Vágólapra másolva!

Maratoni vébére készül a kajak-kenu-válogatott

A hétvégén Tolnán rendezték meg a maratonisták világbajnoki válogatóját, amelynek alapján hétfőn kihirdették a szeptemberi crestumai világbajnokságon induló kajak-kenu-csapatot.

"Elég tuszkolós verseny volt" - összegezte a hétvégi maraton világbajnoki válogató történéseit Hüttner Csaba ifjúsági kapitány. Hogy mit értett ez alatt? Nos, Tolnán elképesztő meleg fogadta a versenyzőket, akiknek épphogy derékig érő vízben kellett leevezni a maratoni távot. Így maratonistáink csak "tuszkolták" magukat a válogatón, és a pokoli hőség miatt volt, aki szinte ájulásig kimerítette magát. Éppen ezért meglehetősen sokan feladták a versenyt: az első napon, aki nem látott esélyt arra, hogy bekerüljön a legjobb kettő közé, az inkább már a másnapi páros versenyekre koncentrált.

A felnőtt nők mezőnyében az Európa-bajnok Csay Renátának például védettsége volt, így rajthoz sem állt az egyes során - a válogatót párja, Faldum Bereniké nyerte meg, akivel másnap K-2-ben diadalmaskodott. Bár a második helyen a Szilvásy Nóra, Horváth Tímea duó zárt, Bara Alexandra és Gutyina Kinga Európa-bajnoki második helyével már biztosította a helyét a világbajnokságra.

A felnőttek mezőnyében a férfi kajakosok versenye hozta a legnagyobb küzdelmet. Salga István és a még U23-as korú Noé Milán az utolsó körig együtt haladt, ám ekkor érvényesült a rutin: Salga meglépett, s megnyerte a viadalt. Salga párja, Péter Kristóf inkább feladta az egyest és a másnapi párosra koncentrált. Jól is tette, hiszen viszonylag nagy csatát vívtak a második helyen záró Kulifai Tamás, Noé Milán kettőssel. Ám nem ők, hanem az Európa-bajnokságon második Petrovics Máté, Jámbor Attila duó rajtolhat majd a crestumai vb-n.

A kenusok mezőnyében egyesben Csabai Edvin és Györe Attila volt a sorrend, ám utóbbi úgy döntött nem áll rajthoz egyéniben a világbajnokságon. Helyette a válogatón harmadik Nagy Péter képviselheti a magyar színeket Crestumában. Párosban természetesen a Csabai, Györe duó nagy fölénnyel győzött a Gilányi Zsolt, Korisánszky Péter kettős előtt.

Az ifjúsági korosztályban meglehetősen népes mezőny gyűlt össze, és ez emelte a verseny színvonalát. A legnagyobb küzdelmet a fiú kajak párosok csatája hozta, amelyben az utolsó körig egy három-négy tagú boly csatázott az elsőségért. Végül a Szabó Bence, Ceiner Benjamin duó győzött. Egyesben Bucher Barnabás lett az első, kenuban Vasbányai Henrik duplázott, hiszen az egyes első helye után Braun Benedekkel párosban is nyert. A nőknél hasonló bravúrt ért el Georgopulu Alexandra, aki egyesben és Farkasdi Ramónával párosban is diadalmaskodott.

Mindent egy helyen az Eb-ről