzett változattal lepte meg ellenfelét, villámgyorsan bontakozott ki a támadása, amelyet tisztelőnnyel zárt. A győzelemmel Péter feljött a második helyre. Az örmény Levon Aronjan az ukrán Pavel Eljanovra mért vereséget. Az orosz derbit Alekszandr Griscsuk nyerte meg, befogta Jevgenyij Alekszejevet. Az orosz Peter Szvidler fatális elnézéssel kapott ki az azeri Sahriyar Mamedgyarovtól. Elvesztette veretlenségét a francia Etienen Bacrot, az örmény Vlagyimir Akopjan szépen túljátszotta. Pontosztozkodással zárult az ukrán generációs párharc, Szergej Karjakin és Vaszilij Ivancsuk összecsapása. Az amerikai Gata Kamsky remizett az üzbég Rusztak Kaszimdzsanovval. A 11. fordulóban Lékó Péter sötéttel Eljanovval játszik.

A szombati pihenőnap után folytatódott a pontvadászat a Grand Prix-versenysorozat negyedik, nalcsiki tornáján. A világossal játszók sikeres napot zártak, öt partiban is nyertek. Lékó Péter az izraeli Borisz Gelfand elleni nagyszerű győzelemmel kezdte meg a hajrát. Nagymesterünk a viadalon másodszor nyitott 1.e4-gyel, s jól tudta, hogy az orosz huszárjátékra kell készülnie. Meglepetésről gondoskodott, a 17.Fe3-as változattal megnyerte az elméleti csatát. Gelfand hosszasan gondolkodott, de a házivari ellen nem talált jó ellenszert. 27.f6!-tal Péter nyerése fonalas volt, tetszetős lépései pörölycsapásként érték Gelfandot. Első számú sakkozónk tisztet nyert, a 43. lépését követően Gelfand kapitulált.

Az örmény Levon Aronjan megőrizte félpontos előnyét. Az ukrán Pavel Eljanov két könnyűtisztet adott bástyáért, közel kiegyenlítést ért el. Egy könnyelmű királylépés azonban megpecsételte sorsát, a világos futópárral szemben tehetetlen volt. Érdekes küzdelemben nyerte meg az orosz derbit Alekszandr Griscsuk. A Nimzoindiai védelmű partiban Jevgenyij Alekszejev rossz tervet választott, majd gyalogot áldozott ellenjáték reményében. Griscsuk kisebb időzavarban is jól egyszerűsített, a különböző színű futók mellett bástyája betört sötét állásába, és a g7 gyalogot riválisa többé nem tudta védeni.

Fatális elnézéssel kapott ki az orosz Peter Szvidler. Egyenlő esélyű pozícióban aláaknázott mezőre lépett királyával. Az azeri Sahriyar Mamedgyarov a győzelemmel feljött ötven százalékra. Az örmény Vlagyimir Akopjan gyenge rajt után nagyon magára talált. A francia Etienne Bacrot szicíliai védelme ellen békésebb folytatást választott, a végjáték vezérszárnyi gyalogtöbblettel számára volt előnyös. A kétszeres olimpiai bajnok pontos játékkal érvényesítette előnyét.

A szicíliai védelem Szvesnyikov-változatát láttuk az ukrán generációs párharcban. Szergej Karjakin és Vaszilij Ivancsuk 37 lépésig megismételte az ázsiai csapatbajnokságon látott Karjakin-So partit, az eredmény nem lehetett más, mint döntetlen. Megosztozott a ponton az amerikai Gata Kamsky és Rusztam Kaszimdzsanov is.

A 10. forduló eredményei:
Gata Kamsky (amerikai, 2720) - Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég, 2695) döntetlen (Orosz huszárjáték, 36)
Levon Aronjan (örmény, 2754) - Pavel Eljanov (ukrán, 2693) 1 - 0 (Vezércsel, 50)
Lékó Péter (magyar, 2754) - Borisz Gelfand (izraeli, 2733) 1 - 0 (Orosz huszárjáték, 43)
Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2725) - Peter Szvidler (orosz, 2726) 1 - 0 (Félszláv védelem, 36)
Vlagyimir Akopjan (örmény, 2696) - Etienne Bacrot (francia, 2728) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 57)
Szergej Karjakin (ukrán, 2721) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2746) döntetlen (Szicíliai védelem, 40)
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2748) - Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2716) 1 - 0 (Nimzoindiai védelem, 52)

A verseny állása:
1.Levon Aronjan 6,5 pont
2. Lékó Péter 6
3-5. Jevgenyij Alekszejev, Alekszandr Griscsuk és Vlagyimir Akopjan 5,5
6-9. Szergej Karjakin, Sahriyar Mamedgyarov, Etienne Bacrot és Peter Szvidler 5
10-12. Gata Kamsky, Rusztam Kaszimdzsanov és Pavel Eljanov 4,5
13. Borisz Gelfand 4
14. Vaszilij Ivancsuk 3,5

A 11. forduló párosítása:
Alekszejev - Kamsky
Ivancsuk - Griscsuk
Bacrot - Karjakin
Szvidler - Akopjan
Gelfand - Mamedgyarov
Eljanov - Lékó
Kaszimdzsanov - Aronjan

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!